Kultur

Ly for veifarende

Ute på oppdagelsestur i Norge? Overnatt i en bygdeperle! Ofte møter du selveste husfrua – eller bonden. Og du trenger slett ikke blakke deg.

Bilde 1 av 5

Lei av hotellrom som ser like ut? En seng kan være mye mer enn bare noe å sove i, når du er ute på farten i Norges langstrakte rike.

Hvorfor ikke gjøre det til en opplevelse, og bli mer kjent med både folk og sted?

Mange nordmenn har åpnet dørene på egen grunn for servering og overnatting, og gode muligheter til å få nye bekjentskaper og en spennende historie på kjøpet.

Les også: Norges vakreste 
fjelldal

Hanegal

Men hvor finner du disse perlene? Du kan selvfølgelig spørre på turistinformasjonen der du reiser – eller du kan ta en titt på nettsidene til Hanen, organisasjonen som viser vei til Norges bygdeperler.

– Vi er Norges største hotellkjede, med flere enn 200 overnattingssteder rundt i hele landet! spøker Bernt Bucher-Johannessen, som er daglig leder.

– Hos oss finner du alt fra det tradisjonelle til det trendy. Fra den enkleste pilegrimsovernatting på en brisk på en gård i Gudbrandsdalen eller en støl på fjellet, til koselige Bed & Breakfasts, jålete gjestegårder og sofistikert designovernatting på Vestlandet, fortsetter han.

Det gjenspeiler seg også i prisene, der finnes det muligheter for ethvert budsjett og komfortnivå. Du trenger nemlig slett ikke blakke deg helt for å få råd til en norgestur.

Organisasjonen favner nemlig alt fra både profesjonelle og spesielle hoteller, til idealister som lever ut drømmen sin om å tilby veifarende mat og ly. Og stadig flere steder kommer til.

– De siste årene har vi hatt en økning på opp mot 30 prosent, forteller Bucher, som håper at flere nordmenn oppdager muligheten til å utforske de små og ofte ganske ukjente perlene som finnes i det ganske land.

– På mange av stedene våre kan du få noe helt annet enn det du får på vanlige hoteller. Noe sjarmerende, nytt, nært og annerledes, som ofte følges av et godt og hyggelig vertskap, sier han.

Det er også mulig å bo på levende gårder, og ta del i de daglige aktivitetene og hilse på dyra, om du ønsker. Der får du også ofte kjøpt og servert lokale godbiter.

Les også: Tøffe tips til Norgesferien

Ukjent for mange

Bucher-Johannessen tror at nordmenn ikke kjenner godt nok til denne type overnattingstilbud.

– Derfor går de glipp av utrolig mye. Det finnes veldig mange spennende steder å overnatte både langs veien, på fjellet og ute ved havet, frister han. Men det er lurt å planlegge litt før du setter deg i bilen eller på sykkelsetet. Mange av de mindre overnattingsbedriftene driver virksomheten ved siden av andre jobber og gårdsarbeid.

– Derfor er det lurt å forhåndsbestille, tipser Bucher-Johannessen.

Her er åtte flotte bygdeperler ved veien

1. Ersgard, Stjørdal

Trenger du et stopp på vei nordover mellom Oslo og Nord-Norge? Fem kilometer fra E6 og Værnes møtes både farende pilegrimer, laksefiskere og trendy interiørelskere. På den koselige gården tas du særdeles godt imot av den sjarmerende storfamilien her, som også byr på ekte bondekost i gamle, stemningsfulle trønderlån rundt det 250 år gamle tunet. Det finnes både rom og leiligheter, eller du kan bo svært rimelig (150 kr per person) i den lille, enkle pilegrimshytta nede ved Stjørdalselva. Husk fiskestang! Låven huser dessuten «diversehandelen» All of Irina, med kul redesign og ting & tang. Dobbeltrom fra 800 kr.

2. Sørre Hemsing, Valdres

Rett ved E16, midt mellom Oslo og Bergen, ligger Sørre Hemsing, et gammelt firkanttun med hus fra 16- og 1800-tallet, like ved Vangsmjøsa. Her bor du sjarmerende og historisk i fantastisk natur, og blir godt tatt vare på. Kos med dyrene på tunet, lei båt eller kano, fisk eller gå turer. Barne- og sykkelvennlig. Du kan også leie en nybygd støl oppe på fjellet. God lokalmat på bestilling. Dobbeltrom fra 1.200 kr. Rabatt for DNT-medlemmer.

