Nyheter

Mosaikkmysteriet ved Akerselva

For 36 år siden laget noen en mosaikk av en laks i muren til en gammel pumpestasjon for kloakk.

Nederst på muren på et slitent lite hus ved Akerselvas bredde kan du skimte noe. Du må se skikkelig godt etter og enda litt til. Se forbi flere lag med diverse signaturer. Der er det en laks i mosaikken på muren, kanskje fem meter lang. Fullstendig nedtagget.

Det er også bygningen som laksen svømmer på. Vi starter der.

– Jeg leter etter informasjon om et lite hus nederst i Vestre Elvebakke, rett nedenfor Elvebakken videregående skole.

– Å ja, den med fisken på?

Leder i Akerselvas venner, Are Eriksen, har peiling.

– Jeg har jo gått mer langs Akerselva enn de fleste.

Men noe mer vet ikke Eriksen. Han anbefaler oss å ringe Tallak Moland, som har skrevet boka «Historien om Akerselva – gjennom de siste 400 år».

Historiker Tallak Moland innfrir. – Er det det kvadratiske bygget du snakker om? Ja, det er en målestasjon, som blant annet måler vannmengden som går i elva.

Se laksen: Den svømmer motstrøms opp elva, som laksen gjør. Hvem lagde laksemosaikken tidlig på 80-tallet? Og var det et ønske om å få laksen tilbake i Akerselva? (Dagsavisens gråmarkering på bildet).

Se laksen: Den svømmer motstrøms opp elva, som laksen gjør. Hvem lagde laksemosaikken tidlig på 80-tallet? Og var det et ønske om å få laksen tilbake i Akerselva? (Dagsavisens gråmarkering på bildet). Foto: Hilde Unosen

Les også: Mysteriet med «den skjeggete havfruen» på Honnørbrygga i Oslo er løst

Midgardsormen

Han tipser oss om vann- og avløpsetaten. Vi ringer sentralbordet i kommunen.

– Oslo kommune, du snakker med vann og avløpsetaten.

– Hei, jeg leter etter en bygning som visstnok er en målestasjon, men egentlig er jeg på jakt etter informasjon om en laks i mosaikk på muren til bygget?

– En laks? spør stemmen i telefonen. Han lover å sjekke litt rundt.

Men hva som skjer hos Vann- og avløpsetaten etter det, er uvisst. Vi hører ingenting. Det er mulig vi formulerte oss litt uklart.

fiskelykke 2016: Marianne Borgen åpner fiskesesongen i elva i 2016, fem år etter klorutslippet i 2011. Bjørn Torp (t.v.) bistår ordføreren.

Marianne Borgen åpner fiskesesongen i elva i 2016, fem år etter klorutslippet i 2011. Bjørn Torp (t.v.) bistår ordføreren.

Les også: Falch gir ut bok: – Vil sette avtrykk med «Jenteloven» (DA+)

Napp

Vi prøver igjen etter noen uker og får napp. Overingeniør Terje Wold.

Han har vært i etaten i tretti år, og kjenner til både bygget og fisken.

– Stasjonen ble opprinnelig brukt til å pumpe kloakken vekk fra Akerselva. I dag er det en målestasjon, og en del av det vi kaller Midgardsormen.

– Hæ?

– Det er en ny avløpsledning som går delvis i og delvis langs Akerselva ned til sentrum, der den også tar med seg den nye bebyggelsen.

– Men er målestasjonen i bruk? Den ser helt stengt og nedtagget ut ...

– Ja da, den er i full drift. Hver mandag tas det vannprøver. Vi måler vannføring, temperatur og saltholdighet i vannet.

Vi legger på, men Wold lover å ringe tilbake når han har funnet ut mer.

Les også: Fest for jazzfolket (DA+)

– Det er Wold her. Stasjonen ble bygget i 1982 av etaten.

Av hvem vites ikke.

– Men hvorfor tror du noen formet en laks av stein på muren?

– Det var vel et ønske om å få fiske i Akerselva, tipper Wold.

Akerselva 1982

I dag kan du dra opp både laks og sjøørret i Akerselva. Den største laksen som ble tatt i fjor var på nærmere sju kilo. Sånn har det ikke alltid vært.

– Det rant kloakk fra både Nydalen, Torshov og Sagene rett ut i elva, forteller historiker Tallak Moland, han med boka om Akerselvas historie.

– Nok til at det ikke kunne leve fisk der.

Les også: Ingen revolusjon i Klassekampen (DA+)

Men fra sekstitallet og et par tiår framover ble det jobbet hardt for å redusere kloakkutslippene. Samtidig ble industrien, som hadde stått for sin del av utslippene, lagt ned. I 1980 var det vannkvaliteten merkbart bedre.

– I april 1981 ble det satt ut 4000 merkede laksesmolt i den nedre delen av elva, sier Moland.

– Og i oktober 1983 står det her...Moland blar i boka si.

– ...er laksen tilbake.

Dermed fikk den eller de som skapte mosaikken av laksen i veggen på pumpestasjonen på begynnelsen av 80-tallet ønsket sitt oppfylt. Men hvem var det? Det er fortsatt et mysterium.

fiskelykke 1986: Et eventyrlig fiske, skrev VG for 32 år siden. – Jeg dro opp 30-40 ørreter og laks, fortalte Kai Hamre til avisa.

Fiskelykke i 1986: Et eventyrlig fiske, skrev VG for 32 år siden. – Jeg dro opp 30-40 ørreter og laks, fortalte Kai Hamre til avisa.

Mer fra Dagsavisen