trikkeligaen

Kjønø: – Tipper Vålerenga ser på det som en lett kamp

Stabæk-trener Eirik Kjønø mener Dag-Eilev Fagermos VIF er et lag uten svakheter. Men den tidligere Grorud-treneren er ikke redd for de blå- og hvitkledde.

NADDERUD (Dagsavisen): Kjønø tok over treneransvaret i bærumsklubben etter Jan Jönssons exit i sommer. 30-åringen innrømmer at det var overraskende.

– Det var uventet, og ikke det som var planen. Men samtidig var jeg hovedtrener i fjor, og da jeg fikk muligheten til å bli hovedtrener her følte jeg meg klar for det, sier Kjønø til Dagsavisen.

Men Stabæk-treneren har en voksen oppgave foran seg – bæringene ligger nest sist i Eliteserien. Høsten kan bli tøff.

– Hvor høyt sikter du som fotballtrener?

– Jeg sikter egentlig ikke noe sted. I fotballen tror jeg man kommer seg videre med godt arbeid og gode resultater. Fotballtreneryrket er veldig ustabilt. Gjør man det bra, kan man oppnå store ting. Men får man dårlige resultater, får man sparken, sier Kjønø og fortsetter:

– Min eneste tanke og ambisjon er, med hånda på hjertet, å holde plassen med Stabæk. Klarer vi det, skal vi bygge et lag som blir bedre og bedre for hvert år. Så får man se hvor bra det blir til slutt. Så får man som fortjent hvis man gjør en god jobb. Rykker vi ned, skal jeg gjøre det jeg kan for å rykke opp igjen. Mine muligheter er basert på resultatene i Stabæk. Så det er det eneste jeg tenker på nå.

Vålerenga neste

– Hvordan er det å være ung trener med spillere som er eldre enn deg selv i garderoben?

– Jeg har aldri opplevd det som et problem, verken i Grorud eller her. Jeg har et par spillere som er eldre enn meg her, men de typene er de rette typene. De bryr seg ikke om det. De er opptatt av hva som blir sagt, ikke av hvem som sier det eller hvor gammel den personen er, sier 30-åringen.

Søndag gjester Kjønøs mannskap Vålerenga på Intility Arena. VIF ligger på 7.-plass før oppgjøret.

– Å møte VIF er alltid kult. Det er to lag som ikke har levert etter det man ønsket før sesongstart, to lag som ikke har vunnet så mange kamper i det siste. Det blir nok en jevn og intensiv match, som vi gleder oss veldig til, sier Stabæk-treneren.

Stabæk-trener Eirik Kjønø på treningsbanen ved Nadderud.

– Hva forventer du av VIF?

– Jeg tipper at Vålerenga ser på det som en lett kamp. De ønsker nok å dominere hjemme, som de alltid ønsker, og sikkert mot oss spesielt. Så de kommer til å være heltent, de trenger de tre poengene like mye som oss. Jeg tipper de kommer til å sette standarden fra start av, gå ut der i hundre, svarer Kjønø.

– Og hvordan blir Stabæks inngang?

– Helt lik. Vi også trenger tre poeng, men også vi har muligheter mot VIF. Vi har tatt en del poeng de siste kampene. Vi er ganske trygge på oss selv. Vi vil utpå der og sette fyr på matchen.

Respekt, ikke frykt

Stabæk-treneren sier han ikke ser noen svake punkt hos søndagens motstander.

– VIF har ingen svakheter. De har et godt fotballag. De har slitt litt med å score mål og vinne kamper. Men de har Vidar Örn Kjartansson tilbake nå. De har veldig gode spillere i Osame Sahraoui, Odin Thiago Holm. Henrik Bjørdal og Fredrik Oldrup Jensen er bra på midten. Amor Layouni er en sånn spiller man venter på at skal slå til. VIF har bra kvaliteter, det er absolutt et godt fotballag. De sa før sesongen at de skulle ta gull, og de har ambisjoner om å kjempe der oppe. Så det er klart, vi har respekt for dem. Men vi er ikke redd for dem, sier Kjønø.

Tidligere i år skrev TV 2 om at «et nytt samarbeid i norsk fotball er bakgrunnen for at Stabæk- og Vålerenga-ledere plutselig fyrer løs mot hverandre». Det gikk på at 1.-divisjonsklubben Grorud hadde inngått et samarbeid med Stabæk, ikke VIF.

– Hvordan er forholdet ditt til Vålerenga, Kjønø?

– He-he. Jeg vet hva du prøver på. Men jeg har ikke noe spesielt forhold til VIF. Jeg er født i Kristiansand, og har vært trener i Grorud i sju år, så basert på det kan jeg si at jeg ikke har noe spesielt forhold til dem. Dét betyr ikke at det er et dårlig forhold. Men det er ikke noe spesielt forhold.

Tror Aga drar utenlands

Kjønø følger naturlig nok nøye med på hvordan gamleklubben gjør det. Og Grorud, som Stabæk, sliter. De gulkledde er tabelljumbo i 1. divisjon.

– Jeg synes synd på Grorud. Jeg synes de presterer veldig godt i mange kamper – senest mot Jerv sist (2-3-tap). De har et veldig bra grunnspill. Jeg synes de har tatt noen steg der også. Men de slipper inn litt for mange mål, og får ikke nok poeng. Samtidig er det kort vei opp. Det handler bare om å begynne å bikke ettmålstapene til uavgjort og ettmålsseiere. Og det kan komme fort, det, for Grorud har bra spillere og bra lagmoral. De er vant til å fighte. Jeg tipper de kommer til å gjøre det bra i høst og holde plassen, sier Kjønø.

Oscar Aga i god form etter kampslutt mot Sandnes Ulf.

Kjønø og Stabæk har lenge vært koblet til Grorud-spiss Oscar Aga, som er toppscorer i 1. divisjon.

– Oscar Aga er en veldig god fotballspiller allerede nå. Han er ung i tillegg. Så tror jeg at Oscar er blitt såpass god at han sikter høyere, sikter til utlandet, når han nå først har muligheten. Kommer nok til å dra til en toppklubb i Skandinavia eller kanskje enda større klubb enn det. For så god er Oscar Aga. Ikke en vi jakter akkurat nå. For det han har levert i Obos-ligaen er såpass bra, at der tipper jeg at veldig mange klubber er interessert – det bør de være. Veldig smart fotballspiller, 20 år, god CV fra landslag i tillegg. Han blir solgt til en god klubb, hundre prosent sikkert.

– Men ikke til Stabæk?

– Ikke til Stabæk, nei. Det tror jeg ikke, svarer Kjønø.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen