Nyheter

Oslo ikke akkurat best i test

Hvor gode er kommunene til å hjelpe oss som har spørsmål om kommunale tjenester? Det har Forbrukerrådet funnet ut. Her finner du hele lista.

Av Dag Høie, David Stenerud og NTB

Nesset i Møre og Romsdal topper Forbrukerrådets kåring over kommunene som er flinkest til å hjelpe innbyggerne som har spørsmål om kommunale tjenester. Den vesle kommunen får hele 77,6 poeng for sitt kommunikasjonsarbeid.

Gratulerer

For Oslo er derimot lista sørgelig lesning. Hovedstaden er nemlig først å finne helt nede på en 117.-plass, men 57,7 poeng. Det er ned 47 plasser og 7,7 poeng fra forrige undersøkelse, som ble gjennomført for tre år siden.

Alle landets kommuner er testet, på til sammen nesten 30.000 opplysninger via telefon, epost og nettsider, ifølge en pressemelding fra rådet. Svarene har blitt vurdert etter raskhet og relevans.

– Gratulerer til Nesset kommune. De skjønner viktigheten av å snakke med innbyggerne sine og gi raske og gode svar. Da viser de at de tar på alvor at kommunene har tjenester som er viktige i livene våre, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Gratulerer til Nesset, og takk til Forbrukerrådet, supplerer byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Banket av Bergen

Johansen er ikke helt fornøyd med resultatet for egen by.

– Oslo er en stor by med nesten 680.000 innbyggere bosatt i 15 bydeler, og har mer enn 200 forskjellige nasjonaliteter. I Oslo kommune jobber det mer enn 53.000 ansatt. Jeg skulle gjerne sett et bedre resultat. Her må vi gå i oss selv, og gå nøye inn i tallmaterialet, finne ut hvor vi feiler og hvordan vi skal bli bedre.

Oslos nest største by, Bergen, er å finne helt oppe på en andreplass på Forbrukerrådets kåring, mens våre to resterende storbyer, Trondheim og Stavanger, ligger under Oslo på lista.

Vinneren

Forbrukerrådet har testet hvor gode kommunene er til å hjelpe folk som har spørsmål om ulike kommunale tjenester. Alle kommunene er testet, på til sammen nesten 30.000 opplysninger via telefon, epost og nettsider, ifølge en pressemelding fra rådet. Svarene ble vurdert etter raskhet og relevans.

Nesset stakk av med seieren, etterfulgt av Bergen og Nannestad i Akershus. Forbrukerrådets kommunetest viser at store kommuner generelt får best resultater, men det er verdt å merke seg at flere små kommuner har kapret plasser i teten.

Vinneren Nesset lå på den nedre delen av lista for to år siden. Det samme gjelder Osen i Sør Trøndelag, som i år er landets sjuende beste kommune.

Oslo faller mange plasser

Selv om testen viser at store kommuner generelt får best resultater, må du et godt stykke nedover lista for å finne Oslo. Hovedstaden ligger nede på 117. plass av Norges 422 kommuner. Med 20 poeng færre enn vinneren Nesset - 77,6 mot 57,7. Men Oslo ligger foran storbyer som Stavanger og Trondheim.

Oslo kommune scorer dårligst på informasjonstjenester med bare 43 av 100 mulige poeng. Det står io sterk kontrast til resultatet i den forrige undersøkelsen i 2016, da Oslo oppnådde full score - altså 100 poeng - på nettopp informasjonstjenester. Da var de også gode på barn og skole med 85 poeng. Nå er dette nest dårligste punkt med 47 poeng. Da endte Oslo på 70. plass og raser i år altså hele 47 plasser på lista.

I 2011 ble Oslo nummer 51 og i 2013 nummer 95.

I årets test scorer Oslo høyt på den kommunale helsetjenesten med 90 poeng.

– Kommunen til for innbyggerne

Kommunene har blant annet ansvaret for at vi har lege og skole å gå til, vann i springen, og omsorg når vi blir gamle.

– Se for deg småbarnsforeldre som skal velge barnehage til babyen de gruer seg til å sende ut i verden. Da vil de selvsagt vite mest mulig om barnehagene. Trives barna, blir foreldrene hørt, er det bra miljø der? Dette trenger folk å vite. En del kommuner gjør allerede brukerundersøkelser og legger disse svarene åpent ut. Og åpenhet gir foreldrene grunn til å føle seg trygge. Her kan nesten alle kommunene, også vinneren, gjøre det bedre, sier Blyverket.

Hun tiltrådte som direktør i Forbrukerrådet i desember, og har en klar oppfordring til kommunene.

– De må gjøre innbyggerne til hovedpersonene. Det er dem de er til for.

Den komplette resulttalisten finner du her.

PS! Fra 2020 opphører vinneren Nesset som egen kommune. Da slås den sammen med Midsund og Molde.

Nyeste fra Dagsavisen.no: