Mitt Romney styrker sin posisjon som favoritt til å bli det republikanske partiets kandidat ved presidentvalget i USA til høsten. Men en meningsmåling tyder på at han vil tape for sittende president Barack Obama i selve valget.

Romney øker forspranget

Mitt Romney ligger stadig bedre an til å bli Republikanernes kandidat i høstens presidentvalg i USA. Men han vil tape for Barack Obama, ifølge en fersk meningsmåling.

Romney er favoritt foran tirsdagens republikanske nominasjonsvalg i ti amerikanske delstater. Mange av partiets ledere håper dette vil bli slutten på en langtrukken strid de frykter skader republikanerne selv og er til fordel for Obamas demokrater.

En måling fra NBC News/Wall Street Journal viser at om valget ble holdt i dag, ville Obama vunnet med 50 prosent av stemmene. Romney ville fått 44 prosent, går det fram av målingen foran denne ukens supervalgdag.

Superviktig

Supertirsdagen følges tett av amerikanske medier, for den fordeler 437 av de 1.144 delegatene som trengs for å bli Republikanernes presidentkandidat. Rivalene Rick Santorum og Mitt Romney er engasjert i hard strid over flere stater samtidig, men alle kandidatene har mulighet for å vinne i noen av statene.
Romney har økt sin oppslutning blant republikanerne med 10 prosentpoeng siden januar. Den tidligere Massachusetts-guvernøren blir nå støttet av 38 prosent av sannsynlige republikanske velgere.

Ingen klar vinner

Hans nærmeste rival, Rick Santorum, får støtte av 32 prosent av velgerne, mens Newt Gingrich og Ron Paul deler tredjeplassen med rundt 13 prosent hver. Likevel framstår ingen av de fire ennå som klar vinner, og det bekymrer republikanske velgere og politikere.
– Republikanerne må samle seg, begynne å spille på lag og utpeke en mann som de kan stille seg bak. De må bestemme seg og komme i gang med den virkelige valgkampen, sier den amerikanske pensjonisten Donald Chismar, som betegner seg selv som konservativ.

Ohio

Blant delstatene som holder nominasjonsvalg tirsdag, er den tett befolkede industristaten Ohio nordøst i USA. Ohio er det som kalles en vippestat – en delstat som har avgjørende betydning for en kandidats sjanser til å bli nominert.
– Hvis Romney vinner i Ohio, kommer han et langt skritt videre på veien mot nominasjon, sier den republikanske kongressmannen Peter King til tidsskriftet Politico.
– Denne kampen har allerede vart for lenge, mener King.
Men Romneys rivaler er ikke enige. Newt Gingrich sier nominasjonskampen vil vare lenge ennå, selv om han ligger langt bak både Mitt Romney og utfordreren Rick Santorum på landsdekkende meningsmålinger. (NTB