Nyheter

Mobbing skjer i skjulte nettgrupper

Elever mener det er forskjell på nettmobbing og annen mobbing. – Mange som blir mobbet på sosiale medier, de stenger det heller inne, sier Rebecca (19).

Se video over!

– Det er i sosiale medier det mobbes, og det er mindre synlig der, sier Hussein Jalloul (20), elev ved Bjørnholt skole i Oslo.

Ifølge Helsedirektoratet og Elevundersøkelsen oppgir rundt fire prosent av norske skoleelever at de er blitt mobbet.

Hele 14,3 prosent oppgir å ha opplevd krenkelser som spark og dytting, bli holdt utenfor og spredt løgner om minst to-tre ganger i måneden.

Ved Bjørnholt skole har de tatt grep. Skolen med rundt 1.300 elever lar elevene selv megle i situasjoner hvor de har sett mobbing eller blitt utsatt for mobbing. Det synes elevene selv fungerer bra.

– Kanskje noen forteller oss noe om konflikter på sosiale medier, eller noe som foregår her. Da går vi elevmeglere inn og megler saken deres, forklarer megler Ilayda Günal (16) til Dagsavisen.

– Ti stykker kan gå sammen i en gruppe på Messenger bare for å hate én elev, supplerer Arthur Ademay, ogsdå han elevmegler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Superhelt

Josef Yohannes har laget en egen utgave av hans superhelt, The Urban Legend, der digital mobbing er tema. Han ble selv mobbet som barn, noe han også tok opp i foredraget for elevene. Nå er situasjonen en annen.

– Ja, nå kommer de opp til meg og vil ha autograf og bilde. Litt rart egentlig, men også interessant, sier Yohannes.

Til høsten skal han reise rundt til skoler i hele Norge med foredraget og den spesiallagde utgaven om nettmobbing.

– Vi vil også digitalisere denne mobbeutgaven så alle elevene får den gratis, sier Yohannes.

Les også: Norse The Urban Legend til USA

Nettet

– Han har rett i at det skjer mer mobbing på sosiale medier, sier Rebecca Butt (19).

Hun mener mobbing på nettet kan skape større problemer enn annen mobbing.

– Det gjør det litt vanskeligere når det skjer der enn fysisk på skolen, for da er det flere som ser det. Det er ikke så mange som vil snakke om det når det skjer på sosiale medier, de stenger det heller inne.

– På skolen blander flere seg inn, det finnes vitner og det er enklere å si i ifra enn på nettet, sier hun videre.

Elevene er klare på at det er en forskjell på nettmobbing og annen mobbing.

– Det føles som du er mer alene på sosiale medier, sier Jalloul.

Han mener man ikke får gjort noe med det.

– Det er lettere å mobbe når du er anonym, sier Arthur Ademaj (18), som er elevmegler.

Han forteller om nettsteder der du kan logge deg på helt anonymt, og si hva du vil om hvem du vil uten å måtte stå til rette for det. Han peker også på at det er vanskelig å få fatt i chatteloggene.

– Ting som skjer på nettet er ting som aldri kan bli slettet. Så hvis det er bilder eller video som blir publisert, så er det folk som har dem uansett, sier Butt.

Lukket gruppe med hat

Hussein Jalloul forteller om lukkede chattegrupper der man snakker ned andre, mens Arthur forteller om grupper som er startet på Facebooks chatteapp Messenger.

– De har laget gruppe bare for å «hate» en person, kanskje i klassen eller noe. Da er det ti stykker som har en privat samtale der og baksnakker andre, sier han.

Elevene tror det kanskje er forskjell på gutter og jenter, og Butt mener det kan være mer baksnakking mellom jentene.

– Det er enklere for jenter å bli «dømt» enn det er for gutter. Gutter er mer fri og kan gjøre som de vil. Jeg føler jenter er mer utsatt, men det kan hende jeg tar feil, sier Butt.

Men det er håp, tror Hussein.

– Sosiale medier er nytt, og det er vanskelig å håndtere akkurat nå, sier Hussein.

Likevel tror han at det vil bli bedre.

Les også: The Urban Legend: superhelt i Oslos gater

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Superhelt: Her ser vi fra venstre Hussein Jalloul, Josef Yohannes, Rebecca Butt, Ilayda Günal og Arthur Ademay. Helt til venstre, Henriette Prøven, avdelingsleder medier og kommunikasjon ved Bjørnholt skole.

Her ser vi fra venstre Hussein Jalloul, Josef Yohannes, Rebecca Butt, Ilayda Günal og Arthur Ademay. Helt til venstre, Henriette Prøven, avdelingsleder medier og kommunikasjon ved Bjørnholt skole.

– Ikke et stort problem

Direktør for Internett og nye medier, Torgeir Waterhouse i IKT Norge, er klar på at nettmobbing er et stort problem. Men vi vet ikke nok.

– En av grunnene til at det er problematisk, er at voksne er fraværende. Voksne i Norge er mye på fotballbanen og i skiløypa for å se på barna sine. Men så fort barna er på nett er de fraværende, sier Waterhouse.

– Det viktigste er at de voksne deltar, det handler ikke om å være teknologiekspert. Det handler om å være oppegående tenkende voksne. En samtalepartner, den som kommer med innspill, eller bare følger med på hvordan det går, sier Waterhouse.

Varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam (Ap), var til stede under foredraget.

– Vi er alle superhelter, sa hun til forsamlingen og siktet til at vi alle kan si fra om mobbing.

– Jeg tror det gjøres mye riktig i skolene, sir hun og peker særlig på skoler der det samarbeides tett med miljøarbeidere, skolen og elevene selv.

Mer fra Dagsavisen