trikkeligaen

VIF-profilen er Eliteseriens «taklekonge»: – Noe har våknet i meg

Er det én spiller du bør droppe å drible mot, er det Vålerengas Henrik Bjørdal. Midtbanemannen topper statistikken for vunnede taklinger i serien.

Ingen i Eliteserien 2021 klarte nemlig å vinne flere taklinger enn 24-åringen fra Ålesund, ifølge statistikknettstedet FBref. Bjørdal topper listen med 55. Etter ham følger Bodø/Glimts Alfons Sampsted og FK Haugesunds Kevin Krygård (begge med 54), FKHs Peter Therkildsen (53) og Lillestrøms Ifeanyi Mathew (50).

– Hadde du sagt til meg før jeg kom til VIF at jeg skulle toppe den statistikken, hadde jeg bare ledd. Men noe har våknet i meg her. Før syntes jeg det var gøy å drible vekk folk – det synes jeg for så vidt fortsatt – men nå gir det meg en ekstremt god følelse å sette inn en takling etter et «sugende» løp, sier Bjørdal til Dagsavisen.

– Det er en mental greie også. Jeg har alltid veldig lyst til å vinne den taklingen, legger han til.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Må fortsatt bli mer målfarlig

Sunnmøringen mener rollen i Dag-Eilev Fagermos ellever bidrar til at han får satt inn mange taklinger underveis i matchene.

– Tidligere i karrieren har jeg spilt litt i ulike posisjoner, men i Vålerenga har jeg jo blitt en boks-til-boks-spiller. Så det er en sammenheng der. Du skal være med fram i banen, du skal være i motstanders boks når innlegget kommer. Så skal du også være i eget felt når det går andre veien. Men jeg har kapasiteten som kreves til det. Jeg er blitt en ballvinner. Jeg elsker det egentlig, sier Bjørdal.

For egen del ønsker han å få mer nettsus i fortsettelsen. Det har også trener Fagermo pekt på behovet for.

– Henrik gir oss fysikk og fightervilje, i tillegg til at han er, bør og skal være enda mer målfarlig, sa VIF-treneren til Dagsavisen i sommer.

– Mangelen på mål er det jeg er mest skuffet over i år. Tre-fire scoringer er ikke nok. Jeg tror jeg har sju såkalt indirekte målgivende, så det er ganske bra, men det må bli flere mål, sier midtbanemannen selv, og sier han vil jobbe med å bedre det sammen med trenerteamet.

Ønsker seg forsterkninger

Han forsikrer at det fortsatt er VIF som gjelder i overskuelig framtid. Avtalen med VIF løper ut 2023.

– Først og fremst har jeg veldig lyst å få til noe med VIF. Det er i grunnen motivasjonen min nå. Jeg går absolutt ikke inn i neste år med en tanke om å bli solgt. Men selvfølgelig, en fotballkarriere er kort. Kommer det rette tilbudet, er det aktuelt. Men jeg har vært ute før, og har skjønt at du ikke skal være i utlandet bare for å være der. Da skal det virkelig være det riktige stedet. For jeg stortrives både i VIF og i Oslo nå, sier 24-åringen.

Søndagens 1-2-tap mot Kristiansund gjorde at Bjørdal og lagkameratene til slutt endte på en skuffende sjuendeplass i Eliteserien 2021.

– Det ble jo en liten nedtur, spesielt sammenlignet med tredjeplassen året før. Vi hadde høyere forventninger denne sesongen. Men vi har en ung tropp med mye potensial. Vi må prøve å slå tilbake, og bruke dette som læring. Får vi forsterket litt med noen eldre spillere, tror jeg det kan bli bra neste år, sier Bjørdal.

Ivan Näsberg og Henrik Bjørdal på Vålerenga-trening.

– Hva må gjøres for å kjempe i tetstriden igjen?

– Fagermo har vel vært litt inne på det – vi trenger en litt bredere tropp. Får vi dobbel dekning i de fleste posisjoner, samtidig som vi får inn mer erfaring, så vil det hjelpe oss, sier Bjørdal.

24-åringen har startet alt av seriekamper for VIF, og ser nå fram til å lade batteriene på juleferie hjemme i Ålesund. Han ser fram til oppkjøringen og 2022, men har lært at han ikke nødvendigvis må være i superform når oppkjøringen starter i januar.

– Tidligere har jeg opplevd å komme tilbake nesten for godt trent. Og at det så har begynt å dabbe av utover. Det var mest i tidligere år, i Aalesund. Da skulle jeg vinne den «bip-testen» på første trening. Jeg skulle vise meg fram. Men nå er det litt annerledes. I Norge har man en veldig lang oppkjøring, så da gjelder det å bruke tiden riktig, slik at du er i form når det virkelig gjelder, poengterer Henrik Bjørdal.

---

Disse er på «takle-toppen» i Eliteserien

Disse har vunnet flest taklinger i Eliteserien 2021 (antallet i parentes)

1. Henrik Bjørdal, Vålerenga (55)

2. Alfons Sampsted, Bodø/Glimt (54)

2. Kevin Krygård, FK Haugesund (54)

4. Peter Therkildsen, FK Haugesund (53)

5. Ifeanyi Mathew, Lillestrøm (50)

6. Sturla Ottesen, Stabæk (47)

6. Lars-Christopher Vilsvik, Strømsgodset (47)

8. Joe Bell, Viking (45)

9. Patrick Berg, Bodø/Glimt (43)

10. Petter Strand, Brann (42)

Kilde: FBref.com

---

Mer fra Dagsavisen