Josef Tzegai Yohannes skal til vinteren lansere sin superhelt The Urban Legend i USA. FOTO: HILDE UNOSEN

Norsk superhelt til USA

Den norske tegneseriesuperhelten «The Urban Legend» har funnet veien ut i verden. USA og Asia står for tur.

Norske superhelter er ikke hverdagskost. Ei heller en norsk tegneserie med USA-lansering. Josef Yohannes’ (31) «The Urban Legend» skal nå ut i amerikanske butikker.

- Vi er i sluttfasen av forhandlingene nå og «The Urban Legend» vil komme på det amerikanske markedet i løpet av første kvartal 2013, forteller en stolt Josef Tzegai Yohannes.

Det som startet som en idé etter en rundtur i Afrika, ble så fanget opp av amerikanske Arch Enemy Entertainment på bransjemessen «Comic-Con», og er nå altså en suksesshistorie. En norsk tegneserie om en litt annerledes superhelt, er på vei inn på verdens største marked. Og om alt går bra så kan det bli både Hollywood-film og Hollywood-penger ut av «The Urban Legend».

- Nå er jeg jo i startfasen, så det går mer penger ut enn inn. For jeg har ikke fått offentlig støtte. Jeg fikk reisestøtte til Comic-Con av Norsk kulturråd, men jeg har ikke fått utviklingsstøtte. Hittil har det vært sparepengene mine jeg har brukt av. Men klart, en film hadde vært noe, sier Tzegai Yohannes.

 

Lærer

Serien handler om læreren Malcolm T. Madiba som underviser på en high school i Capital City, byen som nå forfaller og er nå i kriminelles grep. Madiba må ta til motmæle og trosser underverdenen som sitt alter ego The Urban Legend. Han har ingen superkrefter, men må stole på sine egne evner for å rydde opp i byens uhumskheter og uønskede elementer.

Tzegai Yohannes er i gang med å oversette «The Urban Legend» til japansk. I Japan er gjerne tegneseriefansen noe ivrigere enn her i Europa og mange av dem er hva vi vil kalle fanatiske. Den amerikanske bransjemessen Comic-Con i San Diego, samler 130.000 tegneserie- og sci-fi-fans. Den japanske varianten, Comiket, finner sted i Tokyo to ganger i året og samler 550.000 fans hver gang. Denne messen domineres av japansk manga, men tiltrekker seg også andre typer tegneserier og fans.

 

Nye utgaver

Første utgave av «The Urban Legend» kom i vår, mens andre utgave nå er klar og snart ute i butikk. Selve serien skrives av Yohannes selv, mens den britiske tegneren Newtasty, også kjent som Steve Copter, står for streken. I kommende utgaver utvides persongalleriet og Urban Legend reiser til Asia. Det passer derfor ganske så bra å lansere superhelten i Asia nå.

- Jeg har skrevet ferdig utgave fem og seks. Da drar Urban Legend, som fortsatt jobber som lærer, til Asia. Her har han oppgjør med underverdenen i Japan og Kina ved yakuzaen og triaden. De to utgavene skal jeg i hvert fall ta med til Comiket i Japan, forteller Oslo-mannen Yohannes.

Det var under årets Comic-Con i San Diego at Yohannes kom i kontakt med det amerikanske forlaget Arch Enemy Entertainment som skal gi ut «The Urban Legend» i Amerika.

- Det nærmer seg utgivelse i USA. Det er så mye som må planlegges og ordnes før alt er klart. Det blir mange e-poster og telefoner, og ting tar litt tid når man har en forretningsforbindelse i USA, sier Tzegai Yohannes.

I de siste utgavene av «The Urban Legend» går Tzegai Yohannes mer i dybden på figurene og persongalleriet.

- Vi blir bedre kjent med Malcolm T. Madiba og miljøet rundt. Figurene får flere lag og historiene blir rikere, forteller Tzegai Yohannes.

NRK1 viser 23.30 i morgen «Filmbonanza» som besøkte Comic-Con. Her kan vi følge Josef Tzegai Yohannes og hans jakt på en amerikansk utgiver for «The Urban Legend».

espen.rusdal@dagsavisen.no