Nyheter

Åtte skutt på ti uker: Dette er justisministerens budskap til Oslo-folk

Voldsepisodene i Oslo den siste tida fikk justisminister Emilie Mehl (Sp) til å besøke Stovner politistasjon og politimester Beate Gangås. Nå vil hun se på antall politistasjoner i Oslo, og vurdere om det er behov for en styrking av politiet i hovedstaden.

Justisministeren møtte politimester i Oslo, Beate Gangås, på Stovner politistasjon tirsdag morgen. Møtet ble avtalt etter at åtte unge menn er blitt skutt i hovedstaden i løpet av en periode på ti uker.

Politimester Gangås uttalte til TV 2 i helga at politiet er opptatt av å få satt ned tiltak for å roe situasjonen.

– Det har vært et bilde over en tid hvor vi ser at det er konfliktlinjer i kriminelle miljøer. Det er det man nå ser i det offentlige rom, og som ender opp med skytinger, sa hun.

Sammensatt bilde

– Jeg vil tro mange er litt bekymra. Det er viktig å ha med seg at Oslo er en trygg by. Det er konfliktlinjer vi har sett nå som er i kjente kriminelle miljøer, sa Mehl under pressetreffet i etterkant av møtet.

– Vi har ikke en ad hoc-basert innsats når det gjelder denne typen kriminalitet. Vi har jobbet bredt over tid. Det er et sammensatt kriminalitetsbilde. Innsatsen vår er bred og det skal vare over tid, la Gangås til.

Unge urolige

Dagsavisen skrev forrige uke om at hver tredje ungdom i en rekke bydeler øst i Oslo er redde for å bli utsatt for vold. Barneombudet uttalte da at hun mener Oslo kunne gjort mer for å trygge byen for de unge.

– Vi er bekymret for at innsatsen mot ungdomskriminalitet og vold er for stykkevis og delt. Jeg mener Oslo kommune kan gjøre mer. Det kommer ofte ressurser og tiltak etter alvorlige hendelser, men så blir det borte igjen etter en stund. Innsatsen må være langsiktig, sa barneombud Inga Bejer Engh til Dagsavisen.

Det har vært flere møter mellom politiet og politikerne de siste årene etter voldshendelser i Oslo, og i 2017 fikk politiet 30 millioner kroner til forebygging av skolevold.

På spørsmål om hvordan disse midlene har vært brukt, svarer politimester Beate Gangås dette:

–Vi har i hvert fall doblet innsatsen når det gjelder forebyggende patruljer i Enhet øst. Vi har også forsterket innsatsen på etterforskning. Vi jobber bredt og godt. Det er ikke bare Enhet øst som jobber med dette, men det er også våre spesielle innsatser når det gjelder etterretning, altså kunnskapsinnhenting om miljøene, sier Gangås.

Hun understreker imidlertid at flere episoder på så kort tid, er utfordrende for politiet i Oslo.

– Vi kan alltid utfordres på kapasitet. Når det skjer så mange ting på kort tid så utfordres vi. Vi skal hele tiden klare å bruke ressursene våre best mulig. Vi målretter innsatsen vår mot disse miljøene som vi skal sørge for at vi både rammer når det gjelder det økonomiske, hvis de har inntekt fra straffbare handlinger, og vi skal pågripe de som gjør straffbare handlinger, og oppklare sakene, sier hun.

– Hva må til for å bremse utviklingen vi ser nå?

– Vi må fortsette å ha god forebyggende tilstedeværelse i alle bydeler. Vi må ha synlige patruljer i alle bydelene, og vi må ha høy oppklaring av sakene.

- Alvorlig

På spørsmål om hva hun synes om mengden ungdom som frykter vold i nærmiljøet sitt, svarer Gangås dette:

–Det er alvorlig. Vi ser at de få unge som driver med kriminalitet rammer andre unge personer. Det er viktig at vi jobber aktivt med dette. Det er også viktig at andre sikrer at unge kan være trygge i byen vår. Alt fra nærmiljø og skole og hjelpeapparat. Vi trenger et godt samarbeid med andre også, sier Gangås.

