historisk: Morten Berre (t.v.) mot Stabækspiller, og hans senere trener, Martin Andresen på Ullevaal i 2004. VIF tok sølv, Stabæk rykket ned. FOTO: BJØRN SIGURDSØN/NTB SCANPIX

Bom ble gull

Han bommet alene med keeper i 2004 og mistet gullet. Det ordnet han året etter.

I morgen kveld tar Morten Berre farvel med Klanen på Ullevaal, og han skjønner at det blir spesielt. Han har sett spisser komme og gå til Vålerenga for selv å bli klubbens toppscorer i flere sesonger. Men i 2015 fikk han ikke starte én eneste kamp.

For Kjetil Rekdal er det Morten Berre anno 2005 som har imponert han mest.

Les også: Vålerenga sa nei til Berre

Bommen mot Stabæk

Alle som var der husker den vibrerende avslutningen av sesongen 2004. VIF mot Stabæk på Ullevaal, Rosenborg mot Lyn på Lerkendal. VIF eller Rosenborg tok gull med seier, målforskjellen ville avgjøre. Da Vålerenga ledet 3-0 over Stabæk foran et fullsatt Ullevaal, trengte de én scoring til for å bli mester. Morten Berre rev seg som vanlig løs, kom alene med Stabæk-keeper Jon Knudsen, men klarte ikke å løfte ballen over ham. Knudsen reddet og VIF fikk sølv.

– Sesongen etter kom Morten på feltet med en iver på avslutningstrening som jeg sjelden har sett. Og han scoret mål. Han var sterkt delaktig til seriegullet i 2005, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

– Denne mannen kan du ikke si ett negativt ord om. Han er en av de smarteste fotballspillerne jeg har kjent, sier Rekdal, som også var trener i de hektiske 04- og 05-sesongene.

I ukens Fotballsnakkis på dagsavisen.no utdyper han Berres rolle, og Rekdal forklarer også hvorfor Berre ikke kunne få ny kontrakt med klubben.

En thriller

Morten Berre selv har fått merke hvordan et lite øyeblikk på en fotballbane kan bli en evigvarende snakkis. I år fikk hendelsen nytt liv da TV 2 lagde en minidokumentar om serieavslutningen i 2004.

– Ja, jeg ble minnet om alt sammen, og jeg var veldig glad for det seriegullet i 2005, sier Morten Berre i dag.

LES OGSÅ: En legende ser tilbake

I Vallhall

Men hans sterkeste enkelthendelse med Vålerenga er kvalifiseringskampen mot Sandefjord i et fullstappet Vallhall i 2003. Rett før hadde en Berre-scoring mot Bryne hindret direkte nedrykk.

– Det var så mye som sto på spill. Klubben kunne rakne. Hele stadion dirret. Lettelsen etterpå. Den kampen glemmer jeg aldri, sier han.

Nå er han opptatt av at klubben skal bli enda bedre.

PS. Også Andre Muri, som pådro seg en hodeskade i fjor, og Lars Hirschfeldt (101 kamper for VIF) takkes av på Ullevaal i morgen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

 

Meritter

  • Flest sesonger på øverste nivå: 13
  • Flest obligatoriske kamper: 384
  • Flest toppseriekamper: 297
  • Flest topp-
  • seriescoringer: 63
  • Flest E-cupkamper: 21

PS. VIFs seriemestere fra 2005 er æresgjester mot Odd i morgen. En av dem spiller nå i Odd: Ardian Gashi. Fire er fortsatt aktive i dagens VIF: Morten Berre, Kjetil Wæhler, Daniel Fredheim Holm og Christian Grindheim.

Kilde: www.vif-fotball.no