Nyheter

Jordal amfi må bygges nå

KOMMENTAR: Byantikvaren vil verne Jordal amfi. Det er en romantisk tanke, men uten realisme.

Jordal amfi har antagelig satt verdensrekord i etterbruk etter at den ble bygget til OL i Oslo i 1952. Nå er den så nedslitt at det er forbundet med helsefare å jobbe og oppholde seg der. Det pussige er hvorfor Byantikvaren kommer med sitt verneønske nå, flere år etter at de første planene i forbindelse med OL-søknadene for 2018 og 2022  ble laget.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Oslo kommune har omsider planene klare og i den omfattende utredningen om nye Jordal amfi som Kultur- og idrettsbygg presenterte i fjor sommer, er også oppussing av dagens arena nevnt som et alternativ. Men det faglige rådet var malmklart:  «Det vil ikke være mulig selv med betydelig rehabilitering å videreføre den funksjon hallen har i dag som arena for elitehockey», heter det i den omfattende rapporten. Vi vet ikke om Byantikvaren har lest utredningen. Det er kanskje ikke noe krav ettersom verneoppgaven er definert på et annet plan. Byantikvaren har en viktig kulturpolitisk oppgave som hever seg over byggetekniske spissfindigheter. Og Jordal idrettspark står på den kommunale gule lista som betyr at stedet og anlegget har verneverdi.

LES OGSÅ: Byantikvaren lettet etter storbrann

Men det må være forskjell på kulturminner og bruksanlegg. Først og fremst er Jordal amfi et idrettsanlegg. Som er helt nedslitt. Byen har et skrikende behov for nye isflater. Og dagens Jordal amfi er ikke noe olympisk fortidsminne. Arenaen så helt annerledes ut i 1952 enn i dag. Taket kom først i 1971. Anlegget har vært utviklet i takt med nye krav inntil det stoppet helt opp. Nå er det laget en modell som tar hensyn til geografien og som alle faginstanser har vært begeistret for.

Da vi vandret i Jordals kjellerganger i fjor høst, var det et sjokkerende syn som møtte oss. Isen presset seg ned i kjelleren. Rottene stortrivdes. I fjor høst måtte en VIF-kamp stoppes på grunn av tåka som la seg over isen. Å pusse opp dette for å bygge en ny underjordisk ishall i nærheten vil sprenge alle budsjetter. Og har ingen hensikt. Av de 47 klubbene som deltok i ishockeyens Champions League, presenterte Vålerenga det eldste og mest nedslitte anlegget.

LES OGSÅ: Vålerenga selger stadionnavnet

Spørsmålet er hvor mye Byantikvarens holdning kan forsinke dagens planer. Dagens kjøreplan var å starte rivingen om et år, med ny hall ferdig i september 2018. Byantikvaren har myndighet til å fatte bindende vedtak, men først og fremst er instansen en rådgiver for byens politikere. Og det forrige bystyret har allerede bestemt at nye Jordal amfi skal bygges.

Vi minnes planleggingen av nye Bislett som gikk gjennom de samme diskusjonene. Bislett var også verneverdig. Diskusjonen tok flere år før det nye anlegget omsider kom opp. I dag er alle brukere strålende fornøyd med et fornyet Bislett som ligger neddempet og tilpasset i det byrommet det er omgitt av. Slik vil også nye Jordal amfi bli, slik det ser ut på tegnebrettet i dag.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen