Nyheter

Hvordan forberede barna til skolestart? Dette er ekspertenes råd

Hva sier man til barn som gruer seg til skolen og hva er det viktig at foreldrene gjør før skolestart? Og hva bør du virkelig ikke gjøre? Her er ekspertenes råd til nervøse foreldre.

Nå begynner det å nærme seg skolestart og snart skal et nytt kull med fem- og seksåringer begynne i 1. klasse. Dette er et skifte som inneholder mye spenning, blant både barn og foreldre. Dagsavisen har snakket med professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved UiO og førsteamanuensis i pedagogikk Silje Hølland ved OsloMet, om hvordan best å takle denne tiden mot skolestart.

Flertallet har alle sine tanker og meninger om hvordan vi syntes det var å begynne på barneskolen. Mye har skjedd i skolen siden nåtidens foreldre gikk i 1. klasse. Hvor mye skal man egentlig ha lært barna før de begynner på skolen?

Det sosiale er viktigst

Stein Erik Ulvund mener det sosiale er viktigst.

– Det å være hjelpsom, snill og imøtekommende, det tror jeg er viktig å snakke med barnet om. Det er en inngangsport til å få venner. Han utdyper at det er ikke noe behov for å lære barnet alt av bokstaver og tall før de begynner på skolen.

Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet  i Oslo.

– Det tar skolen seg av. Det er fint at de kan mye, jeg mener ikke at du skal bremse de, men du trenger ikke sette deg ned å lære alle bokstavene og tallene før du begynner på skolen. Det er ikke noe man bevist trenger å trene på. Det fører til at barna kjeder seg på skolen.

Silje Hølland mener det viktigste er å snakke med barna om skolen før skolestart, og legge vekt på det positive ved å begynne på skolen - de skal få lære å lese, skrive og regne og masse annet spennende. De skal samarbeide med andre barn og utforske ulike ting. Foreldrene kan godt snakke om det som er annerledes i skolen, at det er en fast timeplan og at de voksne bestemmer litt mer, men at de fortsatt skal få leke. Hovedpoenget må være at både barn og voksne får slappet av før skolestart – at det ikke skapes unødig stress – å begynne på skolen er noe alle gjør og noe som skal være fint.

– På skolen blir det mere ting som de voksne har bestemt at de skal gjøre.

Hun legger også vekt på det sosiale.

– Å få på plass det sosiale i starten er kjempeviktig. Det er gjennom den sosiale samhandlingen med barn, at de lærer best. Ting som nødvendigvis ikke er å lære bokstaver eller gangetabellen er også en viktig del av læringen som skjer i skolen. Hvis man skal skille mellom det faglige og det sosial så start med det sosiale. Men det er ikke sikkert at det skillet er så tydelig som foreldre kanskje tror.

Ikke sammenlign med deg selv, la læreren få en sjanse

De fleste foreldre har sine egne opplevelser med skolen. Noen har hatt en trøblete skolegang, mens andre har glidd gjennom skolesystemet uten problemer. Ulvund sier at det er viktig å ikke ta med seg disse opplevelsene når barna begynner på skolen. Det er viktig overfor både de foreldrene som assosierer skolen med noe positivt og med noe negativt.

– La oss si at du har blitt plaget. Ikke tenk for mye på at ditt barn også kanskje vil bli plaget. Den muligheten er der, men hvis du er for bekymret er det en dårlig start på skolehverdagen. Også har vi de foreldre som har sklidd gjennom skolesystemet helt uten motstand. De foreldrene syntes jeg faktisk hvert fall må skjerpe seg. Det er veldig viktig at de har forståelse for at det ikke går greit med alle, sier Ulvund.

Mange foreldre sitter også ofte igjen med en magefølelse etter de har levert barnet sitt på første skoledag.

– Noen foreldre vil gå hjem med en veldig positiv innstilling mens noen vil gå hjem med en kjempedårlig magefølelse. Hvis du er negativt innstilt ikke la det smitte over på barnet. Alle kan føle på dette. Men det er viktig at barnet ikke fornemmer det. La læreren få en sjanse.

Noen tips

Stein Erik Ulvund har skrevet boken “Forstå barnet ditt 5-8″. I denne boken kommer han med noen tips til hvordan bli best forberedt til å begynne på skolen:

· Tren på å kle på seg selv, knyte skolisser og gå på do.

· Tren på å lytte, vente på sin tur og å bruke innestemme.

· Ta kontakt med andre foreldre og arranger et møte mellom barna før skolestart. Det er fint å kjenne noen første skoledag.

· Når barnet begynner på skolen er det viktig å snakke med barnet om hvordan skoledagen har vært.

· Mette barn lærer best. Lag en sunn frokost og send med barna en skikkelig matpakke på skolen.

Hølland understreker, på en annen side, at de fleste barn er relativt klare til å begynne på skolen.

– Skolene er kjempeflinke til å ivareta elevene. Norske lærere er kjempegode på er å bygge relasjoner med barn og norske elever trives på skolen, spesielt i småskolen. Det viktigste er å snakke med ungene og ha fokus på det som er positivt, sier hun.

Barn som gruer seg

Det er ingen overraskelse at noen barn gruer seg til å begynne på skolen. Ulvund mener dette handler mer om det sosiale enn det faglige.

– Det er mange barn som gruer seg til å begynne på skolen. Det de gruer seg for er ikke om de skal klare skolefagene, om de skal klare å lære seg å lese og regne. De er bekymret for om de får venner.

Men hva skal man gjøre for å trygge barnet?

– Her spiller foreldrene en rolle. De er i bakgrunnen. De må ha en forståelse for at noen kan ha en litt trøblete skolestart, mens for andre går det enklere, sier han.

Hølland forteller at det er lurt å få barna til å skjønne at det er lov å ikke få til ting og det er lov å si ifra hvis noe ikke er greit.

– Det er ok å prøve og feile. Det er lov å ikke kunne alt med en gang, det er helt greit. Det er det mange som ikke kan. Det er lov å spørre, og det er viktig å spørre. Det er lov å si ifra hjemme eller til lærerne sine om det er noe som ikke er greit på skolen.

– Trygg de på at det er veldig mange voksne som vil de vel på skolen. De skal ta imot de og har tatt imot mange barn før som har gruet seg og det har gått helt greit med. Men ta de på alvor. Man skal ikke avfeie at et barn gruer seg til å begynne på skolen, det blir feil, sier Hølland.

Hvordan skal foreldre forberede seg?

– Slapp av! Dette går fint, sier Silje Hølland.

Det er mange foreldre som kanskje stresser mer med skolestart enn det barnet gjør. Hølland sitt råd er å roe ned.

– Det begynner så mange seksåringer på skolen hvert år, og det går bra med de aller fleste. Det er helt normalt å begynne på skolen. Alle gjør det. Skolene er kjempeflinke til å ivareta elevene. Senk skuldrene og tenk at dette er en god, normal ting, og det er positivt for de aller fleste elever i Norge.

Ulvund sitt råd til foreldrene er å være interessert i barna og skolehverdagen deres. I tillegg til dette, legge merke til om de har noen symptomer på at de ikke har det bra.

– Det er viktig å snappe opp tegn på om barnet er trist og inneslutta, om de har vondt i magen eller sover dårlig om natten. Man må snakke med barna slik at man fanger opp eventuelle problemer. Da kan man ta tak i det.

Hølland anbefaler å la barna bli selvstendige, de får oppfølging på skolen.

– Få rutiner inn fort. Husk at barna skal bli selvstendige i løpet av dette året, helst i løpet av høsten.Mer fra Dagsavisen