Nyheter

Tar Furuset inn i framtida

Furuset har i mange år vært et av byens stebarn. Men om noen år kan bydelen være en av Oslos mest attraktive.

Bilde 1 av 4

I dag legges områdereguleringen for bydelen fram, og får byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG) som hun ønsker, vil Furuset-området stå fram i ny drakt om noen år.

– Hensikten med områdereguleringen er å utvikle et klimaeffektiv byområde med gode byrom, boområder, fortette rundt T-banestasjonen og styrke blågrønn struktur. Det skal legges til rette for 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp, sier Hanna E. Marcussen til Dagsavisen.

– Furuset skal bli et klimavennlig, urbant boligområde med høy kvalitet. Furuset vil være et forbilde for andre, sier Marcussen videre.

– Det er mange sentre i drabantbyer som trenger en oppgradering, som Trosterud, Haugerud, Bogerud eller Romsås. Mange steder har sentre som nesten er døde, og trenger en ny utvikling. Vi håper å kunne bruke erfaringene og lærdommen fra Furuset til utvikling av andre områder i byen vår, sier byrådssekretær Ander Røberg Larsen (Ap) til Dagsavisen.

– Det var i forbindelse med Groruddalssatsingen man avdekket potensialet, legger han til.

Les også: Furuset får flygende teppe

Lite attraktiv

Gjengvirksomhet og gettopreg har satt sitt stempel på bydelen, som ingen helst vil ha noe med å gjøre. Det er et markedssvakt område.

– Kommunen eier mange tomter på Furuset, men noe av utfordringen har vært å få utbyggere til å ville bygge nye boliger. Ingen har ville ta sjansen på grunn av lav interesse for å bo der, sier Hanna E. Marcussen til Dagsavisen.

– Vi vil selge tomter for nye bolig, med den sikkerheten for utbyggerne at vi vil kjøpe tomter tilbake om de ikke selger nok boliger til å starte byggingen, sier byråden.

Store planer

Furuset vil være kommunens forbildeprosjekt for gode klimaløsninger, og det vil bli lagt stor vekt på materialer og energieffektive løsninger, som solenergi på nye bygg.

FutureBuilt er et partnerskap mellom Oslo kommune, Bærum kommune, Asker kommune, Drammen kommune, Husbanken, Enova, Grønn Byggallianse, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Direktoratet for byggkvalitet og Norske arkitekters landsforbund.

– Ved å gjøre Furuset til et forbildeprosjekt innen klimavennlig byutvikling, får vi en arena for nyskaping, samhandling og læring. Erfaringene kan vi bruke også i andre deler av Oslo, noe som vil bidra til målet vårt om et klimanøytralitet i 2030, sier Marcussen.

– Det er veldig stort potensial her, og mye av det man gjør her vil være overførbart til kollektivknutepunkter over resten av byen. Det at vi selv eier en del tomter her, gjør at det er lettere å drive utvikling, sier Marcussen.

Hvor mye det vil koste å utvikle bydelen i tråd med kartet er det ingen som har regnet på. Heller ikke nå det vil stå ferdig.

Les også: Vil ha bystrand i Oslo

Mer fra Dagsavisen