Nyheter

Garanterer Aps skattemodell

Dersom venstresida i Oslo vinner valget, skal ikke Ap forhandle om innretningen på eiendomsskatten. Den blir som Ap vil ha den, garanterer Raymond Johansen.

Lover Ap-modell: Raymond Johansen lover at det er Aps innretning av eiendomsskatten som blir gjeldende dersom venstresiden vinner valget. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Det er en garanti. Jeg garanterer overfor byens velgere at hvis vi vinner valget skal vi levere 500 nye stillinger i hjemmesykepleien og hjemmetjenesten og bygge 3.000 nye barnehageplasser. Det skal vi gjøre ved å innføre en moderat eiendomsskatt, sier Johansen til Dagsavisen.

LES OGSÅ: – Oslo er for dyr for eiendomsskatt

Ærlig

Med dette rydder Johansen vekk all mulig tvil om hvilken innretning eiendomsskatten vil ha dersom venstresiden i Oslo vinner valget.

Arbeiderpartiet går til valg på å innføre en eiendomsskatt med fire millioner kroner i bunnfradrag, og en skattesats på 2 promille til neste år, som øker til 3 promille fra 2017.

Ifølge Johansen blir altså dette fasit, selv om Ap ikke har forhandlet med samarbeidspartene som går til valg på helt andre innretninger på eiendomsskatten.

– Jeg vet at SV og Miljøpartiet De Grønne har en annen innretning enn oss. Men som eneste byrådslederkandidat i opposisjonen kan jeg si at jeg garanterer for vår modell. Det er rimelig å avklare dette nå, fordi folk har krav på tydelige svar. Jeg ønsker å være ærlig og føre en ærlig valgkamp, derfor er jeg nå så tydelig som jeg kan. Jeg har informert SVs Marianne Borgen om at jeg ville si dette, sier Johansen til Dagsavisen.

Valgløfter

Ikke bare går SV til valg på en annen innretning av eiendomsskatten, SV vil ha 3 millioner kroner i bunnfradrag og en skattesats på 4 promille i 2017, men de har som sin viktigste sak å bruke inntektene fra eiendomsskatten på Oslo-skolen.

– Hvorfor avlyser du SVs valgkampsak?

– Jeg avlyser overhodet ikke SVs valgkampsaker. Vi er enige med SV om styrking av skole og miljø. Jeg er helt sikker på at vi finner fram til løsninger. Det er saker som er viktige for oss og SV.

– Hvorfor er Aps innretning bedre enn SVs?

– Ap vil ha en moderat eiendomsskatt, og da er dette nivået vi mener det bør ligge på. Denne modellen har en klar sosial profil.

– Hvorfor kommer du med denne avklaringen nå?

– Dette er ikke nytt. Jeg har sagt det samme i mange sammenhenger i ulike medier, sier Johansen.

LES OGSÅ: Omfavner skatt

Spådd kaos

Til Dagsavisen har byrådsleder Stian Berger Røsland (H) varslet kaos på venstre fløy om de vinner valget, fordi det er høyst uavklart hvordan eiendomsskatten skal se ut og hva pengene skal brukes til.

– Her får han et tydelig svar. Det er urimelig når Røsland sier at SV har et annet forslag og vil vinne alle forhandlinger om det. Her må vi se på styrkeforholdet. Jeg er skuffa over at Røsland og Høyre bruker all sin politiske prestisje på å mislede byens befolkning med gale opplysninger, sier Johansen.

Byrådsleder Røsland mener Raymond Johansens garanti bare understreker hans opprinnelige poeng:

– Eiendomsskatten er et uavklart spørsmål på venstresiden. Da må det være en ærlig sak både å diskutere de ulike innretningene de ulike partiene på venstresiden foreslår, og å diskutere eiendomsskatt med flere partier enn Ap, skriver Røsland i en e-post.

LES OGSÅ: – Dødsdom for private barnehager