trikkeligaen

Dagsavisen tipper Toppserien: Derfor mener vi VIF skal være fornøyd med medalje

Lørdag starter endelig Toppserien, godt over to måneder forsinket. Det har også forskjøvet favorittstempelet fra Vålerenga, som så mer ut som gullkandidater før oppkjøringen startet enn før helgens seriestart mot Avaldsnes.

Grunnene til det er flere, men i bunn og grunn fremstår de argeste gullutfordrerne som forsterket og Vålerenga som heller svekket etter forrige sesong. Ikke bare er kaptein og hærfører Sherida Spitse og toppscorer Ajara Njoya borte, men Vålerenga har også langtidsskader på spillere som Sigrid Heien Hansen og Marie Dølvik Markussen.

Vålerengas oppkjøring har også vært av det mer trøblete slaget, med koronarestriksjoner, karantener, skader og ujevne prestasjoner i de treningskampene som har vært spilt. Samtidig har lagets danske trener Jack Majgaard vært nødt til å pendle til og fra Sverige, og summen av alt gjør at det er flere spørsmål enn svar før VIF serieåpner mot Avaldsnes lørdag.

Samtidig har Rosenborg forsterket seg med både danske og norske landslagsspillere til en tropp som gikk ubeseiret gjennom forrige sesong, og Sandviken har rustet kraftig opp med tre spillere fra Klepp pluss Vilde Bøe Risa og Cecilie Kvamme Reddisch. Derfor har Dagsavisen kommet fram til følgende tabelltips for 2021-sesongen:

1. ROSENBORG

Gikk som sagt ubeseiret gjennom sin første sesong i Toppserien, og har beholdt det meste av laget siden forrige sesong. Toppscorer Marit Clausen gikk imidlertid, noe overraskende, til Kolbotn, men i Lisa-Marie Utland har trønderne en spiss som kan score minst like mange mål. Julie Blakstad er blant Toppseriens beste og mest spennende spiller, og trioen på topp fullføres av Matilde Rogde fra Klepp. I kampen mot Vålerenga, og i de andre oppkjøringskampene, har Rosenborg sett veldig solide ut bakover og målfarlige ut fremover. Vil savne Kristin Minde denne sesongen, men har forsterket seg med Kristine Leine og nå sist den danske landslagsspilleren Sara Dyrehauge, og er i våre øyne den største gullfavoritten.

Første kamp: Rosenborg – Stabæk, lørdag 22. mai klokken 15.00

2. SANDVIKEN

I Bergen har Brann åpnet med lagets dårligste seriestart noensinne, og ble av Dagsavisen tippet på nedrykk foran årets sesong. Da er det godt at bergenserne kan trøste seg med at lag som virkelig har forsterket seg, og som definitivt skal kjempe om gull i årets sesong. Veldig mange har tippet Sandviken aller øverst i årets sesong, og med tanke på forsterkninger og ambisjoner, blir det meste annet enn gull også en nedtur i Bergen. Vilde Bøe Risa og Cecilie Kvamme Reddisch er definitivt kupp begge to, og hete kandidat til å være Toppseriens beste spillere, og sammen med Klepp-trioen Elisabeth Terland, Tuva Hansen og Marthine Østenstad er laget helt klart forsterket. Grunnen til at vi tipper dem på sølv denne sesongen er at de nye spillerne skal passe sammen som et lag, og at Bøe Risa fort kan forsvinne til sommeren. Laget har heller ikke den utpregede målscoreren som Rosenborg har, og summen av alle små ting gjør at kampen om gullet bikker i RBKs favør.

Første kamp: Sandviken – Kolbotn, lørdag 22. mai klokken 15.00

3. VÅLERENGA

Etter å ha tatt klubbens første seriegull, var Vålerenga tidlig ute på markedet for å erstatte Sherida Spitse og Ajara Njoya. Inn har blant andre Elise Thorsnes kommet, som skal stå for målene på topp, og Rikke Nygard er kvinnen som har fått ansvaret med å erstatte Spitse. Ylinn Tennebø og Amanda Andradottir er også gode forsterkninger i midtbaneleddet, som er svekket av at to av tre som spilte der i fjor nå ikke er med. En trøblete oppkjøring har ført til ujevne prestasjoner i treningskampene, der Vålerenga sjeldent har mønstret sitt beste mannskap sammen. Det gjør at det er litt vanskeligere å si hvor gode Vålerenga er på sitt beste denne sesongen, men i flere av treningskampene har motstanderen fått slippe litt for enkelt til bakover i banen. På topp har både Synne Jensen og Celin Ildhusøy nok X-faktor til å avgjøre kamper alene, og Elise Thorsnes er en garantist for mål, men spørsmålstegnene ved årets VIF-damer er for store slik at vi tror klubben skal få det tøft med å forsvare fjorårets seriemesterskap.

Første kamp: Vålerenga – Avaldsnes, lørdag 22. mai klokken 17.00.

4. LSK KVINNER

Etter sju strake seriemesterskap kom LSK ned på jorda med et brak forrige sesong, der de endte på femteplass. Trener Hege Riise forlot også klubben, og tapet for Vålerenga i cupfinalen bar litt preg av et tronskifte. Ikke nødvendigvis til fordel for Vålerenga, men at Lillestrøm ikke vil være like dominerende i årene som kommer som de årene vi har bak oss. I fjor slet laget med å omsette sjansene de skapte i mål, og foran årets sesong har Lyn-duoen Mimmi Veum og Camilla Linberg blitt hentet inn. Sistnevnte var på Årets Lag i Toppserien i fjor, og har en fart som kan skape problemer for alle. Emiliene Woldvik og Haavi danner en fryktinngytende høyreside, og når Justine Vanhaevermaet endelig fikk slippe inn igjen i landet tror vi LSK Kvinner tar ett steg opp i år.

