Byløvene

Høy solfaktor på Tjuvholmen

Bølgen & Moi kan etter hvert kalle seg veteraner i faget. Men det skal de ha, de eldes med stil.

Våren og sommeren byr på flere luftige og solfylte utelivsopplevelser. Bølgen & Moi på Tjuvholmen kan absolutt vurderes som alternativ. FOTO: ARNE OVE BERGO

5

Bølgen & Moi Tjuvholmen

Tjuvholmen Allé 5

Tlf.: 22441020

Mat 5

Meny 5

Miljø 5

Service 5

Prisnivå 4

20 år har gått siden Trond Moi la opp sine første innovative matretter som bølgetopper på kunstferdige tallerkener, og Toralf Bølgen sørget for det musikalske samspillet med nye og spennende verdensviner over høy stett. I jubileumsåret vil du ikke kanskje ikke se de to gründerne i egen person over grytene hos Bølgen & Moi på Tjuvholmen, ett av de nye tilskuddene til en restaurantkjede som med unntak av et par nedleggelser likevel teller hele sju etablissementer. Men maten og vinen er åpenbart godt ivaretatt i et «bar & Brasseri» der de kjente bruntonede brasserieffektene er byttet ut med moderne interiør innrammet av høye vinduer i lysgjennomstrømmende lokaler og en stor uteterrasse som på de gode dagene fanger sola og folkemengden ettermiddag som kveld. Inne er det betong, grovt tre, gråtoner, hvite duker og en atmosfære som formelig bølger av samtaler, lett begeistring og yre vinbobler. En helgelunsj på Bølgen & Moi på Tjuvholmen er et steg ut av byen og inn i definisjonen av det sjønære urbane, en bit av et nytt bylandskap som fungerer etter hensikten.

Det hadde selvsagt ikke vært like hyggelig om Bølgen & Moi Tjuvholmen hadde framstått som forsoffen og akterutseilt, slik andre og eldre filialer har vært i perioder opp gjennom de 20 årene konseptet har eksistert. De har en vinmeny som imponerer, også i den «folkelige» enden. Den slanke og distinkte unge champagnen André Clouet Silver serveres i huset glass, og er et must i sola eller som følge til smårettene som preger menyarket. For eksempel Kveite Ceviche, lakseshashimi fra Frøya, Skagen-toast, sjøkreps eller rett og slett østers. Hvorfor ikke. Menykartet er inndelt i klassikere, der fiskesuppen og husets burgere – med Idsøe-kjøtt, bacon og alt fra ridderost til ananas på Hawaii-burgeren – er mest ettertraktet. Smårettene kan kombineres som forretter til middagsrettene. Her finner man også et par jubileumsretter, Gårdsand og Klippfisk «Mediteriana», som er bakt klippfiskrygg med ratatouille og parmesan. Byløven var ikke tvil om at sistnevnte måtte på bordet, og angret ikke et sekund da også et glass Barbera Silenzio gjorde følge.

Både viltcarpaccioen med jordskokk og cevichen var gode og smaksrike overraskelser under denne helgelunsjen hvor Byløvene klarte å kapre det siste bordet av en travel, men likevel hyggelig imøtekommende servitør som håpet det ikke gjorde noe om vi satt litt trangt. Absolutt ikke. Den lille avstanden mellom bordene, og måten man også kan dele de større barbordene på, har et kontinentalt preg som løfter stemningen selv med overvekt av «norwegian stiffness». Her satt et følge godt voksne vestkantvenninner som fikk vippet servitøren av pinnen da de over perler og blingbling bestilte de iøynefallende, store og saftige burgerne, alle som en. Og du kommer ikke til Tjuvholmen uten at du ser langt, langt yngre jenter måle markedskrefter i høylytt dosering rundt sine siste veskeinnkjøp mens de pirker i Cæsarsalaten.

La det være underholdningen. Det er nettopp da det er så hyggelig at de fleste bordene er besatt med par i alle aldre eller barnefamilier, helt vanlige byvandrere som har gått tur fra Tøyen til Tjuvholmen for å se og oppleve byens skiftninger. Prisnivået på Bølgen & Moi behøver ikke være avskrekkende. Stedets legendariske fiskesuppe kan bestilles i både liten og stor porsjon. Den store til 240 kroner med brød og rike fiskebiter, en Byløvefavoritt som Tjuvholmen ikke gjør skam på, metter for en hel dag. En burger med mye tilbehør koster 235 kroner, ikke mer enn uttalt «hippere» burgersteder og gastropuber tar for lignende mengder grovmalt glede. Men hovedretter som Gårdsand, Ibericogris og klippfisk gjør menyarket litt stivere nedenfor bretten. 345 og 365 kroner er diskutabelt, selv om smaken er fortreffelig.
20 år betyr jubileumsmeny. «Pling i bollen» har Bølgen & Moi døpt det som kan være alt fra en treretter til en seksretter, bestående av «klassiske» retter fra 20 års restaurantdrift. Det er mange trender å lese inn i en slik meny, som på Tjuvholmen i det minste kun kan fås på kveldstid. Enkeltretter fra menyen er ellers å finne på det ordinære brasserikartet for den som vil kaste seg uti det, som for eksempel klippfisken, en rett som smaker som den skal av både sommer og vinter, syrlig, tung og likevel lett i fisken.

Også blant dessertene gjør jubileumsmenyen et innhopp, med «Chocoholic», en sjokolademousse med hasselnøttbunn og solbær som sender tankene tilbake til Bølgen & Mois arnested i Henie Onstad-senteret på Høvikodden. «Pling i bollen» kan jo bety så mangt i denne sammenhengen, men man behøver ikke å være akkurat det for å besøke Bølgen & Moi-filialen som ligger og dupper like over Bryggegangen fra torget på Aker Brygge. Det blir varmere i været, og da sola skinner ekstra godt både på og i glasset på et sted som er like sosialt som det er trivelig – «Tjuvholmen style».

Et kontinentalt preg som løfter stemningen selv med overvekt av «norwegian stiffness».

Powered by Labrador CMS