Justisminister Mehl sier at hun har et klart inntrykk av at politiet gjør en god jobb med de ressursene de har i dag.

–Jeg vil se på hvordan vi kan styrke innsatsen mot kriminelle miljøer. Politiet er avhengig av politiske virkemidler, sier hun og gjentar budskapet om at Oslo-folk ikke har grunn til å føle seg utrygge. I forrige uke ble det varslet at Mehl skulle møte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) for å diskutere utviklingen. Nå er dette møtet satt til neste uke, forteller Mehl.

–Jeg skal møte Oslo kommune neste uke om denne problemstillingen. Innsatsen mot kriminelle miljøer og kriminalitet generelt er ikke bare politiets ansvar. Man må også ha med seg skolen, kommunen, helsevesenet, rusforebygging og foreldre for å hindre rekrutteringen, sier hun.

– Er det behov for mer statlige midler til Oslo?

–Jeg skal gjøre et grundig arbeid med å se hvordan vi skal styrke politiet i hele landet. Jeg vil vurdere om vi trenger en styrking av politiet også i Oslo. Det er viktig at politiet er tilstede og har tillit i befolkningen, sier Mehl.

Skal legges ned

Justisminister Emilie Mehl (Sp) har allerede signalisert at hun vil se på behovet for mer tilstedeværende politi i Oslo, og flere politistasjoner. Dette budskapet gjentar hun overfor Dagsavisen etter møtet på Stovner politistasjon, som etter planen skal slås sammen med Manglerud politistasjon, noe som har vekket sterke reaksjoner blant lokalpolitikere.

– Jeg har satt i gang å jobbe med hvordan vi skal gå fram for å nå målet vårt om 20 nye polititjenestesteder i Norge. Jeg vil lytte til politiet angående hvor det er behov for nye steder i Norge. Oslo vil være i den vurderingen på lik linje med andre steder. Når det gjelder den konkrete sammenslåingen av Stovner og Manglerud, så er det noe jeg vil gå inn i som del av det arbeidet, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Skyteepisoder i Oslo

Åtte personer er skutt i Oslo på litt over to måneder. Her er en oversikt over skyteepisodene:

  • Søndag 15. august: To gutter i slutten av tenårene blir skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. Én av dem blir alvorlig skadd. En mann i 30-årene er pågrepet i saken.
  • Onsdag 25. august: To menn blir skutt ved en oppgang til en boligblokk på Trosterud. Begge blir fraktet til sykehus med alvorlige skader. Politiet pågriper og sikter to personer, men begge blir senere løslatt etter at mistanken svekkes.
  • Mandag 30. august: En mann i 20-årene blir skutt ved Brynseng T-banestasjon, og han fraktes til sykehus med alvorlige skader. Flere personer blir vitne til skytingen. En mann i 20-årene blir pågrepet, siktet for drapsforsøk.
  • Lørdag 2. oktober: En 22 år gammel mann blir fraktet til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt skutt i parkeringshuset ved Oslo Konserthus i Vika. Tre personer er siktet i saken, hvorav én av dem blir internasjonalt etterlyst før blir pågrepet etter ankomst fra Pakistan.
  • Torsdag 7. oktober: 20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud og dør av skadene dagen etter. Etter flere uker blir en mann i 40-årene pågrepet, siktet for medvirkning til drap. To andre menn er etterlyst internasjonalt. Alle de siktede er kjenninger av politiet.
  • Mandag 25. oktober: En mann som blir beskrevet som «relativt ung» blir fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt utenfor Stovner senter. Politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner med store styrker, og både politihelikopter, hundepatruljer og andre bakkepatruljer blir koblet inn i søket.
  • Politiet uttalte i kjølvannet av Mortensrud-drapet at de tar skyteepisodene på alvor, men at de ikke ser en sammenheng mellom dem.

(NTB)

---


Mer fra Dagsavisen