Nyheter

– For tette bånd

Da lederen i Profetens Ummah fikk vite at 18-åringen han hadde kjørt til flyplassen i Göteborg var arrestert, instruerte han kameramannen til Ulrik Imtiaz Rolfsen om å gjemme minnepinnene med filmopptak.

Ulrik Imtiaz Rolfsen sammen med Adil Farooq Khan i Høyesterett. De filmer sin egen rettssak. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

«Pass på minnebrikkene. Gi dem til Ulrik eller noe. Ikke la noen få tak i de tingene der», sa Ubaydullah Hussain til fotograf Adil Farooq Khan.

Omtrent samtidig ringte fjerdemann som hadde vært med 18-åringen til Göteborg og fortalte at bilen hans var blitt ransaket. Begge telefonsamtalene ble avlyttet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og var den direkte foranledningen til hasterazziaen som ble gjennomført hos Ulrik Imtiaz Rolfsen og Curry Film 8. juni i år.

PST fryktet at Hussains instruks til Khan ville føre til at film med bevis på terrorrekruttering ville bli forspilt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Absolutt kildevern

Det kom fram da Høyesterett i går startet ankesaken til filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen. Rolfsen vil nekte PST å se råfilmene, han vil ha opphevet beslaget og filmene utlevert.

Han har hele Presse-Norge på sin side når han slåss for et absolutt kildevern.

Råfilmene er en del av en dokumentar Rolfsen og Khan lager om norske fremmedkrigere, men beslaget skal ha ført til et mannefall av kilder i det norske islamistmiljøet, en såkalt «chilling effect».

– Bare domstolen kan rette opp dette ved å tilbakelevere filmene, sa Rolfsens advokat, Kim Gerdts, i Høyesterett i går.

PST ga i lagmannsretten uttrykk for at de opplever en uheldig rolleblanding fra Khans side og at det er for tette bånd mellom ham og Profetens Ummah. Ved flere anledninger har PST spanet på ham og dem han har møtt.

LES OGSÅ: Stasi, PST og razzia mot Rolfsen

Filmer rettssaken

Både Rolfsen og Khan er til stede i Høyesterett med tillatelse til å filme sin egen rettssak. I salen sitter representanter fra PST og påtalemyndighet på på venstre side og representanter fra pressen på høyre.

19. oktober i år ble det kjent at Ubaydullah Hussain (30) i den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah er siktet for rekruttering av en eller flere personer til terror. Fra mars til arrestasjonen av 18-åringen i juni har de hatt telefonkontakt 266 ganger.