Nyheter

Over 24.000 arbeidsledige i Oslo: Her er ti tips til jobbsøkere

Hotell- og serveringsbransjen i Oslo er i krise, og Erna Solberg har bedt permitterte søke seg til nye jobber. Men hvilke jobber bør Oslo-folk søke på?

Bilde 1 av 2

Nylig bekreftet ledelsen hos hotellgigantene Thon og Choice overfor VG at bedrifter innen hotell, restaurant og kantiner står foran en bølge av oppsigelser. I et intervju med E24 ga statsminister Erna Solberg (H) permitterte beskjed om å se seg om etter nye jobber.

I skrivende stund er det 2.729 ledige stillinger i Oslo på finn.no. Nav sine hovedtall om arbeidsmarkedet fra januar viser at Oslo har over 24.000 helt arbeidsledige. Så hvilke jobber bør Oslo-folket søke seg til, og hvordan kan man skille seg ut i mengden av jobbsøkere? Dagsavisen har pratet med Barbro Mosseng, kommersiell leder og partner i Karrierehuset.

– Er du jobbsøker i dagens uvanlige situasjon, tenk på at næringslivet nå opererer i et usikkert marked. Vær tålmodig og forbered deg på at du kan få mange avslag før du blir innkalt til intervju og eventuelt lander drømmejobben, skriver Mosseng i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Unge rammes hardest på arbeidsmarkedet: – Vi må passe ekstra på dem fremover (+)

Teknologi og morgendagens arbeidsmarked 

Online-selskaper som ikke er avhengig av fysiske lokasjoner, yrker innen helsesektoren og techselskaper- og tjenester vil trolig merke et ytterligere oppsving fremover, mener Mosseng.

– Arbeid innen teknologi er voksende i dagens og morgendagens arbeidsmarked og tech-kompetanse vil være svært attraktivt i jobbmarkedet fremover. Arbeid knyttet til programmering, tekniske løsninger eller infrastruktur, vil det trolig bli mer av fremover, skriver hun.

Mosseng tror kompetanse knyttet til IT-sikkerhet også vil være ettertraktet, og mener det er fornuftig å kombinere et fagfelt med mer teknologi.

– Teknologi er en betydelig del av stadig flere yrker.

Helsesektoren gir gode muligheter 

Omsorg- og helseyrker har arbeid som ikke kan bli helt automatisert. Å velge en retning innen helsesektoren, som for eksempel sykepleier eller vernepleier, gir deg svært gode muligheter på jobbmarkedet, mener Mosseng. I tillegg er det en stor etterspørsel etter faglært arbeidskraft i Norge.

– Det er mye som tyder på at dette vil øke i tiden fremover. Det vil være behov for mennesker med håndverksfag, som elektronikk, mekaniske fag og maskinfag, i tillegg til bygg- og anleggsfag, skriver hun.

Ifølge Mosseng er det en rekke bransjer som har et enormt behov for faglærte i tiden fremover.

– Det er yrker som kan gi god lønn og gode utviklingsmuligheter. Fagbrev vil være etterspurt og nyttig å ha med seg, skriver hun.

Grunn til forsiktig optimisme 

Even Engkrog Gudbrandsen er rekrutteringskonsulent i Temp-team og jobber med rekruttering og bemanning i Oslo sentrum.

– Vi opplever at det er blitt en ganske god økning i jobboppdrag. Akkurat nå er det mest midlertidige jobber ledige, men det er i tråd med hva man kan forvente seg av arbeidsmarkedet, som er preget av usikkerhet, sier Gudbrandsen til Dagsavisen.

Han mener at arbeidssituasjonen i Oslo gir grunn til å være forsiktig optimist, og at man ikke bør tenke at det er over helt ennå. Han bekrefter at det er en kamp om plassene og beskriver konkurransen som hardere enn på lenge.

– Det er flere jobbsøkere nå enn det har vært på lang tid, som er et resultat av permitteringer og at tidligere arbeidsgivere ikke har kunnet hente permitterte tilbake likevel, sier Gudbrandsen.

– Ikke heng deg opp i punktlisten

Gudbrandsen mener at hovedstaden har en fordel i å være lite klyngete i plassering av ulike yrkesgrupper.

– Oslo har alt mulig overalt. Det er både offentlige institusjoner og privat næringsliv i alle bydeler. Tenk alternativt, og vit at du kan søke jobber med lokasjon på andre siden av byen også, sier han.

Hans aller viktigste tips til jobbsøkere er å ikke henge seg opp i punktlisten med krav som mange stillingsannonser inneholder.

