Fotball

Dønnum-show sendte Vålerenga til himmels i Bergen

(Brann – Vålerenga 0-3 (0-0)). VIF stanget og stanget mot et robust Brann-forsvar, men til slutt var det innbytter Osame Sahraoui og en dobbel fra Aron Dønnum som ordnet tre viktige poeng i tetstriden.

Saken er oppdatert

VIF står nå med fire poeng etter to spilte kamper. Bodø/Glimt topper serien med seks av seks så langt.

– Det var godt. Man blir sliten på denne banen, det var litt uvant å spille på naturgress. Vi har gjort det bra så langt i åpningen. Vi har tatt store steg siden i fjor, virker det som, sa Aron Dønnum til TV Norge etter kampslutt.

Han feiret med en slags Rolex-tape, med henvisning til VG-oppslagene om Rolex-klokkene til ham selv, Vidar Örn Kjartansson og Amor Layouni den siste tiden.

– Det er jo morsomt. Vi må ta det med et smil, det som har vært i mediene. Da vi begynte å prate om Rolex-greiene, trodde vi ikke det var på kamera. Men vi tar den, smilte Dønnum.

Før matchen i Bergen hadde Vålerenga ikke tapt mot Brann siden 2016, og onsdag fortsatte den sterke rekken. Et kontringsvillig Brann-lag yppet seg ved flere anledninger, men innbytter Osame Sahraouis scoring etter 66 minutter via stolpen tok luften ut av hjemmelaget.

Landslaget neste, Dønnum?

På tampen kjempet formspiller Dønnum, som ønsker seg til utlandet i sommer, ballen i mål to ganger og fastsatte sluttresultatet til 3-0.

– Vi er veldig gode i dag. Vi hadde total kommando i kampen, selv om vi slapp til to fete kontringer etter de første 20 minuttene. Vi justerte oss bra i pausen, jeg tror ikke Brann hadde én sjanse. Det var klar forskjell på lagene. Det gjenspeiler seg i resultatet, sa VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til TV Norge etter kampen.

Han roser Aron Dønnums innsats, og spår at vingen snart kan være landslagsaktuell.

– Aron er en fantastisk spiller, fra A til Å. Ferdig snakket. Ikke bare offensivt, men også defensivt. Han var litt sliten i dag, det samme gjaldt noen andre også. Men herlig laginnsats. Jeg ønsker at vi har landslagsspillere i Vålerenga. Aron har potensial til å greie det.

– Jeg har et mål om å være på A-landslaget. Men jeg har aldri stresset med landslag. Jeg var ikke på aldersbestemt landslag heller før jeg kom på U21, så det kommer når det kommer, sa Dønnum på spørsmål om landslaget.

Osame Sahraoui.

Viktig Tollås-redning

Vålerenga hadde mye ball gjennom hele oppgjøret, og kunne tatt ledelsen etter bare to minutters spill. En frisk Amor Layouni ble frispilt av Henrik Bjørdal foran kassen, men avslutningen ble så vidt avverget av keeperveteran Håkon Opdal i Brann-buret.

Brann, anført av en livlig Daouda Bamba, yppet seg stadig i kontringsfasen før hvilen, men uten å komme til de helt store sjansene. Det vil si, vertene fikk én gigantsjanse som kom på overtid av omgangen. Brann plukket opp en stygg feilpasning av Fredrik Oldrup Jensen, og Bamba rundet etter hvert Kristoffer Klaesson i VIFs mål. Avslutningen ble imidlertid reddet så vidt – kaptein Jonatan Tollås Nation kastet seg ned og fikk med nød og neppe klarert like foran streken.

– Det er et godt lag vi møter her. Men vi kom mer med etter de første 20 minuttene, konstaterte Brann-profilen Vegard Forren til TV Norge i pausen.

Kort tid etter hvilen fikk Christian Borchgrevink muligheten fra skrått hold inne i Brann-boksen, men backens skudd manglet kraft og gikk rett på Opdal.

Dønnum-mål

Brann-spillerne så ut til å lykkes i å frustrere bortelaget, og gjorde en solid forsvarsjobb. Men etter en knapp time ble Osame Sahraoui byttet inn for Tobias Christensen. Og det tok få minutter før den dribleglade VIF-kometen presenterte seg. Borchgrevink og Aron Dønnum kombinerte fint på høyresiden, og Dønnum slo ballen inn i boksen. Der ventet nevnte Sahraoui, som lekkert plasserte ballen i mål via høyre stolpe.

Brann-trener Kåre Ingebrigtsen kastet innpå Mathias Rasmussen, Aune Selland Heggebø, Moonga Simba og David Wolfe i jakten på en utligning, men gjestene maktet ikke å komme til store sjanser. Brann trykket på i sluttminuttene, men VIF-spillerne holdt hodet kaldt og punkterte matchen på tampen. Aron Dønnum pirket først inn 2-0, før han på overtid utnyttet en stygg feil av Brann-keeper Opdal og satte inn 3-0. Samtidig sikret Dag-Eilev Fagermos mannskap en svært viktig trepoenger.

– Vi måtte vinne i dag, så lenge vi ikke greide å slå Rosenborg. Regelen om seier hjemme og uavgjort borte blir aldri gammel, den. En ålreit start med fire poeng, sa Fagermo.

En kuriositet i onsdagens match var at Felix Horn Myhre ble byttet inn drøyt ti minutter før full tid. Myhre skal til Brann når kontrakten hans med Vålerenga utløper i slutten av juni. 22-åringen bidro til å skalke lukene for bortelaget på tampen.

Vålerengas neste kamp er mot Kristiansund på Intility Arena 16. mai.

---

Kampfakta

Brann – Vålerenga 0-3 (0-0)

Brann stadion

Mål: 0-1 Osame Sahraoui (66), 0-2 Aron Dønnum (89), 0-3 Dønnum 90.

Gule kort: Christian Dahle Borchgrevink og Tobias Christensen, Vålerenga.

Dommer: Dag Vidar Hafsås.

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Tobias Christensen (Osame Sahraoui fra 59.) – Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson (Henrik Udahl fra 79.), Amor Layouni (Felix Horn Myhre fra 80.).

---


Mer fra Dagsavisen