Nyheter

Arbeid med sosial profil

Sosialt entreprenørskap skal settes i system og kokebok er på vei.

Gjennom Bydel Gamle Oslos samarbeid med de sosiale entreprenørene i Tøyen Unlimited, får lokale ildsjeler mulighet til å lage egne løsninger på sosiale og helsemessige utfordringer i lokalmiljøet. De som får støtte er ofte utradisjonelle og ressurssterke mennesker, som brenner for en sak de kjenner gjennom egen livserfaring.

Les også: Dette trenger Tøyen

Tøyen

På Tøyen syr de klær, bager og mye mer. De driver dessuten cateringservice, kvinnene fra Somalia.

– Men vi har ikke noe kjøkken. Derfor blir det til at vi må lage mat hjemme, sier Shamsa Moalin som startet opp foretaket Kulmis.

Mål

Målet til Moalin er å få folk ut av isolasjon, hindre psykiske plager, samt hjelpe med kostholdsråd for å hindre alvorlige sykdommer som diabetes og kreft. Som utdannet helsearbeider, og med en fot i det somaliske miljøet på Tøyen, kjenner hun utfordringene og mulighetene bedre enn de fleste.

Hun og de andre på systua ønsker seg lokaler på gateplan. Da kunne de gjort enda mer og skapt overskudd.

– Vi kunne hatt butikk og restaurant. Dessuten ville det vært mulig for folk med krykker å komme hit, sier Shamsa Moalin.

Les også: Munch ut, medier inn på Tøyen

Sosialt

Kvinnene er klare på at de lærer norsk språk mer effektivt, og ikke minst; de kommer seg ut og får sosialt samvær med andre gjennom Kulmis.

– Vi jobber hver dag, sier Amina.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er imponert over Shamsa Moalin og hennes prosjekt. Nå har kommunalministeren en kokebok med oppskrifter på trappene. Han ønsker å gjøre det enklere for kommuner å samarbeide med lokale ildsjeler og sosiale entreprenører. Mange av disse kjenner gjerne utfordringene best, og kan sitte med nye, andre og gode løsninger. Kokeboken er i oppstartsfasen.

– Sosialt entreprenørskap er i vekst i Norge. Det er mange mennesker med ideer om hvordan de kan løse sosiale utfordringer. Her på Tøyen fikk vi et kjempegodt eksempel med somaliske kvinner som syr og lager mat, men også får helseråd og hjelp. Og de driver med catering samtidig, sier Sanner.

Sanner leder i dag et seminar med tema «Innovasjon sammen med sosiale entreprenører» i Oslo.

– Kommuner er usikre på hvordan de kan samarbeide med sosiale entreprenører og sosiale entreprenører er usikre på hvordan de kan hjelpe kommuner. Kokeboken vil være en slags oppskrift på slikt samarbeid, sier Sanner.

Les også: Løftebruddene på Tøyen

Nyeste fra Dagsavisen.no: