Nyheter

Ingen tegn til krise

Boligprisene i Norge har begynt å flate ut. Men øst i Oslo sentrum er det ingenting som indikerer nedgangstider.

– Vi er dessverre tom for prospekter. Men hvis du lurer på noe er det bare å spørre.

Det er bare 10 minutter ut i visningen, og eiendomsmeglerfullmektig hos DNB Grønland, Line Andersson, smiler og ler, og svarer de besøkende etter beste evne.

Det er mandag, og hun hadde egentlig ikke forventet så mange på visning til den 37 kvadratmeter store leiligheten i Gamlebyen i Oslo. Likevel står de besøkende i kø for å få en kikk på leiligheten med en prisantydning til like over 2 millioner.

Her er det overhodet ingen ting som skulle tilsi at det opphetede boligmarkedet vi har sett de siste årene er i ferd med å flate ut.

LES OGSÅ: – Byggekostnadene må ned

Utflating

For i går kom boligprisstatistikken fra Eiendom Norge for september. Den viser en nedgang for hele landet, også Oslo.

Eiendom Norge mener pristoppen for 2015 ble mest sannsynlig nådd og passert i august. Heretter venter eiendomsmeglerne fall i boligprisene og en vekst for året som helhet på 5 prosent.

– Vi merket et omslag allerede i mai. Når ser vi et flatt marked, noe som bekrefter den mer moderate utviklingen i boligmarkedet, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge da han presenterte den månedlige boligprisstatistikken mandag.

Boligprisene faller om oftest i september, men fallet i årets første høstmåned- på 0,9 prosent–var noe mindre enn normalt. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

LES OGSÅ: Nordmenn på gjeldstoppen

Selges over takst

I Oslo var nedgangen på 0,6 prosent, et langt mindre fall enn i de andre store byene. Til sammenligning falt boligprisene i Stavanger med 2,2 prosent i løpet av samme periode.

I Gamlebyen forteller Andersson at sist Oslos meglere erfarte motgangstider var mot slutten av året i 2013.

– Da ble det plutselig tøffere å selge boliger. Det varte kanskje til over jul. Etter det har det bare gått oppover, sier megleren, og legger til:

– I Oslo betyr tøffe tider det at det kan ta lengre tid å selge enn bolig enn bare etter første visningsrunde. Du må kanskje ha to eller tre visningsrunder, sier hun og ler.

De siste årene har boligmarkedet innenfor ringveien i Oslo vært så hett at det nærmest har blitt en forventning fra boligselgerne at meglerne skal selge boligen over prisantydning.

– Det har blitt normalen. 84 prosent av boligene DNB solgte i fjor ble solgt til over prisantydning, forteller Andersson.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Lavere rente

Styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge understreker at selv om boliglånsrentene er kuttet ytterligere, fra 3 til 2 prosent, er det ingen grunn til å «løpe og kjøpe» som lav rente normalt tilsier. «Oljeprissjokket» spiller negativt inn på den økonomiske utviklingen–og det kan få til dels store konsekvenser for mange av oss.

– Lavere rente betyr større usikkerhet for lønnsutvikling, den økonomiske veksten og kanskje for arbeidsplasser. Derfor er det ikke nødvendigvis løp og kjøp i boligmarkedet denne gangen, sa han.

Laugen poengterer imidlertid at boligprisene sett i forhold til lønnsnivå fortsatt er lavere enn i perioden 2006–2008 – rett før finanskrisen brøt ut – og i perioden 2012–2014.

– Boligprisene er med andre ord ikke på rekordnivå nå, når vi ser dem i forhold til lønnsutviklingen, sa han.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen