Sport

Der OL-isen kommer gjennom taket

ANLEGG: I 63 år har Jordal Amfi vært Norges viktigste hockeyanlegg. Nå orker det snart ikke mer.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Han fikk i hvert fall oppmerksomheten han trengte, VIF-direktør Jan Tore Kjær, da han inviterte stortingspolitikerne på befaring på landets mest nedslitte OL-anlegg.

- Vi orker ikke ordet etterbruk lenger. Vi har satt verdensrekord. Vi må ha noe nytt, sa Kjær, mens han geleidet forsamlingen og riksdekkende medier både gjennom og under Jordal Amfi i går ettermiddag.

Rottene så vi ikke, men mugg på vegger og tak og is som tøt gjennom taket fra hallen over og presset ut det elektriske anlegget i kjelleren, var noen av «høydepunktene» på turen.

Ordfører Fabian Stang var litt for pen i antrekket der han snek seg forbi tønner med diesel og gulv som var dekket av oljesøl. Men han fullførte løpet han også.

Farlig og ulovlig

Elendighetsbeskrivelsene har vært mange og presise. Første øvelse var å forsere noe som er blant verdens bratteste tribuneanlegg.

- Våre tilskuere har lært seg å balansere nedover, men ved en eventuell evakuering er dette krise, sier Kjær, som forteller at Vålerenga har fått dispensasjon til å spille Champions League her fordi hallen ikke tilfredsstiller dagens sikkerhetskrav.

Og garderobene er så lite innbydende at noen velger å skifte ute.

I går var det spillerne til Vålerenga og Manglerud/Star som forberedte seg til kamp.

- Garderobene er noe av det første vi går løs på her når vi starter et oppussingsprosjekt neste år, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V) til Dagsavisen.

Også hun fikk seg en eksklusiv tur i katakombene på OL-anlegget fra 1952.

- Alle ser jo at vi trenger en helt ny arena, men vi har bevilget penger nå til å få rettet opp det verste, sier hun.

Politisk dragkamp

Vålerenga hadde fått god respons på invitasjonen, men veldig mange hadde gyldig forfall på et stunt som kom på kort varsel. Derfor vil Kjær invitere til en ny omvisning om kort tid.

Det store spenningsmomentet nå er hva landets to største partier, Arbeiderpartiet og Høyre vil gå inn for i OL-saken.

Som ventet var det primært OL-tilhengere som møtte opp i går. En av dem noe så sjeldent som en nordlending som sier ja til OL.

- Oppfatningen i Tromsø er ikke representativ for hele Nord-Norge, sier Hårek Elvenes, som selv kommer fra Sortland i Vesterålen. Men han sitter på Stortinget som vararepresentant for statsråd Jan Tore Sanner og er leder av Akershus Høyre.

- Husk at vinter-OL også er en sterk del av nordnorsk identitet, sier han og begynner å ramse opp nordnorske kombinertvinnere.

Men det viktigste for ham er at OL arrangeres i et demokratisk land som har snø om vinteren.

Og av landets idrettskretser er både Nordland og Finnmark for. Troms er eneste av landets 19 kretser som er imot.

Sykkel-VM

Arbeiderpartiets Jan Bøhler er klokkeklar i OL-spørsmålet og var forberedt på hva han fikk se på Jordal.

- Denne byen skriker etter noe nytt, samtidig er det fascinerende at så mye av arven fra 1952 fortsatt er i bruk, sier han.

Han kom som vanlig på sykkel. Og skulle videre på styremøte i Grorud Idrettslag.

Men nettopp sykling ble også et tema i går ettersom Norge og Bergen fikk tildelt sykkel-VM i 2017.

Idrettspresident Børre Rognlien hadde lagt gårsdagens styremøte til Jordal.

Som tidligere sjef for ishockey-VM i Norge vet han alt om Jordal amfis utfordringer.

- Dette er 63. sesong Jordal Amfi benyttes, nesten i sin nåværende form. Denne hallen er et godt bevis på at alle investeringer i forbindelse med OL blir brukt i en til to generasjoner, hvis det bare planlegges godt nok, sier Rognlien.

- At Bergen fikk VM er en utrolig nyhet og en veldig stor sak, og jeg er overbevist om at tildelingen er positivt også for OL-søknaden, mener han.

VM kommer året etter VM i skiskyting i Oslo og ungdoms-OL på Lillehammer.

Espen «Shampo» Knutsen hadde nok med å forberede Vålerenga til kamp. Hans Jordal-budskap er det samme som før:

- Spreng hele greia i lufta.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen