Nyheter

– På tide å bråke

Få oljefondet ut av skatteparadiser er budskapet når organisasjoner, politiske partier og andre engasjerte skal demonstrere i Oslos gater i dag.

– Vi håper de som dukker opp tar med grytelokk eller annet å dunke på. Det er på tide å bråke i Norge også. Mange er sinte, og vi må vise motstand.

Det sier Benedikte Pryneid Hansen, tidligere leder av Attac Norge, og talsperson for demonstrasjonen «Oljefondet ut av skatteparadiser!» som finner sted på Eidsvoll plass klokken halv sju i kveld.

Det begynte med at en gjeng med organisasjonsfolk og politisk aktive snakket sammen og mente at det er på tide å vise motstand mot oljefondets investeringer i såkalte skatteparadiser. Etter den siste tids Panama papers-avsløringer har dette igjen blitt tema, og på Facebook har arrangørene lokket til seg et tusentalls interesserte. Godt over 30 organisasjoner har sluttet seg til demonstrasjonen, og arrangørene har også vært i dialog med de ulike politiske partiene som har vært engasjert i spørsmålet.

– Vi håper også å få en kommentar fra regjeringspartiene, sier Hansen.

Les også: Dette må dere svare på DNB

– Trenger press

Det var Klassekampen som i forrige uke skrev at det kan være bevegelse på Stortinget med hensyn til å forby oljefondet å investere i skatteparadiser. SV, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Senterpartiet har støttet et slikt forbud. I slutten av april skal Stortinget diskutere meldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond, og ifølge avisen skal Arbeiderpartiet og KrF være åpne for å snu i saken, og dermed skape flertall på Stortinget.

– Vi vet at det er mange som støtter at oljefondet skal trekkes ut av skatteparadisselskaper. Men vi trenger mer press utenfra, sier Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Appeller

Krimforfatter Sidsel Dalen er blant appellantene under demonstrasjonen. Med stipend fra Fritt Ord er hun til daglig ved Oxford University for å studere nettopp skatteparadiser. Den siste tida har hun skrevet kronikker i Dagbladet og for NRK Ytring om skatteparadissystemet som hun selv omtaler som offshoresystemet.

– Bruken av ordet paradis er noe feilslått. Dette er en alvorlig trussel mot demokratiet og likheten for loven. Jeg håper at avsløringene kan føre til at vi får en større bevissthet. Dette er et system i vekst, og det omfatter samfunnstopper fra hele kloden. Den eneste måten å få vite noe om det er via lekkasjer. Lover om hemmelighold som gjør at varslerne heller går til journalister enn til myndighetene, sier Dalen.

Hun ser på omfanget av Panama-avsløringene som ganske deprimerende.

– Mye av verdens økonomi går gjennom skatteparadisene. Om man klarer å avskaffe dette, vet jeg ikke, men jeg håper og tror at det kommer konsekvenser. Klarer vi å få dette høyt nok opp på dagsorden så tror jeg det har noe for seg, sier hun.

Les også: DNBeklager og beklager

Mer fra Dagsavisen