Nyheter

Tjener rått på Oslos søppel

Klagene har haglet etter at Oslo kommune inngikk avtale med Veireno. Mens avfallet flyter, renner pengene inn på kontoen til Veirenos eier Jonny Enger. Selskapet hans kan tjene 50 millioner på kontrakten.

Siden 3. oktober har folk over hele Oslo veltet ut sin frustrasjon over manglende avfallstømming. Flere steder har avfallet blitt liggende mange dager over hentetiden.

Det siste det forrige byrådet gjorde før det gikk av i fjor høst, var å legge avfallshåndteringen i Oslo ut på anbud. Firmaet Veireno, som eies av Jonny Enger, fikk anbudet på 420 millioner kroner, noe som var rundt 81 millioner kroner lavere enn det nest laveste.

Avtalen gjør Veirenos eier enda rikere. I fjor viser tallene at han tok ut åtte millioner kroner i utbytte. Han har også kjøpt hytte på det som kalles Hafjells Beverly Hills for 20 millioner kroner, og han kjøpte en enebolig i Solveien på Nordstrand som han senere rev, før han satte opp en ny. Denne er nå til salgs for 37 millioner kroner, og inneholder blant annet innvendig heis fra garasjen.

– Ingen kommentar

Ifølge en rapport fra kunnskapsenteret deFacto hadde Veireno en driftsmargin på 22,8 prosent i 2014. Det vil si at for hver hundrelapp de tjente, fikk de nesten 23 kroner i fortjeneste. I 2015 var fortjenesten halvert til drøyt 11 prosent, ifølge regnskapstall fra proff.no. Og med en kontrakt verdt 420 millioner kroner med Oslo kommune, blir det en pen fortjeneste til Veireno og eneaksjonær Jonny Enger.

– Veireno driver kun med offentlig anbud innen renovasjon og der forholder vi oss til hva som står i anbudsdokumentene. Når det gjelder politikken rundt dette har ikke jeg noen kommentar, skriver Jonny Enger i en e-post til Dagsavisen.

Han skriver videre at han ikke kommenterer private forhold når det gjelder bolig.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Godkjente avtaler

Veireno gikk tidligere ut og søkte etter sjåfører i rumenske medier.

– Det er svært få som er nyrekruttert, siden de aller fleste er med videre. Men jeg synes det er blitt litt for mye fokus på hvor folk kommer fra. De vi har ansatt gjør en god jobb. Men det sier hvor komplekst dette er når alle rutene er nye selv med rundt 85 ansatte som har kjørt i Oslo tidligere, sier Enger til Dagsavisen.

Han er trygg på at de holder seg innenfor de lover og regler som er i bransjen.

– Det er vi helt trygge på. Alle ansatte i Veireno har avtaler som er godkjent av LO, sier direktøren.

Les også: Fagforbundet skeptisk til nytt søppelselskap

Ser rødt

At en privatperson tjener seg rik på å håndtere Oslos avfall får enkelte til å se rødt.

– Her forsvinner fellesskapets penger i privat luksus, tordner bystyremedlem og leder for Rødt, Bjørnar Moxnes.

Han mener at det er uholdbart at en privat aktør har ansvaret.

– Det søppelkaoset vi har nå er det forrige byrådets avskjedsgave. Med støtte fra Frp. Så er det noen som bør gå stille i dørene, så er det Frps Oslo-leder Aina Stenersen, som i Dagsavisen onsdag kritiserte det sittende byrådet for kaoset, sier Moxnes til Dagsavisen.

Stenersen ba i Dagsavisen om en forklaring på kaoset fra byrådet, og vil sende et skriftlig spørsmål på hvorfor dette kunne skje, og hvem som må ta de ekstra kostnadene i denne perioden når Veireno ikke oppfyller forpliktelsene sine.

Les også: Frp krever søppelforklaring

Bør annullere

Moxnes mener byrådet bør si opp avtalen på grunn av kaoset som har oppstått, og dermed komme seg ut av avtalen uten at det koster kommunen noe.

– Nå må byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ta til vettet, og si opp kontrakten på grunn av mislighold. I Tromsø, Trondheim og Bergen er renovasjonen kommunal, så det bør være mulig i Oslo også, sier Moxnes.

– De eneste som har glede av dette er Oslos mange rotter, som nå feter seg opp og får mange små søte avkom, sier han ironisk.

– Og Jonny Enger, legger han til.

Raymond Johansen vil ikke svare på kritikken fra Moxnes, og sender i stedet oppgaven videre til «rett faginstans», byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

– Oslo kommune har gjennomført en åpen konkurranse om renovasjonstjenester der selskapet Veireno ble valgt etter en samlet vurdering av blant annet miljø, kvalitet på tjenesten og pris. Kontrakten innebærer blant annet at kostnadene for Oslo kommune blir redusert sammenlignet med tidligere. Vi må dessverre regne med noen innkjøringsproblemer, men utviklingen går nå i positiv retning. Det er ikke aktuelt for byrådet å rekommunalisere renovasjonstjenestene, sier Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

Les også: Søppelberg i Oslo

Arbeidstilsynet koblet inn

Mange tusen klager over manglende henting og opphoping av søppel har ført til at renovasjonsarbeidere jobber på spreng for å komme à jour.

– Vi vet at de jobber langt utover normale arbeidsdager, helt opp i 13 til 14 timer. Første uken vet vi at noen jobbet også opp i 18 timer, sier forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Transportarbeiderforbundet til NRK.

Fagforeningen mener selskapet bryter tariffavtalen, arbeidsmiljøloven og truer trafikksikkerheten. Noe Veireno benekter.

«Vi har mange ansatte som ønsker selv å jobbe noe lengre arbeidsdager for å lære sine ruter, få system på sine nøkler og kjøre inn sine ruter», skriver administrerende direktør Jonny Enger i en e-post til NRK. Han legger til:

«Vi pålegger ikke våre ansatte å arbeide overtid utover lovens rammer».

Arbeidstilsynet har fått bekymringsmelding om Veireno og skal gjennomføre tilsyn.

– Vi har nylig mottatt et viktig tips om at det jobbes svært mye og lange dager, på en måte som gjør at de som tipser oss mener det kan gå utover sikkerheten og helsen til de ansatte i Veireno, sier regiondirektør i Østfold og Akershus Hanne Luthen til NRK.

– Vi må finne ut hva som er sakens faktum, og det vil vi prioritere.

Nyeste fra Dagsavisen.no: