Byløvene

Rødt, lett og godt

Nytt i mai Flotsam & Jetsam som er en herlig, lett og delikat rødvin fra Sør-Afrika.

Flotsam & Jetsam er betegnelser på vrakdeler fra skip, en sang skrevet av Peter Gabriel og et thrashmetalband fra Phoenix i Arizona. I tillegg er den en vin fra vindistriktet Darling i Sør-Afrika som byr på herlig, saftig og lettdrikkelig sommerjorbærfrukt.

Aller best er den servert avkjølt. Det gjelder også for Unilitro som nå har kommet i 2015-årgangen. Laget i Toscana med druer som om den kom fra sør i Rhônedalen. En perfekt vin til alt og ingen på literflaske.

Nytt i mai er også noe så sjeldent som en tørr vin laget av moscatodruen. Gambalonga Jelmo Fior d’Arancio Colli Euganei Secco er navnet på vinen som kommer fra Veneto i Italia. Lett og delikat og aromatisk og druetypisk som bare det.

Nytt i mai er også champagnen Jacquesson Cuvée som nå endrer nummer til 739. Vinen kommer fra 2011-årgangen sammen med 31 prosent reserveviner og er en av de beste champagnene i mellomprisklassen.

Ukas utvalgte

6

677901 Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2014 (Fernand & Laurent Pillot, Burgund, Frankrike) kr 419,-

Nyhet nå i mai og er relativt «rimelig» med tanke på at vi er på 1. cru-nivå fra Burgund. Nokså lys gulfarge ned skjær av grønt. Lukter av sitrus, tropisk frukt og mineraler sammen med nydelig fatpreg. Bra fylde og smaker av nydelig, syrlig chardonnayfrukt sammen med flotte mineraler og integrert eik. God nå, blir bedre ved lagring. (92)

Øvrige

6

3693201 Flotsam & Jetsam Darling Cinsault 2015 (Hemel Rand Farm, Darling, Sør-Afrika) kr 229,90

Lys rødfarge som nærmest grenser til en mørk rosévin. Lukter av jordbær bær sammen med urter og lyse blomster. Middels fylde og smaker av røde bær, krekling og urter. Saftig og god og bra syrlighet
i avslutningen. (88)

3792701 Gambalonga Jelmo Fior d’Arancio Colli Euganei Secco 2015 (Veneto, Italia) kr 189,-

Svært lys farge og herlig lukt av litchi, fersken og muskatdrue. Middels fylde og herlig smak av tropisk frukt sammen med sitrus og moscatofrukt. Knastørr og meget bra syrlighet i avslutningen. (88)

615001 Unlitro 2015 (Ampeleia, Toscana, Italia) kr 209,90

Nokså lys rødlilla farge. Søte bær sammen med noe blomsteraktig i lukten. Lett og delikat smak der det år i bærpreget frukt sammen med grapefrukt og forsiktig naturvinspreg. Noe tanniner og bra syrlighet i
avslutningen. (87)

5

3952301 Jacquesson Cuvée no 739 (Champagne, Frankrike) kr 429,90

Lys gulfarge og superlette bobler som stiger langsom opp av glasset. Modent eple sammen med kjeks bakst i lukten. Kremaktig mousse og smak av modent og syrlig og eple ammen med fint lagringspreg. Meget bra syrlighet i avslutningen.