Trikkeligaen

Keepertreneren om Sjøeng: – På nivå med Klaesson

VIF-keepertrener Gjermund Østby lot seg imponere over Magnus Sjøengs (20) prestasjoner i debuten mot Bodø/Glimt, og hovedtrener Dag-Eilev Fagermo mener klubben ikke bør bruke mye penger på ny keeper.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Først viste han fram et par refleksredninger og sin store rekkevidde. Deretter reddet han et straffespark i det 84. spilleminutt. Magnus Sjøengs Vålerenga-debut ble nesten perfekt.

– Det var fantastisk å spille. Å stå foran Klanen er noe jeg har drømt om hele livet mitt, og å få den gode kampen i tillegg føles utrolig godt, sier debutanten til Dagsavisen etter 0-1-tapet for Bodø/Glimt i cupens tredje runde.

For selv om Sjøeng reddet det meste, kunne han ikke gjøre noe med Ulrik Saltnes’ avslutning i kampens siste spilleminutt. Bare minutter tidligere sørget han for øyeblikket Vålerenga-supporterne kommer til å huske best fra cupens tredje runde.

– Jeg tror ikke at jeg helt fikk med meg jubelen som kom etter redninga, for jeg var i min egen boble. Men å ha Klanen i ryggen gjennom hele kampen var fantastisk, smiler han.

Her redder Magnus Sjøeng Ola Solbakkens straffespark mot slutten av kampen. Men det ble bare nesten for VIF, også denne gangen.

Les alt om Vålerenga her!

Rangeres høyt

Tirsdag ble Kjetil Haug solgt fra VIF til franske Toulouse, og Sjøeng sto ikke for Vålerenga 2 mandag for å spares til Bodø/Glimt-kampen. I fjor sommer ble tidligere VIF-keeper Kristoffer Klaesson solgt til Premier League-klubben Leeds for rundt 25 millioner kroner. Sistnevnte så Sjøengs debut fra tribunen onsdag kveld.

Treneren bak keepersuksessen i VIF, er Gjermund Østby. Han lot seg også imponere av eleven sin.

– Han leverer egentlig over all forventning. Vi hadde selvfølgelig troa på at han skulle gjøre det bra, men det er utrolig gøy for ham å redde straffe. I tillegg virker han trygg og rolig, og god med beina. Han gjør det han skal gjøre, oppsummerer keepertreneren overfor Dagsavisen.

Selv om Sjøeng har lite erfaring fra seniorfotball, rangerer Østby 20-åringen høyt på lista over tidligere burvoktere han har trent.

– På dette tidspunktet rangerer jeg Magnus veldig, veldig høyt. Han er på nivå med Klaesson, om ikke bedre. Fordi på Magnus’ nåværende alder hadde Klaesson langt mer erfaring både internasjonalt og i 2. divisjon. Magnus har bare 21 kamper for VIF 2, og da er det naturlig at vi er overraska over hvor bra han har gjort det.

Vålerenga-keepertrener Gjermund Østby var begeistra og positivt overraska over Magnus Sjøengs A-lagsdebut.

Kaptein Jonatan Tollås Nation var i ekstase over debuten.

– Snakk om å ta vare på sjansen. Fy søren. Nei, det var fantastisk, skryter han.

Også VIF-trener Dag-Eilev Fagermo begeistres over Sjøengs potensial.

– Gjermund er mer ekspert enn meg, men jeg tror ikke jeg har sett et større keepertalent. Når det er sagt, betyr ikke det at han tar det helt ut. Men kampen i dag løser han fantastisk. Når han får tre-fire-fem kamper så kommer presset. Men talentet er udiskutabelt, og jeg har trent ganske mange gode keepere, sier Fagermo.

Beholder plassen?

Selv om sportssjef Joacim Jonsson har varslet at VIF ser etter en erstatter for Kjetil Haug, mener VIF-treneren at klubben nødvendigvis ikke trenger å hente en ny førstekeeper.

– Skal det fortsatt hentes inn en ny førstekeeper?

– Nei, ikke nødvendigvis. Men vi må ha et keeperteam. Nå har Storm (Strand-Kolbjørnsen) vært ganske alvorlig skada, men var satt på benken i dag. Likevel er den skaden fortsatt i grenseland, så vi må se an litt nå, forteller Fagermo og fortsetter:

– Vi kan jo ikke ha én keeper, og vi får heller ikke henta inn noen før 1. august. Fordelen da er jo at Magnus stå i juli, og da får vi svar på hans prestasjoner. Så det er en vurdering vi må se på, men han gjør en så god kamp i dag at man helst ikke vil sette ham ut.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo på sidelinja under cupkampen mot Bodø/Glimt. Etter Magnus Sjøengs debut, mener han det blir vanskelig å sette keeperen ut av førsteelleveren.

Fagermo mener det vil være unødvendig å bruke mye penger på en keeper denne sommeren.

– Jeg mener at det blir feil å kjøpe en dyr keeper nå, spesielt etter kampen til Magnus i dag. Vi har Storm bak Magnus, som også er et stort talent. Så disse gutta må fram. Men at vi kunne fått inn en keeper ut året for å hjelpe, avlaste og gi trygghet, kan hende. Vi er tross alt langt nede på tabellen.

Hovedpersonen selv er i alle fall klar på om han er god nok til å være VIFs nye førstevalg mellom stengene.

– Trenger VIF å hente ny førstekeeper nå?

– Nei, gliser Sjøeng, før han går videre til neste intervju i mediesonen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen