Politikk

Oslo kommune sier nei til gummi i kunstgresset. Likevel lar de KFUM legge akkurat det på Ekeberg

«Skulle vært gjort en grundigere vurdering i denne saken», svarer kommunen.

I desember vedtok byrådet i Oslo at nå er det full stopp for gummigranulat i kunstgressbanene. En handlingsplan skal sørge for å fase ut bruk av gummigranulaten. Der står det, i aller første punkt: «Oslo kommune vil bygge og rehabilitere kunstgressbaner uten plastholdig løst fyllmateriale».

Samtidig, på Ekebergsletta, sørøst i Oslo, er arbeidet i full gang med å rehabilitere banen Ekeberg 1. Der fylles det opp med splitter ny gummigranulat, nettopp av den typen handlingsplanen var ment å holde utenfor Oslos baner.

Grunnen: Banen rehabiliteres av KFUM. Ikke av kommunen. Så selv om Oslo kommune eier banen blir den fyllt med gummi. Et dilemma? Jo, da. Absolutt.

Kontrakten er inngått

Bymiljøetaten, som har ansvaret for drift og vedlikehold av Oslo kommunes baner, men også for samarbeidet med lokale klubber og kontraktene med dem, bekrefter situasjonen overfor Dagsavisen. Oslo kommunes handlingsplan gjelder nemlig bare når kommunen selv skal rehabilitere og bygge baner.

«Det ble derfor vurdert til at kommunen ikke kan pålegge KFUM å bruke plastfritt innfyllsmateriale når de selv skal stå for og finansiere rehabilitering av banen på Ekeberg», skriver pressekontakt Arve Rossland i en epost til Dagsavisen.

«I ettertid ser vi at det burde vært foretatt en grundigere vurdering i denne saken, sett i lys av Oslo kommunes handlingsplan for kunstgressbaner», skriver han videre.

Og ansvarlig byråd for idrett, Omar Samy Gamal fra SV, bekrefter.

– Her skulle det vært gjort en grundigere vurdering. Det ville nok ikke vært noe vi hadde åpna for, sier byråden til Dagsavisen.

– Men kontrakten er jo inngått, legger han til.

Omar Samy Gamal og Lan Marie Berg foran kunstgressbane på Klosterenga.

Ødelagt mange år for tidlig

Hvordan har så kommunen og KFUM havna i denne situasjonen? Da må vi noen år tilbake i tid, til 2015.

Det året ble nemlig Ekeberg 1 sist rehabilitert. Det ble gjort av Oslo kommune, mens KFUM finansierte undervarmen. Problemet er bare at det har oppstått setningsskader på banen. En kunstgressbane skal i prinsippet vare i ti år. Først etter da kan man få tippemidler og kommunal støtte til å pusse opp en bane. Men Ekeberg 1 er for dårlig allerede nå.

Samtidig, over veien på Ekeberg, vil KFUM bygge en splitter ny stadion. Der ligger det også en kunstgressbane i dag, som KFUM eier selv, men den er også for gammel til å spille på. Og siden klubben håper å starte anleggsarbeid til ny stadion til høsten kan man ikke godt pusse opp den nå.

Dermed har KFUM stått uten bane. I vinter har A-laget måtte leie seg inn på Vålerengas stadion Intility for å få trent. Og nå er Obos-ligaen i gang. Og selv om lagene knapt får ha publikum må «Kåffa» spille hjemmekampene sine på den enorme VIF-arenaen.

Løsninga for KFUM ble å vrenge opp lommeboka og finansiere reparasjon av Ekeberg 1 helt på egen hånd. Sjøl om det er kommunens bane.

Fifa-godkjente baner

– Vi ønsker å bruke det mest miljøvennlige fyllet vi kan få. Men det er ikke kommet noe fullverdig produkt som vil gi oss trygghet på at banen er spillbar over lang tid. Kork og sånn er helt uaktuellt, du får det ikke FIFA-godkjent.

Det sier Thor-Erik Stenberg til Dagsavisen. Han er daglig leder for KFUM-kameratene, og midt i skvisen mellom fotballens krav og hensyn til miljøet.

– Det er beklagelig, men man har ikke kommet langt nok i teknologiutviklingen. Jeg har ikke hørt om noen olivenstein eller korkbaner som er godkjent for Fifa Quality Pro, sier han.

Fifa Quality Pro er testregimet og godkjennelsen han trenger for å kunne spille fotball i Obos-ligaen. Både oliven og kork er mer miljøvennlige alternativer til gummigranulat.

Nå håper Stenberg at teknologien har kommet lenger før den nye KFUM Familiearena er ferdig bygget, etter planen i 2023. I mellomtida legger han opp til at man kan suge opp og skifte ut granulatet i banen når det kommer nye og mer miljøvennlige løsninger.

– Hva tenker du om at kommunen har vedtatt å kutte ut gummigranulat?

– Det er for tidlig, sier han.

Stenberg presiserer likevel at det er veldig positivt at kommunen tar et tydelig standpunkt for miljøvennlige kunstgressbaner.

Kommunen skal gå foran

Og dermed er enden på denne lille visa en løsning som både kommunen og KFUM kan leve med. Kommunen slipper å bryte sine egne regler. KFUM får en bane som blir godkjent for toppfotball. Den eneste taperen er ... miljøet. Da er det jo lett å mistenke at dette er et slags smutthull. Det avviser byråd Omar Samy Gamal veldig klart. Det er ikke sånn at klubber som har penger kan betale sjøl og dermed få lov til å bygge kunstgress med gummigranulat, forklarer han.

– Vi har ikke laget denne handlingsplanen for å ha masse unntak, sier Gamal.

– Vi mener det ikke skal være gummigranulat på baner Oslo kommune eier. Kommunen skal gå foran. Vi tar ansvar for våre baner, og faser ut gummigranulat på dem, sier han.


Mer fra Dagsavisen