Lars’ene Lundevall, Beckstrøm og Lillo-Stenberg, og Øystein Paasche. FOTO: CF WESENBERG/KOLONIHAVEN. NO

Svever over 30 år

deLillos satser stort med sitt 30-årsjubileum. En konsertserie med alle sangene, historien bak i ny bok, og en rekke samleplater.

For et år siden skrev vi her i avisen at deLillos planla en konsertserie med alle sine album framført i sin helhet, i forbindelse med gruppas 30-årsjubileum. Nå er det klart at serien finner sted på Riksscenen i Oslo, i perioden 4.–15. november. Popsenteret vegg-i-vegg står bak konsertene, i forbindelse med deres egen deLillos-utstilling, der Lars Lillo-Stenbergs piano nå er en del av inventaret.

LES OGSÅ: DeLillos svevde over Øya

Takker publikum

I løpet av disse kveldene framføres platene sammen to og to, bortsett fra dobbeltalbumene «Hjernen er alene» og «Sent og tidlig», som har egne konserter. I tillegg blir det én kveld med bonusspor fra samleplater og EP-er. På avslutningskvelden spilles fjorårets album «Rett og slett livet» sammen med sanger fra singelplater og noen rariteter. Helt til slutt, «Tusen takk», den nye sangen som ble framført på Øya som takk til alle som har hørt på.

LES OGSÅ: Familiealbum

– Spektakulære konserter

– Det er i deLillos ånd å gjøre spektakulære konserter. Det dreier seg om opp mot 260 forskjellige sanger på ti dager, sier deres manager Carsten Jøssund.

– Oppgaven er stor for oss. Vi vet foreløpig ikke om den er for stor, men vi vil gjøre vårt ytterste, varsler gruppa selv i en pressemelding.

Billettene kom i salg i går. Konsertene selges enkeltvis, men også i pakker på tre, eller alle ti samlet.

Riksscenen har plass til 400 mennesker på hver konsert. Vi ser for oss at det blir rift om i alle fall de første konsertene i serien. Der gruppa spiller hele «Suser avgårde» og «Før var det morsomt med sne» den første kvelden, hele «Hjernen er alene» den neste. Manager Jøssund forteller at de foreløpig ikke har tenkt på ekstrakonserter om noen av kveldene skulle bli fort utsolgt. På den første konserten kommer trolig alle gruppas tre trommeslagere gjennom tidene til å være med.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kom på sisteplass

I disse dager er det 30 år siden vi først hørte om deLillos. Gruppa var en av de ti finalistene i Ungdommens Radioavis’ Rockemønstring, med «Siste sommerferiedag». Return vant, deLillos kom på siste plass. Den alminnelige oppmerksomheten var heller ikke all verden da de senere i 1985 ga ut singelen «Johnny Fredrik»/»Fugl i bur», men i 30 år etterpå har deLillos vært en av Norges mest sentrale popgrupper. Gruppa gjorde en svært godt mottatt opptreden på Øya forrige helg, og gikk etterpå rett i det provisoriske studioet til strømmetjenesten Tidal, og spilte inn en ny versjon av «Johnny Fredrik».

LES OGSÅ: Album på rekke og rad

Bok og plater

deLillos har spilt hele album ved flere anledninger før. Først i 2007 da «Suser av gårde» ble kåret til tidenes norske album her i avisen, og framført på Rockefeller etterpå. I 2009 kom de til Operaen med «Hjernen alene», en konsert som også ble en film. I 2013 ble 20-årsjubileet til «Neste sommer» markert med en egen aften på Rockefeller.

Sangene blir også sentrale i den kommende boka «deLillos», skrevet av Lars Lillo-Stenberg i samarbeid med Yngve Knausgård. Her fortelles historien om gruppa gjennom hver enkelt sang.

Etter at gruppas samlede albumproduksjon nå er tilgjengelig på vinyl følger ikke mindre enn fire nye doble samle-LPer: «Før» og «Etter» er Lars Lillo-Stenbergs egne valg av sanger før og etter 2005. «Innimellom» inneholder en rekke spor fra singler og EP-er som ikke har vært utgitt på album, Og, kanskje mest spennende, «Utenom», som er en samling av 40 sanger som ikke har vært gitt ut før i det hele tatt. For fansen er det liten fare for at høsten vil bli slem.