Nyheter

Slik blir Oslo-budsjettet

Flere barnehageplasser, mer til skolen og breddeidretten er noen stikkord. Eiendomsskatt for næringsbygg blir trolig utsatt.

I dag klokken 12.00 la Oslobyrådet, med byrådsleder Raymond Johansen og finansbyråd Robert Steen i spissen, frem det rødgrønne byrådets første egen-lagde budsjett. Dagsavisen gir deg hovedtrekkene:

Oslobudsjettets ramme er i alt på 67,4 milliarder kroner. 54 milliarder kroner går til drift, mens 13,4 milliarder går til investeringer.

Barnehage, skole og eldre

Til neste års budsjett, legger byrådet opp til å lage 784 flere barnehageplasser. I byrådserklæringen lovet byrådet å ha 3000 ny barnehageplasser iløpet av fire år. Med økningen fra i år og neste år, er byrådet kommet halvveis.

Les også: I Oslo er det rundt 4.000 barn i barnehagealder som ikke går i barnehagen

Som Dagsavisen har skrevet i dag, legger skolebyråd Tone Tellevik Dahl 136,2 millioner kroner mer på bordet for grunnskolen og videregående skole. Mens Høyrebyrådet kun betalte 80 prosent av kostnadene per elev, legger det rødgrønne byrådet opp til å øke betalinga per elev til 95 prosent fra 1. januar 2017, og videre til 100 prosent fra 1. januar 2018.

Les også: Styrker Oslo-skolen med 136 millioner, betaler 95 prosent av elevkostnadene

Byrådet vil i 2017 ansette 35 nye lærere for å øke lærertettheten i Oslo-skolen.

De vil også utvide gratis kjernetid i Aktivitetsskolen (AKS) for de yngste elevene. I fjor fikk fire bydeler tilbudet for 1.-klassingene. Det utvides i de fire bydelene til også å gjelde 2.-klassingene. I tillegg får en femte bydel, tilbud til 1.-klassinger.

Oslobyrådet lovet også 500 flere ansatte i hjemmetjenesten. For neste år legger byrådet opp til 100 flere årsverk i hjemmetjenesten. I alt har de på to år økt med 200 stillinger i denne tjenesten. I helse- og eldre-budsjettet ligger også etableringen av særskilte demenslag i alle bydeler i Oslo.

Les også: Etablerer demenslag over hele Oslo

Klarer ikke eiendomsskatt på næringsbygg

Oslo-byrådet legger opp til en økning i inntektene fra eiendomsskatten på bolig, som ble innført i år. I  årets budsjett tar kommunen inn 250 millioner kroner i eiendomsskatt. Neste år økes det til 375 millioner kroner.

Byrådet legger imidlertid ikke opp til å ta inn eiendomsskatt på næringsbygg i 2017. Etter det Dagsavisen forstår, gjør man dette av forsiktighetsgrunner: Arbeidet for å få i gang takseringen av næringseiendommer er iverksatt, men spørsmålet er om man rekker å taksere alle byggene innen februar neste år, som er den endelige fristen dersom en får innført eiendomsskatt på næringseiendom allerede fra 2017.

Men det er ikke sånn at byrådet gir opp håpet om å lykkes: Skulle takseringen gå etter planen, vil også næringsbygg få eiendomsskatt i 2017.

Les også: Bort med hver tredje bil

Grønne tiltak

For første gang legger også Oslo-byrådet frem et eget klimabudsjett. Målet er å halvere CO2-utslippene i hovedstaden innen 2020.

I 2013 slapp Oslo ut 1,4 millioner tonn CO2, i 2020 skal det være redusert til 600.000 tonn.

En måte å nå dette målet på, er ved å redusere biltrafikken med 20 prosent. Byrådet ønsker å ta denne trafikken ut i kollektivtransport eller sykkel/gange. Byrådet har som mål å få til 60 km med sykkelvei og bilfrie gater.

Byrådet legger også inn 300 millioner kroner for å sikre avfallsdeponiet på Langøyene.

En prioritering som fikk mye oppmerksomhet i fjor, var forsøket med støtte til el-sykkelkjøp. Byrådet satte av en pott på fem millioner kroner, og det tok ikke lang tid før den ble brukt opp. Dette blir ikke videreført i 2017.

Byrådet foreslår også å bevlge 60 millioner i økt tilskudd fra klima- og energifondet for å trappe opp støtten til blant annet utfasing av oljefyr, energisparetiltak og piloter som støtte til utslippsfri anleggsdrift.

Ledighet

Enkelte bydeler i Oslo har prosentvis høyere ledighet enn fylkene på Vestlandet. Oslo-byrådet setter av egne penger til målrettede tiltak.

Det foreslås avsatt 10 milliloner kroner årlig til ledighetstiltak i samarbeid med blant annet næringsliv og kommunens arbeidsmarkedsbedrifter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Idretten løftes

Også breddeidretten styrkes: Byrådet legger opp til å bygge 10 nye flerbrukshaller og ønsker å bruke 4,1 milliarder kroner over en fire års periode. Én milliard av dette går over skolebudsjettet.

Kulturbudsjettet økes med 26 millioner kroner til totalt 1.266 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen