Nyheter

Ap-partilag: – Revurder Lambda

Byrådet må vurdere å skrote hele det nye Munchmuseet, mener leder i Arbeiderpartiets største partilag.

– De må vurdere å skrote hele prosjektet, sier Fredrik Mellem, leder for Oslo Arbeidersamfunn.

Da det nye byrådet bestemte seg for å videreføre byggingen av det nye hovedbiblioteket, antydet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han ønsker å kvalitetssikre Munch-prosjektet. Det nye Munchmuseet, Lambda, er så vidt påbegynt, og det er en frykt at prosjektet vil lide samme skjebne som biblioteket: Nemlig at vanskelige grunnforhold og undervurderte kostnader vil føre til kostnadssmell.

LES OGSÅ: Kommunen selger Hausmannsgate-tomter

Var imot

Onsdag besluttet byrådet å gå videre med bibliotekbyggingen, og de la 388 millioner kroner på bordet for å håndtere budsjettsprekken, som gjør at bygget vil koste opp mot tre milliarder kroner.

Nå mener Mellem at nok er nok.

– Dette er overskrideler som gjentar seg stadig i Oslo kommune, og som vi ellers bare har sett i enkelte statlige prosjekter. Det er påfallende hvordan alle byggeprosjekter som blir igangsatt i Oslo kommune, blir fullført, uansett hvor feil kalkylene har vist seg å være. Forskjellen er at staten har rygg til å bære slike overskridelser. Det har ikke Oslo kommune, sier han.

Arbeiderpartiet var imot å legge Munchmuseet til Bjørvika. Det var Tøyen som var deres foretrukne alternativ. I byrådserklæringen har det nye byrådet bundet seg til å gjennomføre byggingen av nytt museum, men det står ingenting om hvor det skal ligge. SV har imidlertid bundet seg til å støtte Bjørvika-plasseringen gjennom den såkalte Tøyenløft-avtalen.

LES OGSÅ: Dette trenger Tøyen

Enig med Hagen

Mellem frykter at byrådet vil måtte håndtere nok en budsjettsprekk dersom de fortsetter byggingen av Lambda.

– Her er jeg faktisk enig med Carl I. Hagen. Erfaringene hittil viser at disse prosjektene sprenger budsjettene.

Og Mellem har ikke bare med seg Frp på laget. Også Rødt vil skrote det nye Munchmuseet i Bjørvika.

– Det er på høy tid å skrote Lambda som er et ekstremt dyrt bygg, uegna for å vise fram kunst, og heller gå inn for å bygge nytt museum på Tøyen til halve prisen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

KOMMENTAR: Beslutning om å ferdigstille hovedbiblioteket i Bjørvika fyller gropa med håp (Mode Steinkjer)

Hagen sier seg enig med Rødt-lederen, bortsett fra på ett punkt

– Her er jeg stort sett enig med Bjørnar Moxnes, bortsett fra at vi vil ha det gamle Nasjonalgalleriet som Munchmuseum, sier Hagen, som er Frps gruppeleder i bystyret.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) sier at kommunen skal undersøke alle store investeringsprosjekter som står for tur, både nytt Tøyenbad, store nye idrettsanlegg og Munch-museet.

– Når det gjelder Munch-museet, har det kun foreligget anslag på driftskostnader. Jeg går gjennom disse nå og tar sikte på å komme tilbake med kvalitetssikrede tall til forslag til budsjett for 2017, sier hun ifølge NTB.

LES OGSÅ: Frp vil selge leiligheter i Munch-museet

Nyeste fra Dagsavisen.no: