Å bo i kollektiv med et band som brukte leiligheten til stadige øvelser, var en prøvelse for Ariel Dahlberg Karlsen (26). Så i stedet for å sitte timevis med støyreduserende hodetelefoner, fikk hun kjøpt seg egen leilighet gjennom OBOS’ deleiemodell.
– Men det satte meg på sporet etter et eget sted å bo, fremfor mange år i kollektiv, sier hun, og legger til at flere i vennegjengen også har kjøpt seg leilighet i samme området.
– Bandet bor fortsatt i kollektivet, men nå hører jeg dem ikke øve, ler hun.
Lovendringer
Regjeringen skal nå se på mulige lovendringer som vil legge til rette for at boligbyggelag og andre selskaper kan tilby flere boliger med deleie og andre boligkjøpsmodeller, slik at flere får muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet.
– Det lovverket vi har i dag, var lagd for en annen tid, og har gått ut på dato, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til Dagsavisen.
Noen konkrete lovforslag kan han ikke komme med, men han er tydelig på at han liker de modellene OBOS og andre har for må få folk inn i et presset boligmarked.
– Å øke andelen på 20 prosent er en mulighet. Konkrete forslag vil vi komme tilbake til, men vi vil ha en god dialog med bransjen og andre aktører for å høre hvordan lovverket fungerer i dag, og hva som kan gjøres annerledes, sier statsråden, og viser blant annet til erfaringsnettverket for leie-til-eie-modeller og andre boligkjøpsmodeller der departementet får innspill fra ulike aktører ulike steder i Norge.
Vi har høyt tempo på dette arbeidet, og håper snart å ha et lovforslag klart for å sende på høring.
— Sigbjørn Gjelsvik (Sp), kommunalminister
– Vi ser at det er stor etterspørsel, særlig her i Oslo, etter slike modeller. Jeg har fått med meg, særlig i Dagsavisen, at OBOS har lansert flere modeller for at folk skal kunne kjøpe seg sitt eget, selv om de ikke har full egenkapital, sier Gjelsvik.
[ OBOS vil danne felles boligselskap med Oslo kommune ]
Uansett er han opptatt av å komme med et lovverk som er tilpasset dagens marked.
– Derfor er det viktig for oss å få innspill fra aktører som OBOS. Derfor ser vi nå på ulike løsninger, som kan hjelpe folk som ikke har egenkapital, men som har god betjeningsevne for lån, sier han.
– Vi har høyt tempo på dette arbeidet, og håper snart å ha et lovforslag klart for å sende på høring, sier han.
Vollebekk
På en benk på Vollebekk, som nærmer seg mer og mer et flott boligområde enn en gigantisk byggeplass, sitter Ariel og skuer utover. På den ene siden er det heisekraner, og stillaser, og en drøss med bygningsarbeidere. I et parkdrag er anleggsgartnere i gang med å plante trær og busker. Kikker man opp på de nærmeste bygningene, viser gardiner, hagemøbler og utegriller at folk allerede har flyttet inn.
– Jeg har bodd her siden i sommer, og trives veldig, sier Ariel.
Hun var med som representant for boligeierne, da kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møtte henne og representanter for OBOS, NBBL, og andre aktører på Vollebekk.
Hensikten med statsrådens besøk var å lære mer om OBOS’ modeller «deleie», «bostart», Living Lab, og ikke minst fortelle at regjeringen ønsker å endre lovverket, slik at flere kan kjøpe seg delvis inn, noe som krever mindre egenkapital.
Milevis unna
Ariel kunne tenke seg et eget sted å bo. Men uten oppspart egenkapital, fri tilgang til foreldrebanken var boligdrømmen milevis unna.
Jeg ville klare meg selv, og spare opp til egenkapitalen selv.
— Ariel Dahlberg Karlsen
– Jeg var ferdig med masterutdannelsen innen IT, og hadde fått fast jobb og god inntekt. Men manglet de 15 prosentene til egenkapital. Jeg har foreldre hjemme i Tromsø som ville hjelpe meg noe, blant annet så kunne jeg overta deres medlemsansiennitet i OBOS, sier hun.
Men Ariel er sta, og ønsket å stå på egne bein økonomisk.
– Jeg ville klare meg selv, og spare opp til egenkapitalen selv, sier hun.
[ OBOS: Frykter boligbrems: – Vil ramme spesielt unge boligkjøpere ]
På tur
På en tur i Ulven-området så Ariel at OBOS satte opp mange nye boliger.
– Jeg gikk og drømte meg bort, og tenkte at om kanskje en 10-års tid så hadde jeg spart opp nok til å kunne kjøpe meg noe eget.
Men noen plakater med ordet «deleie» på, fanget 26-åringens oppmerksomhet.
– Jeg dro hjem og googlet ordet, og fant også fram til OBOS’ nettsider, hvor jeg leste mer om konseptet. Og tenkte at, kanskje var boligdrømmen nærmere enn jeg hadde tenkt, sier hun.