3. Bjåen fjellstove, Setesdal

Like ved E134 gjennom Setesdal, langs riksvei 9, midt mellom Øst-, Vest- og Sørlandet ligger nostalgiske og økoturismesertifiserte Bjåen Fjellstove. Den hjemmekoselige perlen i sveitserstil byr på tolv rom som bokstavelig talt har 125 års hotellhistorie i vegger, tak og interiør, 900 meter over havet. Her har både konger og engelske lorder bodd. Det finnes også en liten krimskramsbutikk og sommerkafé i juli og august. På tallerkenen serverer husfrue Ragnhild Bjåen god, kraftig bondekost laget fra bunn – og mange økologiske og egne råvarer fra Bjåen Fjellgard. Dobbeltrom fra 1110 kr. www.bjaen.no

4. Storjord, Øvre Saltdal

Reise tilbake i tid kan du også gjøre på Storjord Hotel, rett ved E6 like nord for polarsirkelen i øvre Saltdal. Perfekt på vei sørover eller mot nord! Gjemt bak tett skog, fossende elver og vinglete hengebruer, ligger et av landets best bevarte trehotell fra 1923, som de første hotelleiernes oldebarn, Camilla Storjord, nennsomt har restaurert, breddfullt av gamle skatter. Det er muligens også et av Norges minste hotell, med fire dobbeltrom og ett enkeltrom – og fantastisk frokost! Her serveres kun prisbelønt lokalmat (verdt et lunsjstopp i seg selv) og det som finnes i den frodige kjøkkenhagen. Men så befinner du deg da også offisielt på Norges tørreste plass! Få også med deg nasjonalparksenteret og Junkerdalsura nasjonalpark. Dobbeltrom fra 990 kr. www.storjordhotel.no

5. Petrines gjestgiveri, Norddal

Sving av fra turistmelkeruta mellom Valldal og Geiranger – og ta en kort avstikker inn til den usedvanlig sjarmerende bygda Norddal, som kanskje huser Norges mest engasjerte lokalbefolkning. De drøye 200 innbyggerne har nemlig gått sammen og kjøpt opp både det gamle og det nye sykehjemmet, og laget et trivelig gjestgiveri med pent innredede rom i nostalgisk stil og god mat fra bygdas eget spiskammer – som hjort og kjekjøttburgere laget av snøfriskgeitene. Dobbeltrom fra 1.200 kr. www.petrines.com

6. Strind Gard, Lom

Stopp på vei mellom øst og vest! Kjør inn i hjertet av norsk bondekultur på tunet på Strind gård rett utenfor Lom, midt i flott natur, omgitt av fem nasjonalparker og store fjellområder. Her bor du på et gammelt og velpleid gårdstun, med mange fine uteplasser. Noen av rommene har gamle, flotte bondemøbler, mens andre er nye og mer moderne. Gården er en aktiv sauegård, og kommer du i begynnelsen av mai, kan du oppleve lamming! Både sauer og hester beiter i nærheten. Hytter, rom og leiligheter fra 400 til 700 kr. www.strind-gard.no

7. Fargeklatten Veita, Andenes

Sommerstid er det populært å kjøre fra Å i Lofoten og opp gjennom Vesterålen, og ta sommerferja over til Senja. Da er det perfekt å stoppe for en hvalsafari og en natt på Fargeklatten Veita i Andenes. Her har Grethe Kvalvik pusset opp en hel klynge av små, koselige trehus, de eneste gjenværende av den gamle bebyggelsen fra 1800-tallet. Her finnes det både et torv- og bomuseum, en fin gavebutikk med lokalt håndverk, helårsåpent julehus, galleri og kafé. Og så kan du også overnatte i et av de fire rommene i «Almahuset», som er fullt av romantisk, nordlandsk nostalgi, med antikke møbler, kniplinger, blondeduker og florlette gardiner, og utsikt til havgapet. Eller i den moderne leiligheten Kristina. Dobbeltrom fra 850 kr. www.fargeklatten.no

8. Eplet Bed & Apple

Få seng og saft, og chill out i en hengekøye i en frodig eplehage innerst i idylliske Sognefjorden. Eplet Bed & Apple er et gjestehus og hostell med internasjonal backpackeratmosfære, der du kan bo på alt fra sovesal for 220 kr til privat dobbeltrom fra 690 kr (rimeligere om du bor flere netter). Trond Henrik Eplet og Agnethe Lund har også en liten saftfabrikk i kjelleren, der de lager juice og nektar fra usprøytede bringebær, ville blåbær og epler og pærer fra nabogardene. Hostellet ligger i Solvorn i Luster, og har klatrevegg, ni hulls krokketgolfbane og utleie av terrengsykler. I området kan du være med på guidede turer på breen, rafting, juving og kajakk. Du kan også telte her. www.eplet.net

Mer fra Dagsavisen