Nyheter

Overrasker nettrollene

Personer som oppfordrer til vold, kommer med trusler eller ytrer hatefulle meninger på nettet, kan fort få PST eller politiet på døra.

Det er nærmest umulig å ha oversikt over alle kommentarer til artikler på nettaviser, Facebook-profiler eller andre nettsteder, men politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger med. Og flere melder ifra om innlegg og meldinger til politiet og PST.

– Vi følger med på hatmeldinger på nettet. I tillegg vi får hele tida tips og bekymringsmeldinger på kommentarer. Antall tips fra publikum har økt når det gjelder hat og trusler på nett, sier Stig Ledaal, PST-sjef i Rogaland, til Rogalands Avis.

LES OGSÅ: Trues av nettroll

– Reagerer

– Det kan være enkelte meldinger folk reagerer på, eller personer de mener bør sjekkes opp nærmere, legger Ledaal til.

Forrige mandag skrev RA om en 48 år gammel mann fra Stavanger som ble pågrepet den 27. oktober og siktet etter at han skrev en hatmelding mot syriske flyktninger på Facebook.

Saken er fremdeles under etterforskning.

PST-sjefen sier det er vanskelig å sette en fast grense over hva som er greit og hva som er ulovlig og som kan straffeforfølgelse. Hvert tilfelle vurderes individuelt. Men inneholder meldingen trusler om vold, trusler mot personer og oppfordring til bruk av vold, havner man i politiets eller PSTs søkelys.

– Ja, da kan vi eller politiet, som vi samarbeider tett med, banke på døren, advarer Ledaal.

Han har ikke tall på hvor mange personer PST og politiet har oppsøkt.

LES OGSÅ: Får trollene fram i sola

– Blir overrasket

– Personene vi oppsøker blir ofte overrasket. Ofte er det de er skrevet lite gjennomtenkt. Det er noe som er ytret i sinne uten at de mener det, sier Ledaal.

Ifølge seniorrådgiver Martin Bernsen i PST er de på trappen til personer bak hatmeldinger over hele landet.

– Det skjer jevnlig. Vi har eksempler hvor PST har kommet på døren ikke lenge etter at meldingen ble skrevet, sier Bernsen, som poengterer at det er tilfeller som omhandler trusler direkte rettet mot myndighetspersoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Folk følger med

– Det er vanskelig å gi et svar på hva som er over grensen. Det har med sammenhengen å gjøre. Alt vurderes i hvilken sammenheng ytringen kommer fra og i, sier politiadvokat Øyvind Haukland i Rogaland politidistrikt til RA.

Politiadvokaten jobber med en der en 48 år gammel Stavanger-mann er siktet for hatmeldinger på Facebook.

– Poster du ting på nettet, som er offentlig for andre, så er det en offentlig ytring. Folk må være klar over at folk følger med, sier Haukland.

Reaksjonen fra politiet kan være pågripelse, avhør, siktelse, ransaking og beslagleggelse av datamaskiner, telefoner og andre bevisgjenstander. Å få oversikt over alt som ytres, vil en aldri klare, mener Haukland.

LES OGSÅ: Ber studentene bruke nettvett

Mer fra Dagsavisen