Nyheter

Vil du gå på skøyter i Oslo i vinter? Det blir ikke lett

Oslo kommune vil ikke holde isflatene åpne hvis de ikke kan kontrollere hvor mange som bruker dem samtidig. Resultatet er mye mindre is enn vanlig.

Bilde 1 av 3

Når gradestokken viser massevis av minusgrader, og det meste av fritidsaktiviter ellers er stengt, er det nok mange Oslo-folk som har lyst til å finne fram skøytene i vinter. Men det er ikke så lett som man skulle håpe.

Oslo kommune har nemlig besluttet at mange av banene som vanligvis vannes og brøytes ikke skal gjøres tilgjengelige for skøyteglade i år.

LES OGSÅ: Hva i huleste var det som skjedde på Oslo-himmelen?

Ikke akkurat koronasikkert

– Når det blir mye folk, og man beveger seg raskt og kommer borti hverandre er ikke det akkurat koronasikkert. Så smittevernoverlegen har anbefalt adgangskontroll, forteller idrettsbyråd Omar Samy Gamal til Dagsavisen.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV).

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Stian Fyen

LES OGSÅ: Håper på normal-Øya i 2021: Har solgt 70 prosent av festivalpassene

Likevel prøver kommunen å sørge for at så mange isflater som mulig holdes åpne. Kommunens løsning er å gå i samarbeid med lokale idrettslag som kan holde banen åpen og sørge for at ikke for mange skøyter om gangen.

– Hvis vi ikke har den adgangskontrollen, så har vi ikke åpent for publikum, av hensyn til sikkerheten. Jeg har sagt til Bymiljøetaten: Hold åpent det dere kan holde åpent, sier Gamal.

Åpent i vest, stengt i øst

Men enn så lenge er ikke mange baner åpne, særlig ikke på østkanten. Fra Bymiljøetaten får vi vite at både Operaallmenningen, Spikersuppa og Furuset-banen ikke skal åpnes i år. Heller ikke de kommunale naturisbanene på Tonsenhagen, Lambertseter, Mortensrud, Bråtan, Bøler, Nordre Åsen eller Ekeberg blir vannet og preparert av Bymiljøetaten, selv om de vanligvis holdes åpne.

Lambertseter grus er vanligvis vannet og preparert som skøytebane på denne tida. Men i år er det ingenting her.

Lambertseter grus lever opp til navnet sitt i vinter. Her er det ingen is å se. Foto: Aslak Borgersrud

Og kunstisbanen på Grønland, hvor Frigo til og med pleier å ha gratis utleie av skøyter til ungdommen i nabolaget, den ligger enn så lenge helt isfri.

Det som blir igjen da, av store baner, er Bergbanen, Voldsløkka, Gressbanen og Ullern. Alle disse (med mulig unntak av Voldsløkka, avhengig av hvem du spør), ligger på vestkanten. I dag er de åpne bare for organisert idrett for unge, men her er kommunen i dialog med lagene som driver dem for å få de til å holde åpne også for vanlig publikum.

I tillegg kommer Frogner Stadion, som drives av kommunen selv. Den skal ifølge byråd Omar Samy Gamal åpnes til uka også for uorganiserte.

FØLG DAGSAVISEN OSLO PÅ FACEBOOK

Små isflater i bydelene kan være klare

– Dette er kjipt og koronaen er kjip. Jeg føler med de som er lei nå. Folk har behov for å bevege seg ute, selv om samfunnet er i en sosial lockdown. Vi jobber nå med å se på flere måter vi kan sørge for koronasikkerheten på flere isflater slik at mest mulig holdes åpent for publikum. Men sikkerheten må komme først, sier Gamal.

Enn så lenge blir løsninga små lokale baner, som enten er vannet av ildsjeler i nabolaget eller av bydelene lokalt. Dette har ikke kommunen oversikt over, men i hvert fall er det operativ skøyteis på Lille Tøyen, på Hasle/Løren og på Ekebergsletta.

Bymiljøetaten informerer om at de ikke vanner på isbanen på Ekebergsletta i år. Likevel er det is og full aktivitet rett ved Ekeberg Skole.

Isleken er i gang på Ekeberg. Men det er ikke Bymiljøetaten som har fikset det. Foto: Aslak Borgersrud

Likevel er idrettsbyrådens melding klar:

–  Opplever du at det er mye folk, så ikke gå dit. Prøv å finne et annet sted. Så jobber vi med å finne løsninger på adgangskontroll for å kunne holde åpent så mye som mulig, sier Gamal.

Dessuten finnes det jo en del vann som er frosset til. Men hvilke som eventuelt er trygge å skøyte på nå er det heller ikke noen liste over.

Har du informasjon om åpne isbaner i Oslo i vinter: Send oss en epost!

LES OGSÅ: I forrige uke var han ukjent, nå er han byråd i Oslo

Mer fra Dagsavisen