Fotball

Vålerenga-profilen om utenlandsdrømmen: – Ikke alltid bedre på den andre siden

Vålerengas Henrik Bjørdal har allerede spilt i Sverige, Belgia og England. Den ambisiøse 24-åringen vil ut igjen, men advarer Europa-hungrige unggutter om at en ikke bør dra ut for enhver pris.

VALLE (Dagsavisen): – Dette blir den eneste sommerferien vi har, bare noen få dager. Nå har vi spilt tre kamper på seks dager, så det kjennes på kroppen. Da gjelder det å få koblet litt av. Selv stikker jeg hjem til familien i Ålesund noen dager nå, sier en smilende Bjørdal til Dagsavisen i solskinnet på Valle.

Han er blitt en sentral brikke i Dag-Eilev Fagermos Vålerenga-prosjekt etter ankomsten i fjor. 24-åringen ble hentet fra belgiske Zulte Waregem, men har også en fortid i svenske IFK Göteborg, engelske Brighton og Aalesund FK.

– Jeg har jo en drøm om å komme ut igjen en dag. Men nå har jeg også vært ute, og det handler ikke bare om å komme seg ut for å komme seg ut. Da tror jeg Vålerenga er bedre enn mange andre klubber, sier sunnmøringen.

Profflivet kan være forlokkende, men ikke alltid det man tror det er, påpeker han.

– Jeg skjønner dem som har vært i Norge lenge, og gjør alt for å komme ut. Men det er ikke alltid det er bedre på den andre siden. For min del er tanken å nyte tiden her, og å forsøke å vinne noe med Vålerenga. Forhåpentligvis får jeg spilt en del Europa-fotball med VIF også. Så dukker det kanskje opp et nytt, interessant tilbud fra utlandet én dag, legger han til.

Fagermo-ros

Bjørdal har etablert seg i VIF-elleveren, og får stor ros fra sjefen for måten han har prestert på etter ankomsten.

– Henrik hadde en enorm høst, så det var fantastisk bra. Han hadde ikke spilt indreløper noe særlig, men «fant» den posisjonen veldig fort i fjor. Så langt i år har motstanderne vært veldig opptatt av ham og Aron Dønnum, så da har han blitt tatt mer ut, men i den siste halvtimen mot Sandefjord (3-1) sist var Henrik enorm. Da så vi hvor viktig han er, når kampen åpner seg litt opp. Hvor mye rom han dekker. Han har fantastisk fysikk og løpskraft og er involvert i veldig mye av det som skjer offensivt. Han er en spiller som takler alle kampbilder, sier Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Vålerenga-treneren har likevel sett hvor Bjørdal kan forbedre seg.

– Han gir oss fysikk og fightervilje, i tillegg til at han er, bør og skal være enda mer målfarlig. Men han er egentlig målfarlig, altså. Det er det at vi må få han inn i enda flere situasjoner, sier Fagermo.

24-åringen nikker.

– Det er jeg helt klart enig i. Det er boks-til-boks-spiller jeg er, det er jo krevende. Jeg skal rydde unna i egen boks, og så skal jeg være i motstanders boks og score der. Det er mye løping, noe som passer meg bra. Det er den rollen jeg vil dyrkes i, og den rollen jeg tror jeg kan nå lengst i som fotballspiller. Men for min del handler det litt om å finne roen i boks, og på siste tredel. Der har jeg kanskje mest å jobbe med. Det har jeg vært klar over lenge. Får jeg på plass det, tror jeg det kan bli veldig bra, sier Bjørdal.

Zachariassen-sammenligning

Tirsdag hyllet han lagkameraten Aron Dønnum, som nå har tatt steget inn på A-landslaget.

– Det viser at landslagsledelsen følger med på det som skjer i Eliteserien. Det er inspirerende, og selv ser jeg også på en spiller som Rosenborgs Kristoffer Zachariassen. Han har en litt lik rolle som meg, og han kom med. Han har levert mye mål, det kan være forskjellen. Hadde jeg scoret litt mer, kunne kanskje jeg også ha vært med. Det er sånne ting, da. Det handler bare om å trene godt, og å prøve å utvikle seg. Da kommer plutselig sjansen, sier Bjørdal.

For lagets del håper han å bidra til en forbedring av fjorårets bronseplass. Da kan mye av nøkkelen bli å bryte ned lag som ligger dypt, tror Bjørdal. I tillegg mener han det blir viktig å erstatte nøkkelspillere som eventuelt forsvinner.

– For min egen del har jeg ikke noen tall i hodet på hvor mange mål jeg ønsker meg, og den type ting. Det handler om å spille så mange 90-minuttere som mulig. Så håper jeg å bidra med målpoeng underveis.

Mer fra Dagsavisen