Nyheter

Byrådet rekrutterer barn

I Oslo er det rundt 4.000 barn i barnehagealder som ikke går i barnehagen. Nå ønsker byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) å rekruttere disse ungene.

– Vi har akkurat gitt fem millioner kroner som akuttiltak til bydelene i Groruddalen, og bydel Gamle Oslo, for at de skal intensivere arbeidet med å rekruttere barn som står utenfor barnehagefellesskapet. I Oslo er det ca. 4.000 barn som ikke går i barnehage, og dette er typisk dem som trenger barnehagen mest, sier byråd for oppvekst- og kunnskap, Tone Tellevik Dahl til Dagsavisen.

– Hvem er det som typisk trenger barnehageplass?

– De aller fleste er barn med minoritetsbakgrunn. Men vi ønsker å fange opp alle som trenger det, sier byråden.

Les også: Alle fikk barnehageplass!

Kjernetid

Tidligere hadde alle barnehagebarn i Groruddalen og i bydel Søndre Nordstrand gratis kjernetid. Dette ble endret av regjeringen til kun å gjelde de med inntekt under 417.000.

I juni endret byrådet dette til også de med inntekt under 603.000 kroner. Dette har ført til at 800 flere barn har blitt fanget opp og fått tilbud om gratis kjernetid, enn hva regjeringens grense gjorde mulig.

– Deltakelsen i barnehagen er ujevnt fordelt i byen. Bydelene i Groruddalen, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand har lavest barnehagedekning, og i disse bydelene er det også en høy andel barn med språklige utfordringer og barn som begynner sent i barnehage. Byrådet er derfor opptatt av å legge til rette for økt barnehagedeltakelse i de områdene der behovet er størst. Det er derfor avsatt midler til å intensivere arbeidet med å følge opp foreldre og rekruttere barna som i dag ikke benytter barnehageplass, sier Tellevik Dahl.

Oppsøkende virksomhet

For at bydelene i Groruddalen (Alna, Bjerke, Grorud, Stovner) og Gamle Oslo skal kunne fortsette arbeidet med oppsøkende virksomhet og rekruttering til barnehagen tildeles hver av bydelene en million kroner for barnehageåret 2016/2017. Midlene skal benyttes til å videreføre og videreutvikle tiltak knyttet til rekruttering og oppsøkende virksomhet, herunder samarbeid med aktuelle tjenester, hjemmebesøk, informasjonsarbeid og andre aktuelle tiltak som bidrar til â rekruttere flere barn til barnehagene, sier byråden.

Årsakene til at foreldrene velger å ikke ha barna i barnehagen er mange:

* Det er for dyrt.

* Barna er for små til å gå i barnehage.

* De er redd for at barna ikke lærer sitt eget morsmål.

* Mange mener at det holder med et år i barnehage før skolestart, men at de uansett vil lære seg norsk siden de bor i Norge.

* Flere oppgir lang avstand til barnehage som grunn, og at de ikke fikk plass i den barnehagen som lå nærmest hjemmet.

– Bydelene har også drevet med rekruttering tidligere, men ikke med samme målrettede og økonomiske støtte som det nå gis, sier Tellevik Dahl.

– Et suksesskriterie er tett personlig kontakt, begrunne faglig hva det betyr for barnet å gå i barnehage og bistand med søknader, sier byråden.

Les også: – Bløffer om barnehagetall

Flere tiltak

Flere tiltak vil bidra til å få disse ungene som i dag velger bort barnehage.

Noen av tiltakene kan være ICDP (International Child Development Program), rettet spesielt mot foreldre med annet morsmål enn norsk, minoritetsvarianten av ICDP. I tillegg til ICDP får foreldrene informasjon om ulike aktørers tilbud og tjenester. som barnehage, Nav, barnevern, fagsenter for barn og unge og helsestasjonen, og hjemmebesøk hvor foreldre ikke var tilgjengelige gjennom telefon eller e-post.

Mer fra Dagsavisen