Sport

Ukas Oslo-lag: Disse utmerka seg den siste uka før juleferien

Våre lag tar ferie med vidt forskjellige avslutninger. Shampo har stengt sjappa på Vålerenga, mens på Manglerud er det døgnåpent, og voldsom pågang i kassa.

I overført betydning betyr dette at VIF har sluppet til ekstremt lite etter at Shampo tok over roret etter Kenneth Larsen, mens MS sliter med å tette igjen. Grüner fortsetter med å både score, og slippe til lite.

Tre kamper under Shampo har gitt ni poeng, og kun ett baklengs for VIF. Det kom hjemme mot Lillehammer for tre runder siden. Forrige uke holdt de nullen, både hjemme mot Grüner (1-0) og hjemme mot Stjernen (4-0). Tobias Breivold, som sto de to siste, reddet til sammen 73 skudd, og sørget for at VIF nå står med tre strake trepoengere for første gang denne sesongen.

Det kan virke som at «Shampo» har funnet nøkkelen til VIFs mål – putta den i låsen, vridd om, og kasta den.

Fortsatt bare nesten for Grüner

Også Grüner har klart å tette ganske godt igjen bakover. Kun ett baklengs borte mot Vålerenga på torsdag var imponerende, men likevel ikke nok til å få med seg poeng, da de selv aldri klarte å få pucken i mål.

I lørdagens kamp borte mot Sparta var det igjen utvisningene som ble deres bane. Både det første, og siste Sparta-målet kom i overtall for hjemmelaget. Kun ett av de tre målene i 3-2-tapet kom altså i spill fem mot fem.

Grüner lå under 2-0 etter halvspilt kamp, men et flott skudd av Petter Birkheim Andersen, etterfulgt av en fulltreffer fra Stian Thorbjørnsen sørget for at det sto 2-2 før tredje periode, der Grüner altså røk i undertall. Med det gikk de også på sitt andre strake ettmålstap, og sitt tredje ettmålstap på de fire siste. Det går liksom akkurat ikke for Grüner om dagen, men de henger bra med, og holder stadig MS bak seg på tabellen.

MS i trøbbel

Mye av grunnen til det er at Manglerud Star har begynt å dele ut gavene lovlig tidlig denne jula. Etter to strake 2-7-tap mot henholdsvis Stjernen (forrige helg) og Ringerike (torsdag), gikk det riktignok ørlite grann bedre hjemme mot Lillehammer på lørdag. 1-1 etter to perioder var slett ikke verst, men fire baklengsmål i tredje periode sørget for at MS til slutt sto igjen med 2-5 i målprotokollen.

Med stadig økende smitte i landet er det flere som er bekymret for om eliteserien også denne sesongen vil måtte brytes av før det er ferdigspilt. I så tilfelle gjelder de samme reglene som forrige sesong. Det laget med det dårligste poengsnittet rykker ned, mens det laget med det beste i 1. divisjon rykker opp.

Med andre ord er det Manglerud Star som ville forsvunnet ned i 1. divisjon dersom serien hadde blitt stoppa i dag.

MS står med åtte poeng på 25 kamper. Det gir et snitt på 0,32 poeng. Grüner har 13 poeng på 26 kamper, noe som gir et snitt på 0,5.

Vålerenga tar juleferie på femteplass, med 46 poeng.

Serien starter opp igjen i romjula, da vil alle lag møte samme motstander den 28. og 30. desember. Grüner og MS starter med hjemmekamper, mot henholdsvis Ringerike og Stavanger, mens Vålerenga først reiser til Askerhallen, før de avslutter året hjemme på Jordal amfi. Frisk Asker er altså motstander.

Ukas Oslo-lag

Tobias Breivold, VIF (målvakt)
Tobias Breivold leverte sin beste prestasjon i VIF-buret.

To solide målvakter å velge fra denne uka, men etter to kamper, og null baklengs kan rett og slett ikke Grüners Quentin Papillon snappe plassen fra Breivold denne uka, til tross for at han leverte godt over nitti i redningsprosent forrige uke. Men det topper likevel ikke Breivolds hundre.

Som nevnt i teksten over; 73 skudd – null baklengs. Perfekt, rett og slett.

Det smakte nok godt etter at han ikke hadde en optimal kveld borte mot Ringerike for fire runder siden. Steffen Søberg tok deretter over mot Lillehammer, og leverte varene. Til tross for det valgte trener Espen Knutsen å benke Søberg til fordel for Breivold forrige uke, og det ga avkastning.

Daniel Sørvik, VIF (back)
Daniel Sørvik.

Utrolig mange backer å velge mellom fra forrige uke, ettersom både Grüner og Vålerenga leverte såpass godt defensivt. Tommi Taimi leverte to assist, Villiam Strøm var solid. Det samme var Grüners Jean-Michel Sunnqvist. Men valget falt til slutt på mannen som scoret det eneste, og dermed også avgjørende målet i kampen mellom VIF og Grüner – Daniel Sørvik.

Et godt skudd fra blålinja sikret Vålerenga tre poeng. Deretter fulgte han opp med en veldig god kamp mot Stjernen. Det ble riktignok ingen målpoeng, men 31-åringen sto likevel igjen med pluss to, i pluss/minus-statistikken.

Solid uke for Sørvik og VIFs forsvar.

Petter Andersen, Grüner (back)
Petter Birkheim Andersen begynner virkelig å bli varm i den lilla og svarte drakta, etter overgangen fra MS.

En annen back som leverer både framover og bakover på banen er Grüners Petter Birkheim Andersen. Ikke bare forrige uke, men hele sesongen.

Backen som kom fra Manglerud Star før sesongen, var poengkonge i Grüner før ukas kamper, og befestet den posisjonen i løpet av uka som gikk. Et strålende håndleddsskudd bort i lengste hjørne sørget for redusering til 2-1 borte mot Sparta, før han var tredje sist på utligningen like etterpå.

22-åringen står nå med fire mål, og elleve målgivende pasninger så langt denne sesongen.

Thomas Olsen, VIF (løper)
Thomas Olsen.

Med mål tre, og fire hjemme mot Stjernen på lørdag sikret han seieren mot det som har vist seg å være et av ligaens beste lag denne sesongen – Stjernen. Den siste var riktignok i tomt mål, men 3-0-scoringen var et godt plassert skudd på en overgang, der Olsen valgte bort å spille Lindström til venstre, og i stedet for limte pucken opp i nærmeste kryss.

Olsen viser med jevne mellomrom både fram sine fine hender, og gode skudd, men vi skulle gjerne sett at han klarte å kutte ned på intervallene. Det bor mye i 26-åringen, og når det stemmer er han stadig en attraksjon på isen.

Christoffer Gozzi, Grüner (center)
Grüners Ove Christoffer Gozzi i aksjon i Askerhallen lørdag.

Vi drar fram Grüner-kapteinen denne runden. Endte riktignok med minus 1 i bortekampen mot VIF, men loggførte samtidig over 22 minutter i den kampen, så her var det mye godt defensivt arbeid av svensken. Mot Sparta var han imidlertid tilbake på pluss, og var helt avgjørende for at Stian Thorbjørnsens skudd gikk i mål. Grüner-kapteinen jobba seg inn på målet, og forsøkte å styre pucken forbi Tobias Normann. Ifølge de offisielle papirene traff aldri pucken kølla til Gozzi, selv om det kunne se slik ut. Om han aldri var borti, eller bare ga målet til Thorbjørnsen er ikke så viktig. Det som betyr noe er jobben han gjør med å forstyrre Spartas sisteskanse. Kontakt med pucken eller ikke; det var avgjørende for at pucken gikk i mål.

Det er sjeldent vi trekker frem spillere som ikke har gjort noen målpoeng, men denne runden var det godt forsvarsspill som var det mest imponerende.

Vi kunne gitt en av plassene til Manglerud Stars Robin Olsen-Syversen, som scoret to mål forrige uke, eller Jesper Öhrvall, som leverte 1+1. Men ettersom de endte uka med henholdsvis minus tre, og minus fem, falt vi ned på at de mister plassen – nettopp på grunn av den defensive jobben. I tillegg er det verdt i merke seg droppspillet til Gozzi. Vant over 63 prosent av droppene han var involvert i mot VIF, og endte på 52 prosent mot Sparta.

Gozzi var derimot solid – til tross for null målpoeng.

Tobias Lindström, VIF (center)
Tobias Lindström scoret tre mot Stjernen, men det holdt ikke.

I løpet av fire elleville kamper fra slutten av oktober, til halvveis ut i november leverte VIF-kapteinen 7+6. Den siste av disse kampene var hjemme mot Stjernen, og Lindström scora tre. Det kan virke som den svenskfødte 33-åringen trives med å spille hjemme mot Stjernen, for etter fire poengløse kamper etter det forrige oppgjøret mot Fredrikstad-klubben, var Stjernen tilbake på Jordal på lørdag, og da tegnet Lindström seg på scoringslista igjen.

I starten av tredje periode klasket han inn det viktige 2-0-målet i et overtall for Vålerenga. Det smakte nok særdeles godt for Lindström, som har hatt en berg- og dalbanesesong.

Kanskje kan dette være starten på en ny god rekke?

Verdt å vite om …

… Grüner

  • Grüner gikk på to nye ettmålstap forrige uke, og har nå tapt ni kamper med ett mål. Det er flest i ligaen (likt med Ringerike).
  • Stian Thorbjørnsen hadde scoret tre mål (alle mot MS) før kampen mot Frisk Asker forrige helg. Der scoret 19-åringen igjen, og fulgte opp med nok en fulltreffer mot Sparta denne lørdagen. Thorbjørnsen, som er inne i sin første sesong i eliteserien, står dermed med fem mål ...
  • … den eneste spilleren i Grüner-drakt som har scora mer denne sesongen er Gustaf Berling. Svensken noterte seg for seks mål, før han forlot klubben.
  • Nicolai Eliesen plukket opp sesongens tredje, og fjerde assist borte mot Sparta lørdag. Det var hans første målgivende pasninger på 11 kamper.
  • Grüner har kun tatt ett poeng på de 12 siste kampene - minst av samtlige lag.
  • Grüner er ligaens dårligste lag i undertall. De slipper inn i 34 prosent av gangene de får en, eller flere spillere utvist …
  • … de har sluppet inn sju mål på de 15 siste undertallene (53,3 prosent) – desidert lavest i ligaen.
  • 2-0-målet til Sparta på lørdag var Grüners 100. baklengs denne sesongen. MS har sluppet inn mest (115).
  • Christoffer Gozzi er den enste Grüner-spilleren som har tatt mer enn femti dropper, og står med en vinnprosent på over femti (51,2) …
  • … totalt har Gozzi vært involvert i 514 dropper så langt denne sesongen, og er med det kun én av fire spillere i ligaen som har vært involvert i mer enn 500.

… Manglerud Star

  • Christer Simonsen var tilbake for Manglerud Star mot Ringerike torsdag. Backen har vært ute siden 16. september med en skade i foten, og har med det mistet hele 21 kamper for MS denne sesongen …
  • … også Tord Thoresen er tilbake fra en skade i hånda. Det trenger MS som ikke fikk benyttet seg av hverken Anders Jonassen eller Lucas Loob Trygg ettersom de spiller U20-VM. I tillegg har Mats Trygg og Kristoffer Pihlqvist slitt med sykdom.
  • MS har sluppet inn 19 mål på de tre siste kampene – mest i ligaen.
  • Alexander Kristiansen, som ikke hadde scoret ett eneste mål på sine 213 første kamper for MS, scoret igjen på torsdag, og har nå to mål på de siste fem kampene.
  • Robin Olsen-Syversen scora i begge kampene forrige uke. Dette var hans første mål siden 23. oktober. Olsen-Syversen står bokført med fire fulltreffere denne sesongen.

… Vålerenga

  • Vålerenga har gjort en byttehandel med Sparta. Svein Petter Falk-Larssen (24) kommer fra Sparta, mens 19 år gamle Colin Spaberg Olsen går motsatt vei.
  • Kevin Nilsen Berg spilte sine to første kamper etter å ha blitt henta på lån fra Lørenskog. Berg noterte seg for en målgivende i sin andre kamp (Stjernen), da Sundberg ordnet 1-0 til VIF …
  • … dette var Bergs første eliteseriemål siden 27. januar 2019. Da han spilte han for Manglerud Star.
  • Kun Grüner (14,3 prosent) og Manglerud Star (12,5 prosent) har dårligere uttelling i overtall de siste fem kampene enn VIF (16,7).
  • VIF hadde et snitt på 2,71 baklengsmål i løpet av de 21 kampene Kenneth Larsen fikk i sjefsstolen. Shampos tre første kamper tilbake i sjefsstolen har gitt et snitt på 0,33.
  • Vålerenga har til sammen havnet i forlengning ni ganger denne sesongen (flest sammen med Ringerike) …
  • … av disse ni, har VIF tapt fem. Dersom VIF hadde avgjort disse fem kampene til sin fordel i ordinær tid ville de ha toppet tabellen med ett poeng.

Mer fra Dagsavisen