Kultur

La pulsen synke i et øyparadis

Du trenger ikke reise til den andre siden av kloden for å oppleve eksotisk og uspolert øyliv.

Bilde 1 av 2

Det skjer noe med oss når vi ankommer en øy. Tida går tilsynelatende langsommere, hvilepulsen synker, og livets problemer virker med ett langt borte. Men et paradis kan raskt fortone seg som det motsatte når turiststrømmen eskalerer og utbyggingen løper løpsk. Heldigvis finnes det mange øyer i Europa der roen fortsatt dominerer. Vi har valgt ut en håndfull av dem.

Isola del Giglio (Italia)

Den toscanske øya Isola del Giglio kom plutselig og uventet i verdens søkelys da cruiseskipet Costa Concordia havarerte på østsiden av øya i 2012. To år senere var skipet fjernet og journalistene dratt hjem, mens øya sakte, men sikkert returnerte til sin normale, søvndyssende hverdagsrytme. Attraksjonslisten på Giglio er kortfattet, men om du setter pris på de enkle tingene (en stille solnedgang, fersk sjømat, et glass vin i vannkanten) er dette et sted du fort blir forelsket i. På toppen av øya ligger den 1000 år gamle landsbyen Giglio Castello, med sine åletrange smug, tørkesnorer mellom vinduskarmene og en drøss med hyggelige kneiper. Et populært sted å slå seg ned er Giglio Campese, en turistvennlig landsby på vestsiden av øya, med gode bademuligheter og flere hyggelige gjestehus. Beregn gjerne noen dager mer enn du tror du trenger. Det er lett å bli værende på Isola del Giglio når man først har funnet roen.

Antall innbyggere: Ca 1430

Reisen dit: Flere ferjer om dagen fra Porto Santo Stefano til Isola del Giglio. Porto Santo Stefano ligger en 2,5 timer lang togtur nord for Roma.

Overnatting: Mange gjestehus i Giglios tre landsbyer. Regn med å betale rundt 800–1500 kroner natten i høysesong. Rimelige og familiedrevne Hotel Giardino delle Palme i Giglio Campese anbefales.

Les også: På sykkeltur i sommer? Her er tre uforglemmelige ruter

Pico (Portugal)

Irrgrønne Pico er en del av Azorene, en isolert og naturskjønn øygruppe cirka 1500 kilometer vest for Lisboa. Pico kjennes enkelt igjen på den kjegleformede vulkanen i sentrum av øya. Med sine 2351 m.o.h er vulkanen offisielt landets høyeste fjell, og kan bestiges av erfarne turgåere på cirka fire timer. Pico er også berømt for sin vinproduksjon. I mer enn 600 år har det blitt fremstilt unike varianter fra det mineralrike jordsmonnet, en historie fortalt gjennom øyas eget vinmuseum i klosteret Casa Conventual das Carmelitas. Lenge var også hvalfangst en storindustri på Pico, men i disse dager er det heldigvis mer å tjene på å holde hvalene i live. Drar du ut på safari i disse farvannene, er du nærmest garantert å støte på minst ett av de majestetiske dyrene.

Antall innbyggere: Ca. 15.760

Reisen dit: Flyselskapene SATA og TAP har direkteflyginger fra Lisboa til Pico. Selskapet Atlânticoline har daglige ferjeruter fra de nærliggende øyene Faial and São Jorge.

Overnatting: Det finnes en rekke gjestehus og hoteller på øya. Prisene starter på 600 kr natten. Økohotellet Aldeia Da Fonte tilbyr fire stjerners komfort og svømmebasseng med spektakulær havutsikt.