I august, etter å ha skrevet kontrakt i juni 21, og en byggeperiode senere, kunne hun flytte inn i en toromsleilighet på 56 kvadratmeter på Vollebekk.
Totalprisen på leiligheten var 5.150.000, hvorav Ariel kjøpte seg inn med 50 prosent, eller kr 2.575.000 kroner. Da trengte hun bare en egenkapital på drøyt 386.000 kroner.
– Målet er å kjøpe seg opp hvert år, til jeg eier 100 prosent, sier hun.
– Eller om jeg får meg samboer som kan kjøpe seg inn, sier hun lurt.
– Det er det beste trikset, skyter Sigbjørn Gjelsvik inn med et smil.
– Det var slik jeg i sin tid kom meg inn på boligmarkedet. Jeg traff en dame som både hadde egenkapital og leilighet på Veitvet, sier han.
[ OBOS: – 300 millioner kroner er 300 millioner mer enn null ]
1.000 leiligheter
På Vollebekk er OBOS i gang med å bygge 1.000 nye leiligheter, hvorav 600 er ferdigstilte.
– Kundene kan velge blant hele 70 prosent av leilighetene som deleie-modell. Men vi kan bare selge 20 prosent til denne modellen. Så nå det taket på deleie er nådd, må vi stoppe salget, selv om etterspørselen fra medlemmene er betydelig høyere i en del prosjekter, sier Ingunn Andersen Randa, konserndirektør bank, boligkjøpsmodeller og forretningsutvikling i OBOS.
Man skulle tro at det var førstegangskjøpere som valgte denne modellen, men det er ingen ensartet gruppe som velger en slik løsning.
— Ingunn Andersen Randa, OBOS
– Man skulle tro at det var førstegangskjøpere som valgte denne modellen, men det er ingen ensartet gruppe som velger en slik løsning. Det er helt vanlig folk, som bare ikke har egenkapitalen. Vi har alt ifra unge, familier, nyskilte, til folk langt opp i 80-årene, sier hun.
Beboere, som har kjøp seg inn med deleie, blir ansette som eier fullt ut, og har full bestemmelsesrett på generalforsamlinger og i styrer, uten at OBOS blander seg inn.
[ Slik skal de hjelpe bolignæringen ut av koronakrisa ]
Flere prosjekter
Administrerende direktør i Norges Boligbyggerlag (NBBL), Bård Folke Fredriksen, er glad for at OBOS og andre nå tilbyr forskjellige typer boligmodeller, som skal gjøre det lettere å komme seg inn på boligmarkedet.
– I dag er det 12 boligbyggelag over hele landet som tilbyr leie til eie, modeller ala det OBOS har, sier Fredriksen til Dagsavisen.
Det finnes imidlertid også flere andre utbyggere og aktører som også tilbyr slike boligkjøpsmodeller, slik at det totalt er flere enn 12.
– Dette gjør at du får to etter bein innfor, i stedet for to bein utenfor, sier han.
Han er helt med på at det er på tide å endre lovverket.
Modeller som deleie er ment for at folk skal kunne komme seg inn i hovedmodellen, som er å eie fullt ut. De skal ikke bli varige leietakere eller deleiere.
— Bård Folke Fredriksen, NBBL
– Da lovverket som det er i dag kom, var det nok riktig. Da var ikke leie til eier, eller deleie oppfunnet, og tanken bak prosentsatsen var at det ikke skulle komme inn eksterne eiere. Men nå har det gått ut på dato, sier Fredriksen.
– Modeller som deleie er ment for at folk skal kunne komme seg inn i hovedmodellen, som er å eie fullt ut. De skal ikke bli varige leietakere eller deleiere, sier han.
[ Oslo-opposisjonen: – Hårreisende å bruke av Oslos pensjonfond ]
Etterspurt
Aps stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen har lenge arbeidet for å gjøre lovverket bedre, og at flere skal ha muligheten til egen bolig. Hun hilser regjeringens lovarbeid velkommen.
– Vi er mange som lenge har ønsket at OBOS skal utvikle nye, tidsmessige løsninger for å fylle sin historiske rolle. Boligmodellene OBOS nå tilbyr medlemmene viser at ledelsen har lyttet og at de er villige til å ta et større samfunnsansvar i vår tid, heller enn å selge leiligheter til forretningsutviklere, sier Aps boligpolitiske talsperson, Siri Gåsemyr Staalesen til Dagsavisen.
Boligmodellene OBOS nå tilbyr medlemmene viser at ledelsen har lyttet og at de er villige til å ta et større samfunnsansvar i vår tid, heller enn å selge leiligheter til forretningsutviklere.
— Siri Gåsemyr Staalesen (Ap)
[ Sammen om en rettferdig boligpolitikk ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen