Sanguine ligger som en perle blant all marmoren, og er godt rustet til Operaens 10-årsjubileum.

Operaens solside

Operaen fyller 10 år nå i april. Det samme gjør Brasserie Sanguine. Begge holder seg svært godt.

 

5

Sanguine Brasseri

Operaen, Kirsten Flagstads plass 1

Tlf 21 42 21 42

Mat                  5

Meny               5

Miljø                6

Service            5

Prisnivå           4

– Er det konsert her midt på dagen?

Ja, fastslår Byløven, men den er inne i den store salen. Den musikken vi hører nå er varselet om at publikum må innta sine plasser. De gjør alt litt annerledes her i Operaen.

Selv har vi allerede inntatt plassene ved et vindusbord med utsikt til fjorden. Her ligger Operaens Brasseri Sanguine, en stor restaurant innenfor foajeen de fleste kjenner fra det glasset de henter seg i pausen eller styrker seg på før ariene når de høyeste sfærene. Det er høyt under taket på Sanguine også, og det å sitte der er en nytelse enten man blir sittende og studere Operaens egen arkitektur eller man ser ut mot det nye Munchmuseet Lambda som knekkes på plass noen steinkast unna, eller øldrikkende solslikkere som på denne tida av året har tilnærmet samme hudfarge som marmorterrassen de sitter på.

Les også: Helt kongekrabbe

Ser man bort fra de hutrende utebordene er Sanguine bare kvartfull til lunsj, men godt rustet til 10-årsjubileet til Operaen. Det skal markeres en hel uke til ende, før det kulminerer lørdag 14. august da kor fra hele landet skal fylle det gedigne operataket til randen, sol eller ikke.

Sanguine er nok dessverre ikke like godt besøkt som det verdensberømte taket, som er blitt en av Oslos største attraksjoner, men er vel verdt å legge turen innom. Stedet er en oppdagelse i seg selv, lyst og langt triveligere enn størrelsen skulle tyde på, og er en opplevelse selv om man ikke skal haste inn til en forestilling. Restaurantens bidrag til jubileumsuka som starter mandag 9. april er for øvrig operalegenden Kirsten Flagstads fiskegrateng, hentet fra den snart 70 år gamle oppskriftsboken «As we like it – Cookery recepies by famous people». Riktignok skriver Sanguine på sine sider at det er KRISTEN Flagstads fiskegrateng, så for deres egen del håper vi kjøkkenet er mer kvalitetsbevisste enn restaurantens korrekturleser.

Les også: Byløvenes beste spiseopplevelser i 2017

Egentlig er vi ikke urolige, for lunsjen Sanguine serverer oss er kvalitet fra ende til annen, og til en pris som slett ikke er så avskrekkende som enkelte av Operaens billetter, selv om de ligger noe over gjennomsnittet på enkelte retter og vinutvalg. Men «Dagens lunsj» er priset til 239 kroner, inkludert en flaske Bonaqua, kaffe eller te og en søtsak. Nærmest en kontinental gest, også med tanke på at porsjonene er sjenerøse. Kveldsmenyen er oversiktlig og nærmest befriende spartansk, og hvis man vil kan man velge i alt fra 2- til 5-retters menypakker, der den dyreste inkludert ost klikker inn på 595 kroner.

Byløvene velger denne dagen en Andalinipastasalat, og på bordet kommer en porsjon rikelig med pastaskruer, duggfrisk pesto, og pulled pork, toppet med valnøtter og pecorino. En fulltreffer av friskhet, «tunge» råvarer til tross. Til «hovedrett» velger vi Sanguines kremete fisk- og skalldyrsuppe til 195 kroner. Fiskesupper kan være så mangt, men Sanguines versjon er lett, smakfull og så kremet at den absolutt skulle hatt følge av en større skje enn den forvokste teskjeen vi har fått utdelt. Det taler til suppas fordel. Store og saftig tilberedte kamskjell, salt og fyldig smak av sjø og skall og fiskebiter som metter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Til suppen ble vi anbefalt en Von Winning Riesling (670 kroner), tørr som et solstekt kratt og med sitrus i anslaget som passet både suppen og salaten til perfeksjon. Desserten ble en liten nedtur i sammenhengen, en Tiramisu som var tørr og litt preget av å være vel hastig forhåndslaget. Ostetallerkenen med brie og Morbier er da heller å anbefale, store, vellagrede biter servert med mørkt brød, honning og tomatchutney som river behagelig i ganen.

Sanguine består tiårskontrollen med glans. Servitørene er påpasselige og blide og informerte selv om de er travle, og lokalet med beliggenheten absolutt en av byens aller fineste. Det er ikke gitt at en restaurant i våre dager holder koken etter ti år, men som brasseri har Sanguine lagt seg som en perle blant all marmoren som bør oppdages, og som er vel verdt å feire som Operaen i seg selv. Særlig når sola skinner.