Nyheter

Et stikk for sikker russetid

Et lite stikk i armen bidrar til mer sikker russefeiring. I går lot nesten 700 russ i bydel Frogner seg vaksinere mot smittsom hjernehinnebetennelse.

– Det gjorde ikke så veldig vondt, sier miljø- og sikkerhetssjef i hovedstyret, Siw Amalie Skjellin (18) til Dagsavisen.

– Mer skummelt enn vondt, legger visepresident Line Vinje til.

Les også: Vil ta eksamen før russetida

Alvorlig

Jentene oppfordrer all russ til å ta vaksinen, og de går rundt på sine respektive skoler og «peser» de som ikke har lyst.

– Hva er grunnene til de som ikke vil la seg vaksinere?

– De sier at det er vondt, og at de ikke liker å få sprøyte. Noen sier også at det er dyrt, sier Line Vinje.

Alle i russens hovedstyre for Oslo og Akershus lar seg vaksinere, og de ønsker å fremstå som forbilder for resten av russekullet.

– Dette er et veldig bra tiltak, særlig med tanke på at dette er en veldig alvorlig sykdom som kan forekomme. Selv vil jeg for enhver pris unngå å komme i en slik situasjon, sier russepresident Aleksander Eig Lien.

Vaksinedugnad

I 2015 ble 27 prosent av alle 19-åringer i Oslo vaksinert, noe som tilsvarer cirka 40 prosent av russen. I år er målet at 50 prosent vil la seg vaksinere.

– Dette er et tilbud vi har hatt over flere år, og vi ser en økende interesse år for år. I fjor var det nær 400 påmeldte i bydel Frogner, i år nesten 700, sier helsesøster og leder av skolehelsetjenesten og helsestasjonene i Oslo, Toril Berg Rønning.

Ungdom som deltar i russefeiringen er spesielt utsatt for sykdommen.

– Det er det er utrolig kult at russestyret går foran med et godt eksempel. Dette er et viktig smitteverntiltak for å forebygge alvorlig sykdom hos ungdom i en risikogruppe, sier farmasøyt og byrådssekretær i byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester, Benjamin Endre Larsen (SV).

– Meningokokk (smittsom hjernehinnebetennelse) smitter ved dråpesmitte, som kyssing og man at deler samme flaske. Det er ikke så mange tilfeller av sykdommen, men det er en veldig alvorlig sykdom, og selv med behandling dør 10 prosent av dem som får sykdommen, sier smittevernoverlege i Helseetaten, Tore Steen.

Les kommentar: Du må ikke sove, heter det. Men hvis du er tenåring, er det nettopp det du må. (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen