trikkeligaen

Andre klubber skrur opp prisen for VIF etter Dønnum-salget – slik takler han det ved forhandlingsbordet

Jørgen Ingebrigtsen og Dag-Eilev Fagermo jobber på spreng for å styrke Vålerenga-stallen. Det er lettere sagt enn gjort.

I likhet med trener Dag-Eilev Fagermo, blir det lite ferie på sportssjef Jørgen Ingebrigtsen i spillepausen i august. Begge jobber hardt for å se på forsterkninger til A-troppen etter flere spillersalg den siste tiden.

– Jeg sitter på kontoret, jeg. Med TV og to PC-er, sier Ingebrigtsen til Dagsavisen – og understreker at VIF vil ha inn nye fjes raskt.

– Helst i går.

Tidlig torsdag var angivelig ingen overganger nært forestående, ifølge sportssjefen, men på ettermiddagen kunngjorde klubben at danske Nicolaj Thomsen kommer gratis inn på en korttidskontrakt.

– Vi jobber på. Vi har jo hatt noen spillere som vi har sett på og hatt dialog med over litt tid. Det er litt av og på, som det alltid er, sier Ingebrigtsen.

Dyrt i Norge

Først og fremst jobbes det med å få erstattet dem som har forlatt klubben. Aron Dønnum (Standard Liége), Kristoffer Klaesson (Leeds), Sam Adekugbe (Hatayspor), Felix Horn Myhre (Brann) og Sakarias Opsahl (Tromsø) har alle forsvunnet ut portene på Valle.

– Vi jobber på, spesielt på det sporet med at vi må erstatte dem som har gått ut. Vi har fått inn Leonard Zuta for Sam og Albin Mörfelt for Aron. Så gjenstår det å erstatte Felix og eventuelt Kristoffer, og den erfaringen de hadde.

– Vi må i hvert fall erstatte dem som har gått ut, og så se om vi kan forsterke ytterligere, legger han til.

Dag-Eilev Fagermo sa mandag til Dagsavisen at han vil prioritere en målfarlig midtbanemann og en forsvarsspiller, begge med erfaring. Men hvor enkelt er det å få inn slike typer?

– Vanskelig å si. Vi opplever, som jeg har sagt før, at det er et ganske vanskelig marked. Det er priser som vi ikke har operert med før – i hvert fall så lenge jeg har vært her – som preger markedet. Spesielt det norske, poengterer Ingebrigtsen.

Dønnum-pengene

Et annet spørsmål er hvor stor andel av pengene fra Dønnum- og Klaesson-salgene som kan direkte reinvesteres i A-troppen.

– Det er «titusenskronersspørsmålet» for en klubb, altså kortsiktige versus langsiktige investeringer. For det er også mange andre ting vi ønsker å gjøre som klubb, i tillegg til å styrke A-troppen og A-laget. For eksempel handler det også om å styrke akademiet, sier sportssjefen og fortsetter:

– Å finne balansegangen der er jo viktig. Det er opp til daglig leder og styret å treffe en beslutning rundt det.

Men A-laget kommer til å prioriteres, forsikrer sportssjefen.

– Jeg ønsker en balansert utnyttelse av midlene. A-laget sine resultater preger en hel klubb – for eksempel med tanke på hvilke spillere man får opp, hvilke spillere man får solgt, hvilke sponsorer man tiltrekker og hvor fornøyde supporterne er.

Vålerenga-spillere på trening på Intility Arena.

– Lettere sagt enn gjort å finne den balansen?

– Det er kjempevanskelig. Selvfølgelig er det dét. Men vi har gode diskusjoner internt. Men vi har god kommunikasjon på alle nivåer. Det forenkler prosessen at vi er klar over hvem vi skal være i Vålerenga, og hva vi har lyst til å være.

En følge ved salgene av Dønnum og Klaesson til større klubber, er at andre klubber er høyst klar over det.

– Er dere bekymret for at andre klubber vil skru opp prisen på sine spillere, som følge av Dønnum- og Klaesson-salgene?

– Vi er ikke bekymret – for sånn er det jo bare. Det er sånn markedet fungerer. Det må man innrette seg etter.

– Hvordan håndterer man det?

– Man må gå inn i forhandlinger med spillere og klubber med et klart bilde av hva man selv har å disponere. Hva man selv verdsetter de mulige rekrutteringene til.

Vil ha økt konkurranse

Både overgangssum og lønn er sentrale faktorer i så måte.

– I min tid her har jeg vært opptatt av at det skal være rettferdighet internt i spillerstallen, kontraktsmessig, fra nederste til øverste nivå. Det må man ha også ha i bakhodet.

– Fagermo vil ha inn en målfarlig midtbanespiller. Men er det der behovet er størst? Hvem skal da ut av Fredrik Oldrup Jensen, Henrik Bjørdal, Osame Sahraoui? Odin Thiago Holm er jo også på vei inn etter skaden.

– Ser man til Trondheim, Molde og Bodø, er det også lag med stor konkurranse. Det er ikke bare elleve som skal spille hele tiden. Dessuten har flere av spillerne du nevner også et mål om å dra videre. Og etter min mening er det bare sunt at de lærer seg å håndtere konkurranse. Jo før, jo heller. Konkurranse gjør oss bedre både på kort og lang sikt. Og det er fortsatt mange kamper å spille denne sesongen.

– Har dere en førsteprioritert posisjon for øyeblikket, med tanke på nye fjes?

– Nei. Førsteprioriteten er å øke konkurransen i spillergruppa. Og vi vil gjerne ha inn litt erfaring. For eksempel var vel Aron Dønnum oppe i 75 kamper på toppnivå, mens nykommer Albin har rundt åtte. Det har en del å si, sier sportssjefen.

VIFs neste kamp er seriekampen borte mot Tromsø 15. august.

Hold deg oppdatert på Vålerenga! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen