Nyheter

Sneiper blir brann

Den tørre sommeren har ført til en «ny» type branner: Blomsterkassebranner. Nesten halvparten av alle bygningsbranner i Oslo forrige uke startet i tørr blomsterjord.

I mai var det 40 bygningsbranner i Oslo, i juni 36. I forrige uke 10 branner. 40 prosent av disse igjen startet i blomsterpotter/kasser, og det mistenkes at stumping av sigaretter er årsaken.

Enorm økning

– Siden den varme perioden startet har vi hatt langt flere bygningsbranner enn normalt, sier informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, til Dagsavisen.

– Det er ikke bare skogbranner varmen fører med seg. En av de største risikoene er å finne på din egen balkong, sier han.

– Bare i juli har vi rykket ut til en slik brann hver eneste dag, legger han til.

I går rykket brannvesenet ut til to branner i Oslo, som startet i tørr blomsterjord, og hvor stumping av sigarettsneiper antas som brannårsak.

– I tørr blomsterjord kan det ligge lenge og ulme før det blir åpne flammer, som tar tak i blomster og blader, før det eventuelt sprer seg videre. Konsekvensene kan bli store og alvorlige, sier han.

Les også: Brannsjef:  Aldri sett lignende

Blomsterkasse

###

40 prosent av bygningsbrannene i Oslo forrige uke har startet i blomsterkasser. Foto: Oslo brann- og redningsetat

I Sofienbergveien begynte det å brenne i en blomsterkasse i fjerde etasje. Her måtte brannvesenets stigebil til for å slukke, etter at det først ble forsøkt å slukke med vann fra naboverandaen.

I Inga Bjørnsons vei tok det fyr i en blomsterkasse på en balkong i andre etasje.

– Her måtte det veldig mye vann til, sier Hovtun.

Han henstiller folk til å bruke askebeger for å sneipe røyken.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor farlig dette er, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tente bål i skogen

Selv om mange nyter sol, varme og det tørre været, er det andre som fortviler over mangel på regn.

Tørken har ført til en rekke skogbranner i oslodistriktet, og brannvesenet maner til stor forsiktighet, og det er totalforbud mot å gjøre opp ild.

– I helgen rykket vi ut tre ganger på grunn av uvettig bruk av bar ild. I Østmarka var det noen turgåere som hadde observert røyk. Vi måtte kjøre cirka en kilometer inn for å komme fram til der noen hadde tent bål. Tidligere på kvelden hadde vi slukket et bål ved Hvervenbukta. På stien inn observerte vi flere steder hvor det var tydelige ferske svimerker etter engangsgriller. Så det er tydelig at mange ikke bryr seg, sier brigadeleder ved Kastellet brannstasjon, Jørgen Lie til Dagsavisen.

– Hvordan reagerer folk når dere tar dem på fersken?

– De blir først og fremst flaue. Mange sier at de ikke var klar over forbudet. Folk er samarbeidsvillige og etterlever stort sett de pålegg vi kommer med, sier brigadeleder Lie.

Les også: "Nei, det er virkelig på tide og klage litt. For nå er jeg lei."

Mer fra Dagsavisen