Kultur

Badelykke i Lysekil

I Lysekil lever de gamle kurbadtradisjonene i beste velgående. Her finner du også noen av Bohusläns koseligste hoteller.

Bilde 1 av 0

Spa- og sunnhetstrenden er langt ifra ny. På 1800-tallet ble det meget populært med kurbad og helsehoteller, som dukket opp overalt i nærheten av vann, en rekke steder i Europa. Naturens, og spesielt vannets, helende kraft, sto i sentrum. Å «drikka brunn», helsebringende kildevann, ble også veldig populært i Sverige.

Det tenkte den smarte, rike svenske konsulen og forretningsmannen Johan Gabriel Mollén at det måtte være mulig å tjene penger på. Dermed satte han i gang å bygge enkle villaer av fartøysrester som drev i land ved Södra Hamnen i 1846 – og la med det grunnlaget for dagens populære feriested, Lysekil.

Stockholms sosietet

Etter hvert fikk Mollén nemlig drahjelp av Carl Curman, professor i balneologi ved Karolinska Instituten i Stockholm. Han startet Lysekils Badbolag, og oppførte Havspadparken, med nydelige villaer, den staselige Havsbadsrestauranten og det flotte Kallbadet, som fortsatt er til stor glede for badeglade den dag i dag. Her kan du bade gratis – og helt uten en tråd, inne i de separerte dame- og herreavdelingene inne i anlegget.

Etter hvert kom også professor Curmans sosietesvenner i hopetall fra Stockholm for å nyte badelivet her, og det ble oppført to strandhoteller i sveitserstil, der de fjonge byborgerne kunne ta inn, med hele sitt store følge av tjenere.

I dag er et av dem pusset opp til et av den svenske Vestkystens koseligste overnattingssteder, Strandflickornas Havshotell.

Nostalgisk stil

– Vi kjøpte huset i 1998, etter å ha leid en stund. Da var innredningen og komforten helt 1970-talls. Så har vi restaurert rom for rom. Alle værelsene er helt unike, forteller den ene av strandflickorna, Åsa Nilsson, som driver stedet sammen med Bettina Salesjö.

Inspirasjonen til hvert rom har de blant annet fått fra historiene fra sladrebladet Trampen, som kom ut i Lysekil om somrene på begynnelsen av 1900-tallet.

Derfor er hvert rom som å tre inn i en nostalgisk historie fra den tidsepoken, med gamle antikviteter, nupereller, draperier, vakre mønstertapeter, svart-hvitt-portretter og herlige retrodetaljer.

– Suiten, som har egen balkong med havutsikt, er oppkalt etter Kong Oscar II, som også ofte besøkte Lysekil, forteller Nilsson.

Den tyrkiske konsulens rom er krydderduftende og eksotisk, mens kapteinens er staselig, med marine innslag.

Vakkert oransjeri

Friske blomster og lyse, flagrende sommergardiner innviklet i kaprifolduft, gjør stemningen så florlett sommerlig som den bare kan bli på et nordisk badehotell.

I det lyse oransjeriet har flickorna laget en liten restaurant, som er åpen for alle, der du kan nyte dagens meny. Og den herlige frokosten! Om været ikke er bra nok til at du kaprer et av de idylliske hagebordene, eller utsiktsbordene på toppen av klippen utenfor. herfra kan du se nesten over til Norge!

– Menyen enkel og hjemmelaget, forteller Nilsson.

Fra toppen av klippen kan du se ned på suitene i Havsateljen, med egen brygge, som gir deg drømmeutsikt over skjærgården. Det er også en liten SPA-paviljong her, som er åpent enkelte deler av året, og for grupper og private resten av sesongen.

Besøk Amurtigrene i Nordens Ark.

Mer å se og gjøre i Lysekil:

Gå på oppdagelsesferd i Havets Hus, et lite akvarium med fokus på fisker fra nære kystområder. Det har 25 års jubileum i år!

Har du med deg barn, er det også obligatorisk med en tur innom Nordens Ark, som er en flott dyrepark med fokus på truede dyrearter fra nordlige klimasoner. Dyreparken har et bra avlsprogram, og slipper de dyrene de kan ut i naturen igjen, når artene ikke lenger regnes som truede. Hovedattraksjonen er de enorme amurtigrene. Få med deg foringene, så kommer du tettere på dyrene! Lantgården med hus- og klappedyr, og mange aktiviteter, er også veldig populær blant de minste. Dyreparken ligger ved motorveiavkjøringen til Lysekil.

Det er også fint å gå eller sykle på tur i området (sykler kan leies på turistinformasjonen), gjerne ut til Pinnevik, som er Lysekils fineste badestrand. Du kan også dra på musling- og østerssafari, og regionen er også populær blant klatrere.

Du kan også ta ferjen over Gullmarsfjorden til bade- og naturparadiset Skaftö, med yrende sommerliv i Grundsund eller i den mysiga fiskerhavnen Fiskebäckskil. Der finner du også en av de beste restaurantene i området, Brygghuset Krog. Her ligger også Slipens Hotell, som også er et artig overnattingsalternativ, eller flotte Gulsmarsstrand i havkanten, med restaurant, havsbad- og relaxavdeling (gullmarsstrand.se).

Ved innkjøringen til Lysekil finner du også spa- og konferansehotellet Vann, som er tegnet av den kjente, svenske arkitekten Gert Wingårdh. Det ligger som en naturlig del av et naturreservat ved Gullmarsfjorden. Hotellet har både et stort, flott spa, utendørsbasseng og en god restaurant. Ute kan du teste ziplinen, hinderbanen og trimme både ute og inne, padle, bade i hotellets egen badevik og spille paddeltennis. Eller teste ut det nye konseptet skogsfloating, der du ligger i myke køyer under trekronene! Sommerpakker fra 695 svenske kr per person.

FOTO: VANN SPA HOTELL & KONFERENS

Dagsavisen var invitert til Lysekil av turistkontoret i Väst-Sverige.

Mer fra Dagsavisen