Trikkeligaen

Haug vil være mer usynlig: – Føler du redder til ingen nytte

Kjetil Haug troner suverent øverst på statistikken for redninger per kamp så langt i sesongen. Selv om sisteskansen er fornøyd med en god start personlig, skulle han selv ønsket at han kunne holdt seg mer i bakgrunnen.

I åpningskampen mot Molde ble han registrert med ni redninger som gjorde at tapet i Rosenes by kunne vært langt styggere, og selv om det ble hele 5-1 i Bodø sto Kjetil Haug registrert med hele åtte redninger også der. Med to redninger hjemme mot Haugesund står han med 6,3 redninger per kamp så langt, som er godt over to redninger per kamp mer enn nestemann på lista, HamKams Nicholas Hagen.

– For din egen del er det alltid positivt med en god sesongstart, men du sitter ikke igjen med den samme følelsen når du føler at redningene du gjør er til ingen nytte. Det er det samme hvor mange redninger du har i en kamp hvis du taper. Personlig kan du si at du gjorde en ok kamp, men samtidig er det sikkert også ting jeg kunne ha gjort bedre i kampene som hadde gjort ting enklere for laget, forteller Haug til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

– Vi keepere er litt som dommere

Søndag kveld er det et Jerv-lag som aldri har scoret eller tatt poeng på bortebane i Eliteserien som kommer på besøk til Intility, og da håper VIF-keeperen på en roligere kveld på jobb.

– Hvis jeg ikke har noe å gjøre, vil det si at resten av laget har gjort en god kamp, så sånn sett er det kanskje det beste for alle. Vi keepere er litt som dommerne. Hvis du ikke legger merke til dem i løpet av kampen har de gjort en god jobb, men for meg personlig er det aller kjekkest å bidra med gode redninger samtidig som vi tar tre poeng, sier Haug og ler.

Jerv har holdt nullen i to av tre kamper så langt, og ligger over Vålerenga på tabellen med to av tre seiere. Et Vålerenga-lag som har skutt desidert færrest ganger så langt i sesongen, med bare 31 avfyrte skudd mot motstanderens mål fordelt på tre kamper.

– Jerv er et lag som har hatt en god start på sesongen, men de kommer til en arena som er vår og supportere som de aldri har møtt før. Med Klanen og resten av supporterne i ryggen er vi klare for å ta den fighten, og sikre oss tre nye poeng på hjemmebane, sier Haug.

I likhet med resten av laget har han brukt uka til å slikke sårene fra tapet i Bodø, og forteller om en god treningsuke og et revansjelysten lag som vil slå tilbake mot Jerv søndag kveld.

– Det var en tung dag da vi kom hjem fra Bodø. Vi har gått gjennom kampen, tatt lærdom, glemt det vi trenger å glemme og gått videre. Vi har 27 kamper igjen, er ferdig med de to tøffeste bortekampene i sesongen, og graver oss på ingen måte ned. Alle her håpet at vi skulle få med oss noe fra begge kampene, og ingen trodde at det skulle bli så stygt som det ble i Bodø. Hjemme startet vi med seier, og den trenden skal vi fortsette når Jerv kommer på besøk, sier Haug bestemt.

Står i Eliteseriens yngste keeperteam

Mot Jerv er Vegar Eggen Hedenstad tilbake, og går inn igjen på høyrebacken der Petter Strand spilte sist. På formasjonstreningen fredag spilte Brynjar Bjarnason sammen med Ivan Näsberg, slik at VIF stiller med sin foretrukne bakre firer igjen.

– Selvsagt er det ikke optimalt med for mye rotasjon i det bakre leddet eller at du må trekke ned midtbanespillere i forsvarsleddet slik vi har vært nødt til en del ganger nå, men sånn må det bli noen ganger. Det er en del av gamet, som vi må håndtere. Det er alle kvalitetsspillere som kommer inn, og vi har alle lært hverandre å kjenne, så det skal ikke gå så mye ut over det defensive aspektet av spillet, mener Haug.

Selv er han nå ubestridt førstevalg, i det som er landets aller yngste keeperteam sammen med Magnus Sjøeng (20) og Storm Kolbjørnsen (18). Sammen har de en snittalder på 20,33 år, som er godt under Lillestrøm på andreplass med 21,66 og tre lag som snitter på 22 år.

– Jeg er aldri så trygg på min egen rolle at jeg kan ta noe for gitt. Magnus Sjøeng har startet sesongen strålende i 3. divisjon for rekruttlaget, og er en ung og lovende keeper som pusher meg på trening. Under kyndig ledelse av Gjermund (Østby, keepertrener) har vi et godt og ungt keeperteam som pusher hverandre til bli bedre på trening hver dag, så jeg kan ikke føle meg for trygg jeg heller, sier Haug.

Magnus Sjøeng er reservekeeper i Vålerenga, og har startet sesongen veldig bra for rekruttene i 3. divisjon.

Skryter av keepertrener Østby

Han skryter veldig av keepertrener Østby, som har vært i Vålerenga i en mannsalder siden han kom til klubben i 2001. Den seneste av alle keeperne han har utviklet i Vålerenga, var Kristoffer Klaesson som nå har fått sin debut i Premier League.

– Han er utrolig faglig flink, har mange gode øvelser på lur og du ser at han vet hva han holder på med. Samtidig er han også veldig dyktig til å prate med keeperne sine, og har en trygghet over seg som gjør det veldig enkelt for oss å ta opp ting eller diskutere feil som blir gjort. Han vet hvordan han skal gi oss keepere selvtillit og hva han skal si til de rette tidspunktene. For meg har han hatt en utrolig positiv effekt på min reise så langt i Vålerenga, forteller Haug som mener evnen til å kommunisere er noe han selv har blitt langt bedre på.

– Det med kommunikasjon er en litt skjult rolle for keepere. Mange tenker at han er god på streken, eller han er god i feltet og lignende, men kommunikasjon er noe av det viktigste for en keeper. Klarer du å kommunisere godt med fireren foran deg kan det hende du slipper å redde det skuddet eller slipper å ta det innlegget eller klarer å stoppe den kontringen. Vi står bak og ser alt som skjer, så det er viktig med en keeper som er god til å kommunisere, som kan kjefte når det trengs, men også backer opp gutta når det trengs, sier mannen som står mellom stengene når Vålerenga og Jerv møtes for første gang i liga eller cup-sammenheng.

Kjetil Haug takker keepertrener Gjermund Østby for utviklingen han har hatt i Vålerenga så langt.

Mer fra Dagsavisen