Byløvene

Bedre og bedre

Blaufränkisch er en drue du bør vurdere til sensommerens grillmåltider.

###

Av Knut-Espen Misje

Grillet entrecôte med gorgonzolasmør og grillede poteter er så vinvennlig som det kan bli. Røde viner av mange slag passer denne retten, så her kan du nesten velge hva du vil. Bare pass på at vinen har en viss tanninstruktur, og du er «good to go».

Jeg har valgt en vindrue jeg synes er veldig spennende, nemlig Østerrikes mest lovende rødvinsdrue hva kvalitet angår, Blaufränkisch. Jeg har fulgt utviklingen i disse vinene siden midten av 1990-tallet, og er imponert over den positive utviklingen. I dag fremstår de fleste vinene som friskere, mer elegante og mindre preget av eik enn da jeg begynte å smake dem.

Blaufränkisch dyrkes, i tillegg til i Østerrike, i store deler av Øst-Europa. Druen heter for eksempel Kékfrankos i Ungarn og Lemberger i Tyskland. Den karakteriseres av dyp farge, høyt tannininnhold og en aroma av røde og mørke bær og kryddertoner.

I Østerrike er hoveddelen av Blaufränkisch plantet i regionen Burgenland. Ukens vin kommer fra DAC Eisenberg og er produser av Weingut Uwe Schiefer. Eiendommen er på 14 hektar og for det meste beplantet med Blaufränkisch. Husets mål er å produsere elegante viner, og det lykkes de godt med.

Schiefer Blaufränkish Eisenberg 2013 (varenr. 2109701, kr 151,20, basiskategori 5) fremstår som frisk, elegant og velbalansert, med aroma og smak av steinfrukter og krydder. Dette er en frisk og lettdrikkelig vin med fin konsentrasjon og balanse. Til prisen burde den være en utfordrer og et naturlig alternativ til bestselgere som piedmontesiske Barbera-varianter og lignende viner. Den passer også utmerket til ukens deilige, grillede entrecôte.