Nyheter

Raser mot OBOS-planer på Bogerud: – Det blir ingenting igjen av torget

Naboer på Bogerud vil ha flere boliger, men ikke en blokk på torget. Nå skal saken avgjøres av bystyret.

Man kan si mye pent om Bogerud. Men et åpent og fristende senter som møteplass for nabolaget ... vel, det har de ikke. Tvert i mot er senteret prega av parkeringsplasser, tomme butikklokaler, offentlige kontorer og den stolte hjørnesteinsbedriften Bogerud Tekstil. Men ganske lite som innbyr til sosialt liv og aktivitet.

Men kanskje det kan skje noe? I ti år har Obos jobba for å få bygge tre nye blokker rett ved T-banestasjonen på den lille drabantbyen mellom Bøler og Skullerud sørøst i Oslo. De vil bygge 130 leiligheter, og får samtidig i oppdrag å oppgradere uteområdene, friske opp torget og skape nytt liv.

LES OGSÅ: Disse klassiske Oslo-murhusene ble pusset opp i 2011. Nå vil kommunen selge dem som ubeboelige

Problemet? Vel, selve torget ved inngangen til bydelen er allerede ganske lite. Og hvis Obos får det som de vil skal den bli langt mindre. Om Obos-planene gjennomføres blir både grøntområder og en slump av torget spist opp av en åtte etasjer høy blokk, som skal ruve over det lille som blir igjen av torget der oppe.

Ikke for å være for dramatisk, men kulde, mørke og tomme butikklokaler preger faktisk Bogerud senter i dag.

Det liker ikke naboene, som har organisert seg gjennom organisasjonen «Et levende Bogerud».

Dødt og dårlig

– Det blir ingenting igjen av torget, raser en av dem.

Torstein Bae er vel mest kjent som engasjert sjakk-kommentator på NRK, men han er også advokat, tidligere lokalpolitiker og i denne sammenhengen, nabo.

– Når dette er ferdig ender vi fort med et like dødt og dårlig opplegg som vi har nå. Hvorfor skal kommunen oppgi denne grunnen på det offentlige torget, spør Bae.

Han har i mange år jobbet sammen med de andre lokalaktivistene i Et levende Bogerud for å endre Obos-prosjektet til det beste for nabolaget: De vil beholde torget og la Obos bygge på sin egen tomt, men også forhindre smale og lukkede gangpassasjer, og kanskje til og med få en liten kafe til området.

Torstein Bae. Sjakkspiller. Rustadsaga Sportsstue. Nøklevann i Østmarka.

Torstein Bae bor på Bogerud og reagerer på planene til OBOS. Foto: Mimsy Møller

Tegnet med kritt

Onsdag var byutviklingspolitikerne i bystyret på plass på Bogerud for å se på forholdene. På forhånd hadde Mari Boysen og Åsne Skjelbred Refsdal fra et levende Bogerud tegnet opp omrisset av den nye blokka med kritt på asfalten.

– Vi tror egentlig at politikerne ikke egentlig skjønner omfanget av hva som kommer. De må ha det svart på hvitt hva som blir konsekvensene. Så vi tegna med kritt for å visualisere hvor langt ut på torget den blokka kommer, sier Boysen til Dagsavisen.

– Å sikre at det blir en god utvikling av steder er politikernes plikt. Man må sikre at man får de møteplassene og tilbudene man trenger, sier hun.

LES OGSÅ: Boligen deres er midt i rød støysone: – Jeg våkner hver dag av den første T-banen

Det blir bra

Politikerne derimot, er optimister.

– Vi kunne alltids ønsket oss større fellesarealer. Men jeg tror det blir veldig bra, og jeg regner med at dette kommer til å bli veldig godt mottatt når det er ferdig, sier byutviklingsbyråd Arild Hermstad, som har tatt turen til Bogerud for å fortelle om prosjektet en kald høstmorgen.

Byutviklingsbyråd Arild Hermstad fra MDG mener Obos-prosjektet vil være positivt for bydelen.

– Vi går inn for å bygge tre blokker på åtte etasjer og få opparbeidet dette torget. Det vil gi senterområdet et skikkelig løft, og vi får nye boliger med kort vei til t-banen sier han.

Han ramser opp flere positive sider ved prosjektet. Over hundre nye boliger, hvorav mange skal bli store familieboliger, ny beplantning og bilfritt miljø er blant de positive, mener han.

– Det blir mye grønnere og triveligere her. Det er en vinn/vinn-situasjon, sier MDG-byråden.

– Og likevel protesterer naboene?

– Det var særlig mye protester i begynnelsen. De er også enig med oss i at det har blitt mye bedre etter hvert. Så er man kanskje ikke helt fornøyd, men sånn er det jo ofte i byutvikling. Det er ingen som er helt fornøyd, sier han.

En av forutsetningene for prosjektet er at kommunen selger litt tomt. En stripe langs t-banen, som går inn på det som i dag er torget, skal selges, så Obos kan bygge der også.

– Er det klokt å selge et kommunalt torg til private som vil bygge blokk?

– Det er helt vanlig at kommunen selger restarealer vi ikke selv trenger og som kan bidra til at vi får til gode nye byutviklingsprosjekter, sier Hermstad, som bekrefter at Obos skal få kjøpe tomta.

– Jeg mener alt i alt at prosjektet har blitt bra, sier han.

FØLG DAGSAVISEN OSLO PÅ FACEBOOK

OBOS

– Dette er en sak vi har jobbet med lenge. Det har gått ti år siden vi startet med reguleringen, og det har vært flere runder fra og tilbake. Det er noen naboprotester, men de er ikke veldig store, sier Nils Bøhler, direktøren i Obos Eiendom.

– Når man tar banen og går av på Bogerud i dag, så møter man jo noe som er fra 60-tallet og i stor grad har gått ut på dato, sier han.

Nye Bogerud skal få tre nye 8-etasjes blokker, hvor en av dem skal stå litt inne på området som i dag fungerer som torg.

Obos-direktøren forteller at en vanskelig ting med saken er at den har tatt så lang tid. Dermed blir det, mener han, vanskelig å love konkrete ting rundt tilbudet i framtida.

– Det er jo en fortvila situasjon vi har i mange utbyggingssaker. Vi skulle gjerne gått til beboerne og sagt at «dette blir nye Bogerud». Men vi kan ikke gå til en kremmer og spørre om han kan åpne en kafé der, som kanskje kan åpne i 2028, sier Bøhler.

– Naboer klager på at dere tar en bit av torget?

– Jeg har sett den innvendingen. Vi mener vi skal få til et mye bedre og mer velfungerende torg. Det som er der i dag er preget av parkering og varelevering. Vår ambisjon er et nytt, grønt og velfungerende lokaltorg for Bogerud, sier han.

– Men det blir mindre?

– Det blir kanskje mindre hvis du regner kvadratmeter. Men i dag er det jo ikke noe fungerende torg der oppe. Nå skal det bli et attraktivt sted, sier han.

Reguleringssaken om Bogerud-utbygginga ligger i dag hos byutviklingsutvalget i Oslo. Der vil den sannsynligvis bli behandlet i slutten av oktober, og så skal saken endelig avgjøres på bystyremøtet i november.

LES OGSÅ: Hasti Hamidi foreslo at et skilt foran en benk i Botanisk hage skulle endres. Da ble det bråk

Mer fra Dagsavisen