– Ser du at du ikke treffer på alle kravene, skal du ikke la det forhindre deg i å søke på stillingen. Du skal lete lenge etter en stillingsannonse som matcher alle dine kvalifikasjoner, sier han.

Han legger også til noen ekstra tips på tampen.

– Ikke vent på at en jobb skal komme til deg. Gjør deg selv synlig og vær aktiv.

– Tenk bredere 

Dersom du er avhengig av å få deg en ny jobb med det samme, anbefaler Karriereuset at du tenker bredere når du søker.

– Søk også gjerne jobber hvor du kanskje ikke tikker av på alle ønsker og krav til jobben, skriver Mosseng.

Til tross for den krevende tiden, er det mange bedrifter som rekrutterer og har behov for ny kompetanse akkurat nå, informerer hun.

– Se etter bedrifter som er i den posisjonen at de bringer verdi i den situasjonen vi er i akkurat nå og har tjenester eller produkter som er etterspurt nå og fremover.

Les også: Nye bassengplaner for Frognerbadet skaper hodebry (+)

– Ikke vær kravstor 

Å være jobbsøker kan være krevende for mange uavhengig av hvordan markedet ser ut.

– I dag, og i den nærmeste tiden, opplever både arbeidsgivere og arbeidstakere økt usikkerhet, og jobbsøkerprosessen kan oppleves som enda mer krevende, skriver Mosseng.

Hun mener at jobben man gjør i forkant, ved å oppsøke nettverk og klargjøre LinkedIn-profil og jobbsøkerdokumenter, er uvurderlig i forhold til mulighetene på arbeidsmarkedet fremover.

Virksomheter som vet at de trenger nye medarbeidere nå, men er usikre på bemanningsbehovet i fremtiden på grunn av markedssituasjonen, vil trolig ta i bruk vikariater, midlertidige ansettelser og engasjementer. Dette er ikke tiden for å være svært kravstor som jobbsøker, mener Mosseng.

– Et vikariat eller en midlertidig ansettelse kan være en god vei inn på arbeidsmarkedet. Dessuten vil dette gi verdifull erfaring og ikke minst referanser når du skal søke deg videre til faste stillinger, skriver hun.

Les også: Årevis med millionsatsinger og brutte løfter: Nå setter byrådet punktum for Tøyenavtalen

Ti tips til deg som søker jobb 

Mosseng har gitt Dagsavisen ti klare tips til jobbsøkere i dagens krevende arbeidsmarked.

  • Vær proaktiv. Ikke sitt på gjerdet selv om markedet er tregt. Kontakt nettverket ditt, og bruk det strategisk.

  • Søk gjerne hjelp hos profesjonelle, som karriererådgivere eller andre fagfolk som kan støtte deg gjennom prosessen, holde motivasjonen oppe og sørge for at du har den riktige og mest effektive tilnærmingen til jobbsøkerprosessen.

  • Reflekter over din profesjonelle merkevare og kompetanse. Hva er du god på, og hvilke oppgaver er meningsfulle for deg? Tenk over hvordan kan du presentere deg når du oppnår kontakt med potensielle arbeidsgivere.

  • Beskriv og markedsfør din profesjonelle merkevare på LinkedIn. Informer om dine resultater, din kompetanse og hva du brenner for. På LinkedIn kan du dessuten finne jobber som ikke utlyses i de tradisjonelle kanalene. 

  • Gjør research. Finn ut hvilke selskaper som rekrutterer mennesker med din kompetanse. 

  • Registrer CV-en din hos rekrutteringsbyråer. 

  • Vurder om tiden er inne for å fylle på med ny kompetanse, slik at du skiller deg ut fra andre søkere. Kan du ta et nettkurs som kan komplimentere utdannelsen og erfaringen din, for eksempel?

  • Vis til endringsvilje- og evne overfor arbeidsgiver og potensielle arbeidsgivere. Evnen til å tilnærme seg ny kompetanse, kunnskap og teknologi er en kritisk suksessfaktor om du skal lykkes i arbeidsmarkedet. 

  • Sett deg klare mål. Bestem deg for hvor mange søknader du skal sende eller hvor mange kontakter du skal oppnå hver dag, eller hver uke. 

  • Skreddersy CV og søknad. Det er lurt å tilnærme CV-en og søknaden din til hver enkelt stilling du søker på. Masseproduserte jobbsøkerdokumenter har mindre effekt enn om du adresserer utlysningen og treffer på en potensiell arbeidstakers behov til kompetanse. 

Mer fra Dagsavisen