Gavdos (Hellas)

32 km² store Gavdos ligger så langt sør i Europas man kan komme, og geografisk nærmere Afrika enn Aten. Med en permanent befolkning på rundt 80 personer kan du ikke forvente samme komfort eller aktivitetstilbud som på nærliggende Kreta, men det er nettopp denne følelsen av å befinne seg ved «verdens ende» som gjør et besøk til Gavdos så minneverdig. Det solbrente landskapet består av sanddyner, sedertrær, strender, surrealistiske steinformasjoner og pastellblått hav. Det er få restauranter eller butikker på øya, og ingen minibank. De fleste som reiser hit med ferje fra Korfu, gjør det med ryggsekk, telt og alt de trenger av drikkevann (Gavdos har ingen ferskvannskilde), men du kan også belage deg på et av øyas gjestehus om du bestiller i forkant. Den mest berømte stranden på øya er Tripiti, der en overdimensjonert trestol markerer det sørligste punktet i Europa.

Antall innbyggere: Ca. 80

Reisen dit: Ferje fra enten Hora Sfakion eller Paleochora. Begge byene ligger på Kreta.

Overnatting: Reisende flest overnatter på øya i telt, som er gratis. Gjestehusene på Gavdos bør bookes i god tid før ankomst. Sofia Rooms Gavdos har egen restaurant, og tilbyr rom fra 500 kr i sesongen.

Les også: Det er fremdeles mange reiseperler i Norge som havner i skyggen av tungvekterne

Terschelling (Nederland)

Terschelling er blant de største og mest utviklede av de frisiske øyene, en perlesnor utenfor nordkysten av Nederland og Tyskland. Strandliv, sol, sykling, vind og stillhet er alle nøkkelord på Terschelling, som hovedsakelig besøkes av nederlandske og tyske turister om sommeren. Selv om befolkningstallet tredobles i høysesongen, trenger man ikke frykte bråk eller plassmangel. Terschelling har hele 30 kilometer med strender – flere opptil en halv kilometer brede – som gir plenty med boltreplass. Når du har ligget lenge nok i sanden, kan du leie en sykkel og utforske øyas imponerende nettverk av stier, som bukter seg gjennom blomsterfylte åkre, skoger, landsbyer og sanddyner. Når du pakker til turen, husk at værforholdene på Terschelling kan variere stort på bare få timer.

Befolkning: Ca. 4800

Reisen dit: Ferger til Terschelling går flere ganger om dagen fra havnebyen Harlingen, betjent av selskapet Rederij Doeksen. Harlingen når man enkelt fra resten av landet med buss eller tog.

Overnatting: Et bredt utvalg av overnattingsmuligheter. Prisene ligger noe høyere enn i resten av landet. Firestjerneren WestCord Hotel Schylge, like ved øyas berømte fyrtårn, har et godt rykte. Rom fra 1200 kr natten. 

Belle-Île-en-Mer (Frankrike)

Belle-Île-en-Mer ligger drøye 15 kilometer utenfor kysten av Quiberon i regionen Bretagne, og er kjent for sin frodige og varierte natur både langs strandlinjen og inne på øya. Navnet – oversatt som «vakker øy i sjøen» – er mer enn rettferdiggjort på Belle-Île-en-Mer, noe som forklarer hvorfor øyas befolkning nesten tidobler seg i høysesongen. Men leier du bil eller sykkel og kommer deg et lite stykke utenfor de to største byene, La Palais og Souzon, deler du herligheten med langt færre. Det kan likevel være lurt å legge besøket utenom august, som er den travleste måneden. Belle-Île-en-Mer oppsøkes hovedsakelig av franskmenn, noe som gjør det fordelaktig å ha med frasebok i kofferten. Ved siden av strandliv og turstier tilbyr øya aktiviteter som golf, hesteridning, surfing, dykking og seilskoler.

Befolkning: Ca. 5300

Reisen dit: Fra Quiberon på fastlandet tar man en 30 minutters ferjetur til Belle Île en Mer.

Overnatting: Mye å velge mellom, regn med 1000 kroner per natt og oppover i høysesong. Det stjerneformede fortet og hotellet Citadelle Vauban Hôtel-Musée har spektakulær utsikt over havnebyen La Palais.

(NTB Tema)

Les også: Dette er årets gjeveste reisemål i Europa

Mer fra Dagsavisen