Nyheter

Wilses stemningsfulle Oslobilder

Fotograf Wilse startet som fotograf i USA. Men det var i Norge han tok sine beste bilder.

Bilde 1 av 4

Årets mest populære julehefte er utvilsomt «Det lyser i stille grender. Fotograf Wilses forunderlige livsverk», utgitt av Håvard Mossige på Vigmostad Bjørke Forlag. Ifølge Håvard Mossige ble det første opplaget på 7.000 eksemplarer revet vekk fra bladhyllene. Men, hva er det som gjør at nettopp dette heftet med de gamle bildene er så populært?

– Wilse har tatt de beste Norgesbildene fra en bestemt periode. Det er gode norske motiver av folk som driver med sine daglige gjøremål eller fritidsaktiviteter. Så på en måte har disse fotografiene en fortelling i seg selv, sier Håvard Mossige.

Les også: Disse sa vi farvel til i 2018 – ute og hjemme

Hverdagsliv

Anders Beer Wilse var lenge kjent som Norges fremste fotograf. Han var berømt både i Norge og i utlandet for sine bilder av folk og hverdagsliv, landskapsfotografier, stemningsbilder og portretter.

– Vi regner ham først og fremst som oslogutt, og det er drøss med lokale bilder i heftet, sier Håvard Mossige.

– Motivene er folkelige og viser stort sett veldig vakre, postkortaktige motiver.

Men, oslogutt eller ikke – Wilse ble født i Flekkefjord i 1865 og vokste opp i Kragerø. Som ung mann dro han til sjøs og endte med å emigrere til Amerika i 1884. Der jobbet han en stund som jernbaneingeniør og karttegner. Han opplevde eventyr og vill natur, men også fattigdom og elendighet. Og det var i Amerika at han kjøpte sitt første kamera.

– Der borte var man kommet mye lenger med å bruke fotografier i aviser, på postkort og så videre, og det var nok på grunn av det at Wilse fikk ideen om å lage en stor bildebank med norgesbilder som kunne selges videre til redaksjonelt bruk, sier Mossige. Og i 1897 etablerte Wilse en fotografiforretning i Seattle.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Til Oslo

Selv om butikken gikk bra i Amerika 1901 valgte han å flytte tilbake til hjemlandet, og starte opp som fotograf der. Han hadde da giftet seg og fått barn, og familien hadde ved flere anledninger besøkt Wilses hjemland Norge.

– Historien sier at kona og ungene helst ville bo i Oslo. Så i 1901 flyttet familien hit og Wilse åpnet fotografvirksomhet i byen, forteller Mossige.

Les også: Dette er årets beste plater

Oslofotografen

Vel hjemme gjorde Wilse seg raskt bemerket. Han reiste land og strand rundt for å fotografere. Han klatret til topps på høye fjell med sitt 10 kilo tunge kamera på ryggen, hadde en enorm produksjon og ble kjent som landets store landskaps- og turistfotograf. Motivene var gjerne vakre postkortmotiver av idyllisk bygdeliv, kjente og ukjente mennesker han møtte som var villige til å la seg fotografere.

– Wilse var flink til å prate med folk, og hans mange motiver av nordmenn ute i skog og mark har nok bidratt sterkt til å skape et bilde av oss som et natur- og frihetselskende folk, sier Mossige.

Saken fortsetter under bildet.

Skijenter, trolig fra Holmenkollen eller Nordmarka.

Skijenter, trolig fra Holmenkollen eller Nordmarka. Foto: Norsk Teknisk Museum

Foredrag og lysbilder

I 1910 var lysbildene det store nye, og Wilse tok mange såkalte dias som hans assistenter håndkolorerte. Han holdt også lysbildeforedrag i både inn- og utland og promoterte Norge som turistdestinasjon. Etter hvert ble sønnen Robert Charles Wilse kompanjong hos faren. Han var firmaets daglige leder fram til virksomheten ble nedlagt i 1958.

– Wilse etterlot seg en samling bilder som gir oss innblikk i livet til våre forfedre og deres hverdag i et norsk samfunn på vei mot en ny tid, sier Håvard Mossige.

Les også: - Å male liket til faren min var akkurat det samme som å male et wienerbrød (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen