Nyheter

– Nødvendige planer for Furuset

- Skal Furuset som sted leve framover og få et løft, er disse planene et must, sier Furuset-entusiast og daglig leder i Furuset Forum Vidar H. Noreng. Torsdag fikk han den nye områdeplanen for Furuset presentert av byråd Hanna E. Marcussen.

Bilde 1 av 4

Sammen medbyutviklingsbyråd Hanna E. Marcusse (MDG) og  byrådssekretær Anders Røberg Larsen (Ap)  møter  Noreng  Dagsavisen på Furuset for å få en idé om hvordan området kan bli.

Vidar H. Noreng er født og oppvokst på Furuset, og har i mange år engasjert seg i bydelen.

– Jeg føler at dette er planene våre. Prosessen har pågått her siden 2008, og både lokalbefolkningen og næringsinteressene har spilt på lag hele tida. Gjennom Groruddalssatsingen har mye i nærmiljøene blitt rustet opp. Noe som viser at Groruddalssatsingen har vært en suksess. Og som man aldri må slutte med, sier Noreng til Dagsavisen.

– Furuset hadde i mange år et dårlig rykte. Men nå føler jeg at ryktet er veldig bra. Det er blitt slik, at noen skal se hvordan man utvikler tilbud for barn og unge, så drar man til Furuset for å lære, sier Noreng.

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG) la fram områderederuguleringen og områdeplanen for Furuset som et FutureBuilt prosjekt.

Den vil bli avgitt av byrådet i neste uke, før den sendes over til bystyret før sommeren.

Les også og se illustrasjoner: Har vært Oslos stebarn i mange år: – Nå skal Furuset skal bli et forbilde for andre bydeler

Gode byrom

– Hensikten med områdereguleringen er å utvikle et klimaeffektiv byområde med gode byrom, boområder, fortette rundt T-banestasjonen og styrke blågrønn struktur. Det skal legges til rette for 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen til Dagsavisen.

I dag er det ikke så mye spennende rundt Furuset senter.

Trygve Lies plass gjennomgår en midlertidig oppgradering. Eller er området rundt senteret preget av parkeringsplasser, bussholdeplasser. Kun et par benker ved inngangen til senteret gir folk mulighet til et pust i bakken mens de venter på bussen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Bygate

– Her skal bygata gå. Og her vil den nye Østmarkalmenningen gå, sier byråd Hanna E. Marcussen, og peker rundt seg.

Lite minner om det som Furuset en gang vil bli:

Et levende bysentrum.

– Alle parkeringsplasser skal under bakken, og bilene skal vekk. Her vi står nå skal bli et bymessig torg, sier byråden.

Furuset vil være kommunens forbildeprosjekt for gode klimaløsninger, og det vil bli lagt stor vekt på materialer og energieffektive løsninger, som solenergi på nye bygg.

FutureBuilt er et partnerskap mellom Oslo kommune, Bærum kommune, Asker kommune, Drammen kommune, Husbanken, Enova, Grønn Byggallianse, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Direktoratet for byggkvalitet og Norske arkitekters landsforbund.

– Ved å gjøre Furuset til et forbildeprosjekt innen klimavennlig byutvikling, får vi en arena for nyskaping, samhandling og læring. Erfaringene kan vi bruke også i andre deler av Oslo, noe som vil bidra til målet vårt om et klimanøytralitet i 2030, sier Marcussen.

– Det er veldig stort potensial her, og mye av det man gjør her vil være overførbart til kollektivknutepunkter over resten av byen. Det at vi selv eier en del tomter her, gjør at det er lettere å drive utvikling, sier Marcussen.

Les også: Furuset får flygende teppe

B-gjengen

Furuset har i mange år vært arnestedet for gjenger og bråk dem i mellom. B-gjengen så sitt lys på Furuset.

– Dette er et område som har vært stemoderlig behandlet. Det har skjedd lite her etter at området var ferdig utbygget i sin tid. Kommunen har gjort en del i området de siste årene med bygging av nye Gransdalen skole, Verdensparken med parkouranlegg, grillplasser og Verdensplassen. Det er også gjort flere tiltak gjennom Groruddalssatsingen. Nå ønsker byrådet å få til et større helhetlig grep, for også å ta ansvar for resten av området, sier Røberg-Larsen.

– Det er viktig at den bebyggelsen som kommer blir variert. At det ikke blir en ensartet befolkningssammensetning. Det er veldig viktig at vi ikke forsterker den befolkningssammensetningen som allerede er her, legger Noreng til.

Feta Osmani (62) Har bodd på Furuset i mange år, og er glad for at bydelen skal få et løft.

– Har de penger til det, så er det greit for meg, sier han med et smil.

– Dette er et godt område å bo, og jeg synes ikke at det er noe som mangler. Men jeg synes vi har nok grøntområder, sier han til Dagsavisen.

Les også: Fra Øst-London til Oslo øst

Mer fra Dagsavisen