Nyheter

Styrker skolen med 136 millioner

I neste års Oslo-budsjett styrkes grunnskolen og videre­gående skole med i overkant av 136 millioner kroner. Kommunen tar en enda større del av elevkost­nadene.

– I perioden 2011–15 betalte Høyre-byrådet bare 80 prosent av kostnaden for nye elever. Mangelfull finansiering av nye elever har gitt et kutt i skolen på totalt 116 mill. kroner i perioden 2011-15, sier byråd for oppvekst- og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.

I august skrev Dagsavisen at 50 lærere har forsvunnet ut av Oslo-skolen hvert år siden 2011. Den gang ble det bestemt at skolene heretter bare skulle få overført 80 prosent av kostnadene for alle nye elever, og ikke 100 prosent slik det var før. Dette førte til strammere budsjettrammer og kutt, som blant annet gikk ut over lærerne.

Les også: Dramatisk for Osloskolen

Nytt budsjett

I dag legger byrådet fram Oslobudsjettet for 2107, og byråd Tone Tellevik Dahl rår over 18.6 milliarder kroner i sitt budsjett for barnehage og skole.

– Det er et stort budsjett, sier hun.

Oslo vokser, og elevtallet blir større og større for hvert år. Noe som krever lærerressurser.

Og ikke kutt.

– Byrådet vil møte veksten i elever offensivt. Vi vil at skolene skal være tettere på elevenes læring. Økt betaling for nye elever vil være et viktig grep for å gi skolene mer forutsigbare rammer, og sender et viktig signal om at byrådet er i gang med å snu Høyre-byrådets trend med stadige kutt i Osloskolen, sier Tellevik Dahl.

I byrådets budsjettforslag for 2017, som legges fram i dag, legger byrådet inn en økning i betaling per elev til 95 prosent fra 1. januar 2017 og videre til 100 prosent fra 1. januar 2018.

Tar tid

Grunnskolen styrkes med 100,6 mill. kroner i 2017. Dette øker til 317,2 mill. kroner i grunnskolen fra 2020. Videregående skole rustes med 35,6 millioner kroner i 2017. Dette øker med 114,8 millioner fra 2020. I alt styrkes hele skolen, grunnskolen og videregående, med 136,2 millioner kroner i neste års budsjett.

– Målet i byrådets erklæring var at vi skulle fullfinansiere hver eneste elevplass. Vi har også sagt at det vil ta tid å reversere mange års kutt fra Høyresiden, sier Tellevik Dahl.

– Vi viste retning i 2016-budsjettet, og i 2017-budsjettet setter vi fart. Jeg har valgt å prioritere elevene i grunnskolen i denne omgang, sier hun.

Les også: Osloskolen tappet for nær 300 millioner

9.000 flere elever

Ifølge byrådets beregninger, vil grunnskolen i Oslo få 9.000 flere elever de neste ti årene. Bare til skolestart neste høst vil grunnskolen få 1.270 flere elever.

– Om vi hadde videreført Høyre-byrådets politikk med 80 prosents finansiering av kostnadene for nye elever ville det redusert skolenes mulighet til å være tett på elevenes læring. Konsekvensene ville blitt større og større etter hvert som antall elever øker, sier byråden.

«Selv om det er opp til driftsstyrene ved den enkelte skole å bestemme hvordan stadig trangere budsjettrammer skal håndteres, viser etatens egen oppstilling at grunnskolene i Oslo sliter tungt. Samtlige av Oslos grunn- og videregående skoler er pålagt stillingskutt, der alt fra 0,15 til 3,32 årsverk skal vekk. Fra 2011 til 2015 er nesten 240 lærerårsverk fjernet», skrev Dagsavisen i august.

Les også: – Elevene vil merke dette

Store kutt

Ifølge Utdanningsetaten i Oslo kommune utgjør kuttene de siste fem årene hele 116 millioner kroner i skolen, noe man mener har gått ut over tilbudet til 80.000 Oslo-elever.

– De pengene er sikkert brukt til andre gode formål, men har gjort det mer krevende for skolene, sier byråden.

Elevene til gode

På Tåsen skole flokker elevene seg rundt byråden og rektor John Myrlund. De er opptatt av lek og moro og at det snart ringer inn til neste time.

De er lite opptatt av at byrådet tar en større del av regningen for deres skolegang.

– For meg som rektor og for oss som skole, betyr dette mye. Det betyr at vi kan bruke mer penger på det vi er her for. Nemlig læring, sier rektor John Myrlund til Dagsavisen.

– Hver krone teller, og hver krone betyr en liten bit av en lærerressurs, legger byråden til.

Les også: Klasseskille

Øremerket

For rektor Myrlund har dette vært en dramatisk høst. De har måttet kutte kostnadene med tre millioner kroner, og vært tvunget til å legge ned skreddersydde tiltak.

Myrlund er klar på hva ekstra midler vil bli brukt til.

– For vår del vil de ekstra midlene vi får bli øremerket lesing og skriving, samt mat og helse, sier rektoren.

– Det blir ikke det samme å klippe pizzastykker ut av papp, som å lage pizza på skolekjøkkenet, sier John Myrlund, for å illustrere hva kuttene kan bety i praksis.

– De kuttene som er gjort de siste årene har vært dramatiske for oss. Vi har vært nødt til å kutte i lærerstaben, sier han.

Hvor mye penger han få å rutte med på neste års budsjett er ikke klart.

– Jeg har spurt om et tall, men det har jeg ikke fått ennå, sier rektoren.

– Jeg kan ikke si noe om fordelingen til skolene akkurat nå. Først må bystyret vedta budsjettrammen, og så vil midlene fordeles til skolene, sier hun henvendt til rektor Myrlund.

Men 100 millioner kroner ekstra vil utgjøre en forskjell.

– Forskjellen nå er vi betaler 100 prosent av kostnaden for nye elever i stedet for 80 prosent under det forrige byrådet, sier byråden.

– At byrådet nå vil betale mer for nye elever, vil kompensere for noe av det tapet vi har hatt, og er et skritt i riktig retning, sier rektoren.

Les også: Stiller knallstrenge lærlingkrav

Mer fra Dagsavisen