Nyheter

Regjeringen mener Oslo-byrådets miljøgrep er ulovlig

Utslippene i Oslo har gått opp under det rødgrønne byrådet. For å tvinge utslippene nedover vil byrådet nå pålegge alle som skal bygge ting i byen om å gjøre det klimavennlig. Men det har de ikke lov til, advarer regjeringen.

Bilde 1 av 2

Det rødgrønne byrådet i Oslo har satt knalltøffe klimamål for seg selv. Innen 2030 skal Oslo være en tilnærmet utslippsfri by dersom Raymond Johansen & co klarer å nå klimamålene sine.

Derfor var det mange som satt kaffen i halsen da Miljødirektoratets nye klimatall ble sluppet i vår. Utslippene i Oslo har nemlig ikke gått ned under det rødgrønne byrådet, slik man trodde. Nye beregningsmetoder viser at klimagassutslippene faktisk har gått opp under Ap, MDG og SVs styre.

Det er to hovedgrunner til at utslippene har gått opp: Det ene er innblandingen av biodrivstoff, noe kommunen ikke får gjort så mye med. Det andre er utslipp fra bygge- og anleggsplasser. Kommunen har allerede innført krav om utslippsfrie anleggsplasser i kommunal regi, men det er tross alt i privat og statlig regi de aller fleste byggeplasser drives. Her er det ingen krav til utslippsfri drift.

LES OGSÅ: Ekspertene hevder det er miljøvennlig å bo i høyden. Men hva gjør det med bomiljøet? (+)

Stiller nye klimakrav

Derfor varsler Oslo kommune nå at de vil tvinge også staten og private aktører til å også drive fossilfrie byggeplasser. I budsjettet for 2021 skriver kommunen at de gjennom reguleringsplanene vil stille strenge klimakrav for å få bygge ting i byen, og på den måten tvinge også private og staten til å bygge utslippsfritt.

«Foreløpige, grove anslag tyder på at byrådets foreslåtte krav kan omfatte om lag 40-80 % av byggeaktiviteten allerede i 2024, og øke ytterligere fram mot 2030. Dette virkemiddelet vil dermed redusere utslippene fra bygg- og anleggsplasser betydelig allerede de neste årene. Det er en kraftfull respons på ny kunnskap om utslipp fra denne sektoren» skriver byrådet i sitt budsjettforslag.

LES OGSÅ: Forventet saksbehandlingstid i AAP-klagesaker hos Nav nær doblet siden mars (+)

Problemet? Det er ikke lov. Det opplyser statssekretær i kommunaldepartementet Heidi Nakken. 

– Det er i dag ikke hjemmel for å stille slike krav i plan, men dette er noe regjeringen vil se nærmere på, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

Oslo uenige

Det er Oslobyrådet uenig i. De mener de har lov til å stille krav om at alle nye byggeplasser skal være fossilfrie.

– Vi mener at vi har hjemmel i plan- og bygningsloven. Vi mener at vi kan gjøre dette i alle nye reguleringsplaner. Men vi har ingenting imot at det tydeliggjøres enten i forskrift eller i nasjonalt regelverk, slik at det også kan kreves i alle nye byggeprosjekter. Vi har allerede hatt møter med departementet der vi har bedt om tydeligere hjemmel for å stille slike krav, sier byråd for byutvikling, Arild Hermstad.

Arild Hermstad. Politiker. Miljøpartiet De Grønnes ene nestleder. Ensjøveien 12. Han prøver en gravemaskin for å markere oppstart på anlegg av grøntareal.

ARILD HERMSTAD. FOTO: MIMSY MØLLER

Departementet og kommunen er altså uenige i hvordan loven skal tolkes. Og dersom en utbygger får avslag på et prosjekt med klima som begrunnelse kan vedkommende klage til fylkesmannen, som har siste ord i saken. Og fylkesmannen er som kjent statens forlengende arm.

Hermstad sier han ikke tror det vil komme noe skred av klager til fylkesmannen fra leverandører som ikke vil ha fossilfri virksomhet. 

LES OGSÅ: Lederen i Oslo Ap: – Jeg er svært skuffet over Jan Bøhler

– Vi har bedt plan- og bygningsetaten om å gå i dialog med myndighetene om dette, og vi tror at vi kan enes om at vår tolkning er den rette, jamfør også lovens forarbeider, hvor det heter at «bestemmelsen gjør det mulig å fastlegge miljøkvalitetsmål og stille forurensingsmessige krav til virksomhet i forbindelse med reguleringsplan». Det er ingen tvil om at vi må gjøre noe med bygg og anleggssektoren for å nå klimamålene. Det vil også gi et stort fortinn til norske aktører. Det er oppsiktsvekkende hvis staten ikke ønsker å være med på denne typen klimatiltak og i stedet motarbeider kommunen, sier han.

Nye planer

Hermstad peker på at kravet kun vil gjelde for nye reguleringsplaner. Der man kan bygge etter en eksisterende reguleringsplan vil det ikke bli stilt krav til fossilfri virksomhet. På den måten mener kommunen at de faser dette inn på en forutsigbar måte.

LES OGSÅ: Nynazister aksjonerte utenfor Oslo-synagoge på jødisk helligdag

Han sier også at kommunen har vært i dialog med byggebransjen selv om fossilfri virksomhet, og at de er positive.

– Vi har også hatt dialog med deler av bransjen som har en positiv innstilling til dette. Vi ser også at flere av selskapene som nå søker om å få regulere boliger går inn i det med dette som premiss. Dette vil ikke føre til veldig store ekstrakostnader for dem. Det er noe høyere pris for biodrivstoff, men jo raskere bransjen kommer seg over på nullutslipp, jo billigere vil det bli for dem. Det er jo også varslet at CO2-avgiften vil gå opp i årene som kommer, som kan forminske den forskjellen. Dette er et helt konkret klimatiltak som virker, sier Hermstad.

Mer fra Dagsavisen