Første kamp: LSK Kvinner – Arna-Bjørnar, lørdag 29. mai klokken 16.00

5. AVALDSNES

Sto for årets overgangsbombe, da klubben hentet hjem Karina Sævik fra den tyske storklubben Wolfsburg. Sammen med landslagsvenninne Vilde Bøe Risa er Sævik trolig den beste spilleren i Toppserien, men rundt henne ser det litt tynnere ut. Elise Thorsnes og Ylinn Tennebø har reist til Vålerenga, og når Rasheedat Ajibade slo følge med tidligere VIF-spiss Ajara Njoya til Atlético Madrid har laget mistet mange målpoeng fra forrige sesong. Det ansvaret faller da i stor grad på talentfulle Andrea Norheim og Olaug Tvedten, men med et ganske ungt lag forventer vi at prestasjonene vil svinge en del.

Første kamp: Vålerenga – Avaldsnes, lørdag 22. mai klokken 17.00.

6. ARNA-BJØRNAR

Har vært på en nedadgående kurve siden 2018, da det ble medalje, og havnet på åttendeplass forrige sesong. Siden da har kaptein Helene Gloppen forlatt klubben, noe som vil bli merket. Har hentet inn sju spillere i vinter, deriblant Milena Kokosz og Miljane Ivanovic som klubben håper skal løse deres største problem. Laget scoret nesten ikke mål forrige sesong, og da blir det vanskelig å vinne kamper. Har også skiftet trener, og med all usikkerheten tror vi at det blir en ny sesong som middelhavsfarer for Arna-Bjørnar denne sesongen.

Første kamp: Klepp – Arna-Bjørnar, lørdag 22. mai klokken 13.00.

7. LYN

Lyn ble spådd nord og ned i fjor, etter å ha slitt litt i vårsesongen, leverte laget en gnistrende høstsesong der de blant annet slo serieleder Vålerenga. Anført av Camilla Linberg, som kom på Årets Lag i Toppserien, endte Lyn til slutt på sjetteplass. Den bragden kan bli vanskelig å kopiere i år, med Linberg trygt plassert i Lillestrøm, men nyansatte Tom Stenvoll i trenerstolen mener at laget hans også i år kan tukte hvem det skulle være på en god dag. Runa Lillegård er tilbake fra et lengre skadeopphold, og kan få sitt gjennombrudd slik Linberg fikk det i fjor. Har vist i treningskampene at de har mye å by på, og var bedre enn Vålerenga i lange perioder av deres treningskamp tidligere i måneden. Spørsmålet er om laget er gode nok i begge bokser, som vil avgjøre om det blir en trygg plassering eller kamp mot nedrykk.

Første kamp: Vålerenga – Lyn, lørdag 29. mai klokken 15.00.

8. STABÆK

Fullstendig overlegne i 1. divisjon, som de gikk gjennom med 17 seiere og kun ett tap. Ga Vålerenga også veldig god kamp i cupen, og har nivået inne for å overraske i Toppserien. Tar med seg en veldig god selvtillit etter mange sterke prestasjoner forrige sesong, og treningskampene har vist at bæringene ikke trenger å bli noen kasteball i årets sesong. Toppscorer Melissa Bjånesøy får et enda større scoringsansvar denne sesongen, og må prestere på et høyt nivå om målet om å beholde plassen skal oppnås.

Første kamp: Rosenborg – Stabæk, lørdag 22. mai klokken 15.00

9. KLEPP

Klepp tok sølv i 2018 og bronse i 2019, men siden har laget falt som en stein på tabellen. I 2020 ble det en sjuendeplass, og siden det har laget blitt ytterligere svekket. Den viktige trioen Elisabeth Terland, Tuva Hansen og Marthine Østenstad har gått til Sandviken, mens Mathilde Rogde har gått til Rosenborg. Kathrine Larsen har kommet inn fra svenske Djurgården, mens midtstopper Nikola Orgill har blitt hentet fra australske Western Sydney Wanderers. Laget fremstår klart svekket fremover på banen, og på grunn av koronarestriksjonene har laget bare fått spilt tre treningskamper der to har endt med tap og en med uavgjort. Med en dårlig start på sesongen, kan Klepp lukte på nedrykk denne sesongen.

Første kamp: Klepp – Arna-Bjørnar, lørdag 22. mai klokken 13.00.

10. KOLBOTN

Kjempet en durabelig kamp med Røa om å unngå nedrykk fra Toppserien forrige sesong, og gikk seirende ut av den duellen med ett fattig poeng. Cruiset gjennom kvalifiseringen, og er dermed klar for nok ett år i landets øverste divisjon. Det kan fort også bli det siste, men har gjort det kunststykket å hente inn toppscoreren til Rosenborg som tok sølvet i fjor. Skal Kolbotn ha noen som helst mulighet for å berge plassen, må Marit Clausen score like mange som i fjor. Minst.

Første kamp: Sandviken – Kolbotn, lørdag 22. mai klokken 15.00

Mer fra Dagsavisen