Nyheter

Motebilder i krisetid

Motebransjen tenker nytt. Stylist Tekla Lou Fure Brandsæter og fotograf Cecilia Riis Kjeldsen har laget motebilder der modell og fotograf aldri har møttes. Det vil de fortsette med.

Restriksjonene under pandemien har satt en midlertidig stopp for kommersielle jobbmuligheter, men samtidig har det vist seg å være bedre for miljøet. Det har åpnet øynene for at motebransjen med enkle grep kan gjøre ganske store endringer. To som har testet grensene er fotograf Cecilia Riis Kjeldsen og stylist Tekla Lou Fure Brandsæter.

Ideen kom fra fotograf Cecilia Riis Kjeldsen. I starten av februar i år tok hun kontakt med stylist Tekla Lou Fure Brandsæter. Kunne de klare å lage en spennende moteserie helt uten å møtes? De foreslo å lage en serie via webcam fra hver sin by og resultatet er slående.

– Alt fra idéutveksling til ferdige bilder har foregått over nett, forteller Tekla Lou Fure Brandsæter.

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

Perfekt uperfekt

Cecilia Riis Kjeldsens uttrykk er kunstdokumentarisk og hun liker å utfordre med bilder som balanserer mellom ytterpunktene kunst og mote.

Til denne bildeserien ba hun stylisten være sin egen modell, plassere seg foran kamera kledd opp i gjenbruksklær hun hadde liggende fra tidligere prosjekter. Så la hun mobilen på forskjellige bakgrunner og tok bildene. Bildene er langt fra glamouren vi er vant til å se på glanset papir: modellen poserer i eget hjem og skimtes uskarpt i vinduet på en telefon med knust glass.

Et hint om at det uperfekte kan være spennende og perfekt på sitt eget vis – og mest av alt noe så sjeldent som noe helt nytt i moten.

Les også: Etiker i en uetisk bransje

Samarbeidet har gitt mersmak og de vurderer til og med å  jobbe mer på denne måten. Tekla Lou Fure Brandsæter er optimistisk.

– Hvorfor ikke tenke annerledes når det gjelder motebilder? Hvorfor ikke ha flere videomøter? Dette er grep som er både effektive og bra for miljøet, sier hun.

###

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

Alltid miljøfokus

Som stylist og lærling innen kjole- og draktsøm har Tekla Lou Fure Brandsæter fokus på gjenbruk, bærekraft, funksjonalitet og følelser. Hun har gått mange runder med seg selv for å forsøke å tenke hvordan vi kan produsere mer miljøvennlig og samtidig sørge for at folk har jobber, både her og i fattige land.

– Jeg har hatt miljø og bærekraft som mål helt fra hun startet å jobbe som stylist, og bruker kun klær fra Fretex og andre bruktbutikker og norske merker, samt egne ting, sier Tekla Lou Fure Brandsæter, som blant annet har jobbet med å kle opp artisten Murmur, ene og alene i klær fra sitt eget klesskap.

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

Kapitalismen er sårbar

Miljøomstillinger er et stort, komplekst tema som hele den internasjonale motebransjen sliter med å finne ut av, ikke bare fordi det handler om et gammelt avlegs tankesett, men økonomi.

Les også: Mener korona bør tvinge fram en ny tankegang i motebransjen

– Under finanskrisen i 2008 ble nordmenn bedt av daværende finansminister, Kristin Halvorsen (SV), å kjøpe mer og ikke begynne å spare, for at samfunnsøkonomien skulle holdes i gang og at arbeidsplasser ikke skulle forsvinne. Det gjør det vanskelig å skulle snu klimakrisen vi står i, sier Tekla Lou Fure Brandsæter.

###

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

Nå har koronakrisen gjort det hyperaktuellt for mange bransjer å innføre store endringer mye raskere enn de hadde tenkt om de ikke vil gå konkurs.

Les også: Miljø er viktigere enn mote

– Igjen ser vi hvor sårbar kapitalismen er for enhver forandring. Nettopp derfor har det vært spennende å forsøke å tenke nytt og finne fram til måter å samrbeide på som vi kommer til å holde fast ved selv når isolasjonstiden er over, sier Tekla Lou Fure Brandsæter.

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

Varige endringer

Spørsmålet er om krisen vil kunne bli en vekker mot en mer miljøvennlig og bevisst tilværelse, og om vi lærer vi noe av det som skjer nå. Cecilia Riis Kjeldsen kunne ikke stille til intervju men skriver følgende i en epost:

«For meg personlig så ble samarbeidet forfriskende og jeg kjente meg noe optimistisk. Selv om ingen av oss ønsker denne krisesituasjonen vi står i nå så viser det nok en gang hvordan vi kan endre oss om vi finner gode alternativer. Noen ganger må vi bare erfare endringen på kroppen før vi faktisk lar den bli det nye.»

Les også: To lange menn tenker nytt: – Vi ser optimistisk på framtida

Mersmak

Det kan være tøft å skulle forsvare at man vil jobbe med mote i dag, ettersom det er en versting-bransje som oppmuntrer til forbruk og utnytting, og forårsaker store miljøskader.

###

Foto: Cecilie Riis Kjeldsen

– Som stylist og etter hvert designer ønsker jeg derfor å kommunisere miljø med alt jeg gjør,  jobbe med gjenbruk og redesign og på den måten vise at du kan være opptatt av stil og mote og tenke bærekraft uten å utnytte fattige folk og ødelegge planeten. Kanskje vil folk nå se verdien i å kjøpe færre ting, handle lokalt og betale mer for varer av bedre kvalitet? sier Tekla lou Fure Brandsæter.

Det er tanker som gjenbruks-eliten har terpet på lenge.

Det er lov å håpe at pandemien er den lærepengen som skulle til for at budskapet synker godt inn også i hovedstrømmen av forbrukerne.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen